CITA AMB LA HISTORIETA

25 novetats i recomanacions per al Comic Barcelona

Selecció de recomanacions de còmics per no perdre's entre l'àmplia oferta de les editorials de cara al saló

collage

collage

12
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El renovat saló, el Comic Barcelona 2019, que obre les seves portes aquest divendres fins diumenge, a més de permetre buscar en el fons editorial i en els còmics de segona mà, serà de nou un immillorable aparador per prendre el pols a les novetats de la historieta. Això sense oblidar els nominats als premis del festival d’aquesta 37a edició, als quals opten com a millor obra d’autor espanyol ‘Rey Carbón’, de Max‘Pulse enter para continuar’, d’Ana Galvañ; ‘El tesoro del cisne negro’, de Paco Roca i Guillermo Corral; ‘¡Universo!’ d’Albert Monteys, i ‘The Black Holes’, de Borja González. Vet aquí una selecció de les últimes apostes editorials. 

PACIENCIA / GHOST WORLD. Daniel Clowes. Fulgencio Pimentel / La Cúpula. 24,99 / 35 €. La primera, psicodèlica i futurista història d’amor i ciència-ficció amb tocs de ‘thriller’ ‘pulp’; la segona, retrat dels dubtes i temors de l’adolescència en el seu incert camí cap a la maduresa: són dues de les obres mestres, ara reeditades, de l’estrella més esperada de les que visiten aquest Comic Barcelona, però no l’única. No menys fites del premiat autor de Chicago, un dels referents del mitjà, són títols com, ‘Mister Wonderful’, ‘Wilson’, ‘Ice heaven’, ‘David Boring’, ‘Como un guante de seda forjado en hierro’ o ‘El rayo mortal’.  

SABRINA. Nick Drnaso. Salamandra Graphic. 24 €. Una noia de 27 anys desapareix i el seu segrest i possible assassinat devasten les vides de la seva germana, el seu nòvio i un amic del nòvio, que es converteixen en víctimes involuntàries de les xarxes socials, els mitjans sensacionalistes i els amants de les teories de la conspiració, en un reflex de l’asfixiant societat nord-americana en la qual viu el seu jove autor. Una de les revelacions de la temporada, primera novel·la gràfica nominada al premi literari Man Booker 2018.  

Vinyeta de 'Paciencia' / daniel clowes

NIÑO PRODIGIO. Michael Kupperman. Blackie Books. 19,90 €. Un altre dels títols que faran parlar: el seu autor, premiat amb un Eisner, busseja en la trista història del pare, avui amb demència, però que va ser un brillant nen prodigi, capaç de resoldre qualsevol problema matemàtic, llançat a la fama durant la segona guerra mundial als EUA per un popularíssim concurs radiofònic (després televisiu), ‘Quiz Kids’. Reflexió, a més, sobre les conseqüències de la sobreexposició mediàtica, la discutible tutela dels pares o les misèries de la societat de l’espectacle.

CARAVAGGIO 2. LA GRAZIA. Milo Manara. Norma. 18 €. El dibuixant que probablement millor ha retratat la sensualitat femenina enel còmic, amb obres com ‘El clic’ o ‘El perfume del invisible’, tornarà al saló de Barcelona tancant el díptic sobre el genial artista italià del barroc en una nova incursió històrica després de ‘Los Borgia’. Caravaggio, assetjat pels seus dimonis i el seu costat fosc i violent, s’obsessiona per aconseguir el perdó papal després d’haver matat un home mentre dues dones, una comtessa i una gitana, intenten vetllar per ell. 

VIDAS PARALELAS / GUY. RETRATO DE UN BEBEDOR. Olivier Schrauwen. Fulgencio Pimentel. 26,50 €  / 26,90 €. Després de consagrar-se amb ‘Arséne Schrauwen’ com un dels referents del nou i més avantguardista còmic belga, a anys llum de la ‘bande dessinée’, el dibuixant torna a Barcelona després d’haver participat fa escasses setmanes en el festival Graf. Ho fa amb doblet. A les historietes de ‘Vidas paralelas’ (surt per a Sant Jordi però estarà disponible durant el saló) s’endinsa en la ciència-ficció, no sense empremta crítica, mentre que a ‘Guy. Retrato de un bebedor’, juntament amb Ruppert i Mulot com a guionistes, presenta la surrealista peripècia d’un odiós i amoral pirata borratxo. 

