QUÈ FER AVUI A BARCELONA

'Meet Van Gogh': una experiència interactiva per tocar l'obra del pintor

Un dels seus atractius consisteix a poder fotografiar-se amb reproduccions gegants dels seus quadros

Els nens poden divertir-se buscant detalls i anotar-los en un quadern d'activitats

47409748 60

47409748 60 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El cas de Vincent van Gogh és d’aquells que fan reflexionar. Va lluitar durant tota la seva vida per trobar una manera diferent de pintar, ningú va entendre el seu art (queda clar que es va avançar a la seva època) i va morir sol i incomprès. Noobstant, la seva obra ara resulta més actual que mai, es paguen fortunes pels seus quadros i és un dels artistes més respectats pel públic en general, no només pels experts. Després de l’estrena gairebé simultània del documental De los campos de trigo bajo cielos nublados i del filmVan Gogh, a las puertas de la eternidad, amb Willem Dafoe, ara arriba a Barcelona l’esperada exposició Meet Vincent van Gogh.

Per començar cal aclarir que no es tracta d’una simple mostra dels seus quadros, és una experiència interactiva composta per reproduccions de les seves obres més famoses, la majoria en pantalles gegants de plàstic que possibiliten que puguem fer-nos fotos simulant que som al mig d’un dels seus quadros. El recinte, de més de 1.500 metres quadrats, s’ubica al final del Port Vell, al Pla de Miquel Taradell. Abans d’entrar ja podem fer-nos les primeres instantànies posant les nostres cares en Menjant patates o en el seu cèlebre Els gira-sols.

Podem pujar en un carro com els que pintava Van Gogh. / FERRAN NADEU

Una audioguia gratuïta i activitats infantils 

Podem fer la visita amb una audioguia (inclosa en el preu de l’entrada) en castellà, català o anglès i, a través dels auriculars anirem coneixent més detalls de la seva vida. Els nens reben un quadern d’exercicis també en aquests tres idiomes perquè el recorregut sigui més amè. En aquests exercicis han de buscar detalls en l’exposició i anotar-los.

  

 

En el pròleg se’ns mostra el seu arbre genealògic familiar i dades biogràfiques per després entrar en l’espai dedicat a El camp de blat. En una pantalla triple es projecta un documental que ens mostra com treballava i donava forma a les seves pintures. La narració ens ofereix moltes dades i veiem alguns dels seus quadros.

La primera sala, amb taules i cadires, es dedica a l’artista emergent. / FERRAN NADEU

Taules i objectes de treball 

La primera sala està dedicada al’artista emergent i té moltes taules de fusta amb objectes relatius al seu entorn: espelmes, llums, pintures, vasos, ampolles (una d’absenta, llimones, les seves cartes, pintures, esbossos, llibres i escultures. Tot es pot tocar i podem veure un altre audiovisual.  Els nens se situen en unes taules de treball per dibuixar un marc en perspectiva i també es dediquen a buscar els elements del quadern esmentat. Una pista: per trobar el símbol V♥K o les botes utilitzades no només cal mirar en la part superior de les taules...

En l’apartat dedicat al sud ens podem asseure en bales de palla. / FERRAN NADEU

El següent apartat se situa al sud, a la Provença francesa, el lloc on va descobrir el color i va ser més feliç. Allà, a més de les enormes reproduccions de la seva obra, hi ha unes bales de palla i un paller per continuar contemplant vídeos, el quadro de La collita amb una secció ampliada perquè puguem notar el volum de les seves pinzellades, una lent per ampliar racons d’El dormitori, Gambes i musclos i Marina de Saintes Maries i percebre detalls gairebé invisibles o pujar en un carro com els de les seves pintures.

Podem veure tres dels seus quadros ampliats a través d’una lupa. / PROACTIV

Asseure’s al seu famós dormitori

Els nens (i bastants adults) poden situar-se sobre una plataforma per pintar a distància amb les mans. Els semblarà màgic. Però per als grans el més increïble serà poder ajeure’s al llit d’una reproducció a mida natural d’El dormitori o seure a les seves cadires. Tots els elements són al mateix lloc en què els va pintar Van Gogh... excepte un. Aquí, pares i fills es disputen l’honor de ser qui el trobi abans.

Podem fotografiar-nos al dormitori de Van Gogh. / PROACTIV

Notícies relacionades

La casa groga veurem mitjançant ombres xineses com treballa el pintor amb els seus col·legues i, a la dreta, un espai negre que sembla buit, s’il·lumina i apareix un paisatge amb flors. Malaltia i creativitat ens mostra la seva estada al psiquiàtric on va estar, els seus famosos autoretrats i, a través d’una finestra podem comparar el paisatge que veia amb els seus quadros.

En el tram final hi ha moltes reproduccions dels seus quadros. / PROACTIV

Objectes de regal

El recorregut finalitza en una sala on, a més dels habituals documentals, s’exhibeixen mini reproduccions de la majoria dels seus quadros. Els més aficionats poden aturar-se abans de sortir en una botiga on venen tota mena d’objectes amb motius de la seva obra: el catàleg de la mostra, llibres (d’informació o amb activitats infantils), bolígrafs, samarretes, tasses, bosses, ventalls o paraigua. La durada aproximada de la visita és d’una hora i mitja i resulta ideal per conèixer-ne més de Van Gogh, divertir-se i fer unes fotos per presumir davant dels amics. I és que veure’s enmig del dormitori o entre els camps de l’artista és tot un luxe...

'Meet Van Gogh'

Lloc:  Port Vell (Pla de Miquel Taradell).

Horaris:  divendres, dissabtes i vigílies de dies festius (de 10 a 21 h), resta (de 10 a 20 hores).

Preu:  de 9 a 17 euros.

Més informació:  www.meetvincent.com