CITA CINÈFILA

El D'A Film Festival més rodó

El festival barceloní anuncia una novena edició amb grans noms propis i amplia la representació del nou talent local

1279559 in-fabric

1279559 in-fabric

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A molts ens agradaria passar l’any saltant de festival de cine en festival de cine, acumulant revelacions i experiències estètiques, però, com deia el cap de la Camille (Amy Adams) a 'Heridas abiertas’, "la vida és pressió", i s’han de fer moltes més coses a part de veure pel·lícules.

Però existeix un pla b gens menyspreable: el D’A Film Festival de Barcelona, en el qual, en poc més d’una setmana, es poden descobrir molts dels films més celebrats en grans festivals nacionals i internacionals i, de passada, explorar primeres obres dels que podrien ser els autors de referència del futur.

Al març vam poder saber que la seva pròxima edició, del 25 d’abril al 5 de maig, inclouria títols de deliciosos sospitosos habituals com Hong Sang-soo (per partida doble, amb 'Grass' i 'Hotel by the river'), Andrés Duque ('Carelia: Internacional con documento’) o Ryûsuke Hamaguchi ('Asako I & II'). També que la retrospectiva, com de costum en aliança amb la Filmoteca, estaria dedicada a Christophe Honoré, el crític de cine que va ser relleu de Jacques Demy. I descobrim els llargs ('La ciudad oculta', 'Cantares de una revolución') de la seva emblemàtica secció 'Un impulso colectivo', intent (sempre exitós) de prendre el pols a aquest cine espanyol i català fet als marges de la indústria.

Renovat impuls col·lectiu

Un cop coneguda avui la programació completa, s’adverteix l’afany d’impulsar encara més, aquest col·lectiu de creativitat contra vent, contra marea, contra crisi. La secció en recollirà, a més dels dotze llargs, fins a vint-i-set curts, molts més dels habituals. (Ja a la Sala Jove, es podrà descobrir 'Después también' de Carla Simón, que més que curt és un migmetratge).

I, a més, s’incorporen dos premis: el premi Movistar+, que consisteix en l’adquisició dels drets d’emissió per part de la plataforma (per 12.000 euros), i l’OpenECAM, concedit amb la col·laboració de l’ECAM (Escola de Cinematografia i de l’Audiovisual de la Comunitat de Madrid), que oferirà les seves instal·lacions i material tècnic per a la realització de la següent pel·lícula del guanyador o guanyadora.

No és l’única novetat respecte als guardons. El premi Talents al millor film d’aquesta secció (reservada a directors amb un màxim de dues pel·lícules) passa dels 6.000 als 10.000 euros, que aniran a parar la distribuïdora del film. Entre les pel·lícules seleccionades aquest any, de fins a deu països diferents, destaquen la mexicana 'Las niñas de bien', d’Alejandra Márquez, multipremiada a Màlaga; 'Ojos negros’, de Marta Lallana i Ivet Castelo, sorgida d’aquest gran bressol de talents que és la UPF (i també premiada a Màlaga), o el retrat d’una dona corrent a 'Diane', primera incursió en la ficció de Kent Jones. Fora de concurs es podran veure 'Ray & Liz', autoficció del fotògraf Richard Billingham, o 'Touch me not', que li va valer l’Ós d’Or de la Berlinale a la directora romanesa Adina Pintilie.

Noms propis i nous referents

A les ja anunciades fites de Direccions (la secció del director consagrat) s’hi han sumat aquest matí 'Continuer' (Joaquim Lafosse), 'La portuguesa' (Rita Azevedo), 'Los hermanos Sisters' (el ‘western’ de Jacques Audiard amb Joaquin Phoenix i John C. Reilly), 'In fabric' (Peter Strickland), 'Season of the devil' (Lav Diaz) o 'Your face' (documental de Tsai Ming-liang amb música de Ryuichi Sakamoto).

La secció Transicions (la dels nous referents) ens portarà, a més de la ja anunciada 'Asako I & II', probables joies com 'Butterflies', del turcTolga Karaçelik, premi del jurat a la secció World Cinema de Sundance 2018; 'Fourteen', nou treball del crític i director de culte Dan Sallitt, o 'Las hijas del fuego', Objecte Visual No Identificat i Febrós d’Albertina Carri.

Notícies relacionades

A més, avui s’han revelat projeccions especials com 'Largo viaje hacia la noche’, inesperat èxit del xinès Bi Gan, rodat en part en 3D, o la nova sèrie de Bruno Dumont, 'Coincoin et les z'inhumains', continuació de 'El pequeño Quinquin'. Molta atenció també a les projeccions gratuïtes de la secció Movistar+, amb perles com 'Eighth grade’ de Bo Burnham i l’animada 'The tower' de Mats Grorud.

El D’A 2019 arrencarà el 25 d’abril a la sala 5 de l’Aribau amb 'Un hombre fiel’, nova pel·lícula de Louis Garrel, i tancarà fastos al CCCB amb 'Els dies que vindran', l’esperada nova pel·lícula de Carlos Marqués-Marcet, gran triomfadora del festival de Màlaga. En conjunt, sembla força clar, el D’A més rodó.