IRMINA. Barbara Yelin. Astiberri. 27 €. Haver viscut com a alemany a l’Alemanya de Hitler, haver combregat amb les idees nazis sense qüestionar-les, haver vist amb indiferència o mirant cap a un altre costat com els seus veïns jueus eren deportats són qüestions que l’autora, convidada al saló, intenta entendre a través dels diaris i cartes de la seva àvia, una dona que als anys 30 aspirava a ser independent, tenir una professió i dirigir les regnes de la seva vida però que es va resignar a ser mestressa de casa, mare i dona d’un SS i va renunciar als seus somnis de joventut i va acceptar les directrius del Tercer Reich.   

Vinyeta d’'En un rayo de sol 1' / TILLIE WALDEn

ESOS DÍAS QUE DESAPARECEN. Timothé Le Boucher. Dibbuks. 28 €. Una insòlita història, obra d’un jove autor belga que també visita el Comic Barcelona, capaç de transmetre la mateixa angoixa d’‘El increíble hombre menguante’ (la novel·la de Richard Matheson portada al cine el 1957). Un acròbata d’uns vint anys es desperta un matí sense els records del dia anterior. En les seves cada vegada més àmplies absències és una altra personalitat, totalment diferent de la seva en caràcter i aficions, la que ocupa el seu cos i viu la seva vida. A poc a poc serà la voluntat de ‘l’altre’ la que acabi dominant la seva existència. 

EN UN RAYO DE SOL 1. Tillie Walden. La Cúpula. 27,90 €. Després de despullar la seva infància i adolescència com a patinadora professional i la seva sortida de l’armari en la brillant ‘Piruetas’, que va presentar al Saló de l’any passat, el més nou de la jove Tillie Walden (la segona part del qual arribarà per Sant Jordi i que va néixer a webcòmic) transita pels camins de l’amor, la pèrdua, els traumes sentimentals i les segones oportunitats que vertebren les relacions humanes.   

EN LA OSCURIDAD. Sara Soler i Antonio Pampliega. Planeta Cómic. 20 €. No era fàcil portar al còmic la traumàtica experiència personal del periodista espanyol Antonio Pampliega, segrestat per Al-Qaida durant 10 mesos a Síria, però la jove dibuixant de Barbastre supera el repte i aconsegueix una encertada adaptació en blanc i negre i amb un to contingut i sobri. Viñeta a vinyeta arriba fins al lector la veu del reporter, que ja va publicar un llibre sobre aquesta vivència, com afronta el seu dia a dia, els seus terrors i estats d’ànim i la seva relació amb els terroristes.  

ANDY. UNA FÁBULA REAL. Typex. Reservoir Books. 39,90 €. Monumental i espectacular biografia d’Andy Warhol, icona de l’art pop, realitzada pel dibuixant neerlandès, present també al Comic Barcelona. Un lustre de treball i d’exhaustiva tasca d’investigació l’ha portat a Typex aquest volum de 500 pàgines, amb un disseny pensat fins i tot en el mínim detall, on recorre l’univers creatiu i vital de l’artista i el món en el qual es va moure. 

DIOS, EL HOMBRE, EL AMOR Y DOS O TRES COSAS MÁS. Tute. Lumen. 18,90 €. Primera novel·la gràfica del dibuixant argentí que el lector espanyol havia degustat gràcies a les petites dosis d’humor dels gags e ‘Tenemos que hablar’ (2017). Ara, sense abandonar aquest característic humor ni el seu estil minimalista per les pàgines d’aquesta “antinovel·la”, com ell mateix la qualifica, van entrant i sortint homes i dones les històries i penes dels quals es van creuant com un mirall de l’absurd de la vida.

Batman i Catwoman / TM & DC COMICS

LAS VIDAS IMAGINARIAS DE SCHWOB. Laura Pérez Vernetti. Luces de Gálibo. 20 €. Flamant Gran Premi a una carrera al Saló del Còmic de l’any passat, Laura Pérez Vernetti presenta novetat. Marca de la casa és aquest vincle amb la literatura, que aquesta vegada es tradueix en una singular adaptació a la vinyeta, entre el real i l’irreal, de ‘Vidas imaginarias’ (1896), llibre de relats biogràfics de Marcel Schwob, qui, segons Borges, va inventar un mètode on “els protagonistes són reals; els fets poden ser fabulosos i no poques vegades fantàstics”.

