GUARDÓ

Marta Pessarrodona guanya el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

La poeta, assagista, traductora, crítica literària i articulista és la sisena dona distingida amb aquest premi en 51 anys

fcasals47230868 la poetessa marta pessarrodona  guanyadora del 51  premi d h190305164935

fcasals47230868 la poetessa marta pessarrodona guanyadora del 51 premi d h190305164935 / Pere Francesch

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera

La poeta, assagista, traductora, crítica literària i articulista Marta Pessarrodona (Terrassa, 1941) ha sigut distingida aquest dimarts amb el 51è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que concedeix l’associació Òmnium Cultural, en reconeixement a la seva obra i la seva «contribució al diàleg entre les cultures catalana i europea». És la sisena dona distingida amb el guardó.

L’autora ha agraït el premi, que s’entregarà en un acte d’homenatge el 3 de juny al Palau de la Música Catalana. Pessarrodona va confessar que destinarà els 20.000 euros del guardó a «pagar deutes».  Ella, que ha escrit de tot «menys novel·la», ha tingut un sentit record cap a la seva família a l’hora dels agraïments. «L’hi dec tot als meus pares, que sempre em van recolzar», va recordar. L’únic que ha lamentat és rebre la distinció en «una situació anormal,» va dir amb referència a l’absència de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, empresonat i en ple procés judicial a Madrid amb altres polítics catalans.

Poeta i biògrafa

Notícies relacionades

El jurat d’aquesta edició estava integrat per Marc Artigau, Fina Birulés, Marta Buchaca, Martí Domínguez, Maria Rosa Lloret, Isidor Marí, Joan Mas, Anna Sallés i Lluïsa Julià. Va ser precisament aquesta última que es va encarregat de glossar la figura de Pessarrodona a la Casa Golferichs, on s’ha donat a conèixer la notícia. Va recordar les diverses facetes de l’autora, des del seu primer llibre publicat, ‘Primers dies de 1968’, ara fa 51 anys –els mateixos que té el màxim guardó d’Òmnium Cultural– fins als seus llibres de poesia, com a ‘Vida privada’, ‘Memòria’ i ‘Berlín suite’. Ha destacat també per la seva obra biogràfica de personatges com Montserrat Roig, Maria Aurèlia Capmany, Frederica Montseny, Mercè Rodoreda o Caterina Albert, algunes d’elles amigues íntimes. La seva tasca com a investigadora i traductora l’ha portat a convertir-se en una de les grans expertes mundials en Virginia Wolf i el Grup de Bloomsbury.

«He tingut molta sort perquè he conegut totes les persones que m’han interessat», ha declarat. Entre elles, va destacar autors com el seu estimat Gabriel Ferrater, «a qui recordo cada dia»; Mercè Rodoreda; Doris Lessing, i Victoria Kent, entre d’altres. Si alguna cosa troba a faltar en les noves generacions és« el sentit de l’admiració, una cosa que no veig actualment i això que un s’ho passa molt bé admirant».Precisament, prepara un llibre de poemes el títol del qual serà ‘Admiracions’, encara que va anunciar que abans, dins d’un o dos mesos, sortirà ‘Variacions profanes’, inspirat en les seves lectures i relectures de la Bíblia.