BATMAN. ÁLBUM DE BODA. Tom King, Mikel Janín... ECC. 28,50 €. Al dibuixant pamplonès Mikel Janín, convidat al festival, li va sorgir l’oportunitat d’il·lustrar una de les històries més esperades de l’Home Ratpenat, amb guió de Tom King. Aquesta edició especial (també hi haurà una edició limitada), que compta amb una selecció d’extres, recopila tots els exemplars relacionats amb la trama del casament entre l’heroi de Gotham i Catwoman, o si es prefereix, entre Bruce Wayne i Selina Kyle.

LLEGARÁ EL INVIERNO. Pepe Gálvez i Alfons López. Navona. 18 €. Quan el 1992, aquest històric tàndem, autor de ‘Miguel Núñez: mil vidas más’, publicava ‘Asesinato en la mezquita’, una història negra amb rerefons social, ja tenien al cap una continuació. Ja publicada a Itàlia, ara arriba aquest relat no menys negre i crític, sobre el tràfic de dones, que homenatja amb encertada nostàlgia grans del gènere policial ja desapareguts com Manuel Vázquez Montalbán (en la imatge del protagonista) o el llibreter Paco Camarasa.

LA VIDA DE LA CAPITANA MARVEL. Margaret Stohl, Carlos Pacheco, Marguerite Sauvage. Panini. 17,10 €. Carlos Pacheco, un dels historietistes espanyols més internacionals, també convidat al saló, ha sigut el dibuixant de la minisèrie sobre la Capitana Marvel, que coincidint amb l’estrena de la pel·lícula, es remunta als orígens d’aquesta superheroïna de l’era de l’apoderament femení, quan era una noia de Boston amant de la ciència i dels Red Sox anomenada Carol Danvers. 

Vinyeta d’'Angola janga' / marcelo d'salete

EL PUÑO DE LA ESTRELLA DEL NORTE. Tetsuo Hara, Buronson i Shō Fumimura. Planeta Cómic. 12,95 €. Rescat d’un dels mangues clàssics més demanats a Espanya: després de la tercera guerra mundial el món és un lloc desolat i hostil, dominat pels més forts, on l’aigua és un escàs i preuat recurs. L’home que dona títol a aquest ‘shonen’, hereu d’una poderosa art marcial, ajudarà els més indefensos a sobreviure.  

CORTO MALTÉS. LA BALADA DEL MAR SALADO. Hugo Pratt. Norma. 29,95 €. Amb aquesta, la primera aventura de Corto Maltés, Norma comença la reedició de totes les historietes del mític aventurer creat per Hugo Pratt. Serà en doble format: en color i en la versió original en blanc i negre (32 €). El rescat coincideix amb l’exposició del Comic Barcelona al MNAC amb originals i material del nou Corto Maltés, renascut de la mà de Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero. 

ANGOLA JANGA. Marcelo D’Salete. Flow Press. 23,95 €. L’autor, guanyador d’un Eisner l’any passat, rescata en aquesta ambiciosa novel·la gràfica una poc coneguda història del Brasil de l’època colonial quan un grup d’esclaus negres es va revoltar a la revolució que es va conèixer com el Quilombo de Palmares. En 1597, 40 homes i dones van aconseguir escapar-se d’una plantació i es van refugiar a la selva on van crear una colònia de fins a 20.000 persones que va viure lliure durant un segle.

KAFKIANA. Peter Kuper. Sexto Piso. 18,90 €.  Gràcies als pinzells de Peter Kuper, aquí rotunds i asfixiants en blanc i negre i inspirats en artistes del gravat com Frans Masereel o Lynd Ward, l’univers de Kafka es desplega a través de la reinterpretació de 14 dels seus millors relats. Des d’‘En la colonia penitenciaria’ a ‘Un artista del hambre’ passant per ‘Ante la ley’ o ‘Los árboles’, el dibuixant nord-americà no deixa passar l’oportunitat de reflexionar sobre temes tan actuals com la indigència o el rebuig del diferent.

MANDELA Y EL GENERAL / MANDELA I EL GENERAL. John Carlin i Oriol Malet. DeBolsillo / Comanegra. 15,95 €. L’autor britànic d’‘El factor humano’ (portada al cine com a ‘Invictus’) mira enrere, als seus anys de corresponsal de ‘The Independent’ a Sud-àfrica, per recordar com el 1994 Nelson Mandela va fer gala del seu proverbial carisma i de la seva astúcia política per convèncer el militar sud-africà Constand Viljoen, venerat pels extremistes blancs, que renunciés a liderar un cop armat i acceptés el final de l’‘apartheid’.

¡VIVAN LAS VACAS!. Pascal Rabaté i  David Prudhomme. Barbara Fiore. 20 €. Els autors francesos van viatjar a la costa per disfrutar d’un dia de platja, només que van reemplaçar la tovallola, el banyador i el para-sol pel bloc de dibuix. Dels seus dots d’observació i de la seva visió humorística i fresca sorgeixen totes les situacions d’aquest àlbum, conegudes per qualsevol que hagi trepitjat la sorra durant les vacances d’estiu a qualsevol localitat costanera.

Vinyeta de 'Mandela y el general' / John Carlin i Oriol Malet

CAPPUCINO COMMOTION. Rosa Navarro. Nórdica. 22,50 €. La identitat de gènere, els dubtes i temors abans de sortir de l’armari i declarar-se lesbiana, la recerca impossible de la maduresa emocional, les relacions de parella... són alguns dels temes que sorgeixen en aquestes vinyetes autobiogràfiques on l’autora catalana, a cavall de Barcelona i Madrid, vol arribar a totes aquelles dones que veuen que no encaixen ni s’identifiquen amb el que la societat diu que ha de ser una dona.

INTISAR EN EL EXILIO. Pedro Riera i Sagar. Astiberri. 22 €. El guionista recupera la seva heroïna d’‘El coche de Intisar’ (2011), creada a partir dels testimonis reals de diverses dones que va conèixer en els seus viatges al Iemen i Jordània. Ara amb dibuixos de Sagar, Riera rescata Intisar en el seu exili a Jordània, on continua lluitant per ser una dona lliure i independent.  

LIQUID MEMORIES 1. Fidel de Tovar i Dani Bermúdez. Norma. 8,50 €. Guanyadors del millor manga espanyol al passat Saló del Manga de Barcelona, gràcies a ‘Arashiyama’, una història amb ecos de ‘Heidi’ i de les antigues llegendes nipones, aquest tàndem torna canviant de registre. Es tracta d’un ‘thriller’ contemporani ambientat a Londres, que reflexiona sobre els experiments científics amb humans i la possibilitat de ser un assassí sense saber-ho. El final, a la tardor. 

PETER PAN. Regis Loisel. Planeta Cómic. 50 €. Una reedició de luxe en blanc i negre d’un clàssic del còmic francobelga, la recreació lliure, però respectuosa amb l’original, d’un no menys clàssic de la literatura, el relat de J. M. Barrie. En l’univers de Loisel, gens edulcorat ni infantilitzat, Peter és un jove fill d’una prostituta alcohòlica en els baixos fons del Londres de finals del XIX i el Capità Garfi encara conserva les dues mans. Una preqüela que revela per què es diu Peter Pan o com reuneix els Nens Perduts.   

Notícies relacionades

SOLDADOS DE SALAMINA. Javier Cercas i José Pablo García. Reservoir Books. 18,90 €. Com ja va fer l’historiador Paul Preston, portant al còmic 'La guerra civil española' i 'La muerte de Guernica', José Pablo García, convidat del saló, torna al tema històric, aquesta vegada adaptant la famosa novel·la de Carcas, basada en un episodi real entre un presoner franquista, Rafael Sánchez Mazas, i un jove soldat republicà. 

ARCHIVOS CÓSMICOS. Flavita Banana. ¡Caramba!. 19 €. Torna l’autora amb el seu brillant, agut i precís humor amb una nova recopilació de les seves millors vinyetes després de publicar el 2017 ‘Archivos estelares’. El seu traç simple i característic retrata la societat actual, les relacions entre homes i dones i de l’individu amb el món que l’envolta sempre apel·lant a la reflexió del lector.