UNA GALA SENSE ESPECTACLE

Queen, la menstruació, Gaga & Cooper... els 5 moments clau de la gala dels Oscars

Analitzem els instants que sempre recordarem de la cerimònia d'aquest any, per a bé o per a mal

zentauroepp47118185 queen190225163611

zentauroepp47118185 queen190225163611 / VALERIE MACON

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Van ser els Oscars el desastre que s’anunciava? Finalment, la maquinària va rodar amb fluïdesa, agilitzada per l’absència de presentador. Però sense aquest amfitrió es perdia personalitat, calidesa i el possible esperit d’autocrítica. A l’espectacle li va faltar també espectacle; es recordarà, sobretot, per llampecs espontanis d’humanitat.


EL NO-PRESENTADORUn 'medley' de Queen va substituir la introducció habitual 

Un 'medley' de Queen va substituir la introducció habitual 

Tot això va començar de forma tan lògica com estranya: amb un popurri de Queen interpretat per la mateixa banda amb el seu actual cantant Adam Lambert (no l’únic exconcursant d’'American idol' que va passar ahir a la nit pel Dolby Theatre, perquè Jennifer Hudson va cantar el tema de 'RBG'). Lògic perquè 'Bohemian rhapsody' va ser, malgrat qui pesi, un dels fenòmens del 2018, i ahir va corroborar el seu curiós calat guanyant-ne quatre de cinc. Estrany perquè, sense el tradicional monòleg introductori, podria haver sigut moltes altres gales, potser una dels Grammy, potser una dels MTV Video Music Awards. Descol·locació. Però almenys ens va deixar el ‘gif’ de la nit: Javier Bardem donant-ho tot des del minut 1.


EL DISCURSParlem una mica sobre la menstruació

Parlem una mica sobre la menstruació

El discurs d’agraïment més encantador va ser, amb seguretat, el de la directora Rayka Zehtabchi al recollir l’Oscar a millor curt documental per 'Una revolución en toda regla’. "No estic plorant perquè tingui la regla, ni res", va dir. “¡No puc creure que una pel·lícula sobre la menstruació hagi guanyat un Oscar!" Encara que formi part natural de la vida de la meitat de la població, el tema continua sent tabú, sobretot en països com l’Iran o l’Índia, on es desenvolupa aquest curt de Netflix sobre una màquina de fabricar compreses i el seu impacte en un poblat rural. Bé, en realitat, a l’Iran, a l’Índia i a tot arreu: recordem aquell director votant de l’Acadèmia que va assegurar a 'The Hollywood reporter' que cap home votaria aquest curt perquè el període "és desagradable per als homes".


LA CANÇÓLliçó de química a càrrec de Gaga i Cooper

Lliçó de química a càrrec de Gaga i Cooper

El secret de l’èxit (sobretot als EUA) d’'Ha nacido una estrella' és un i molts: una història de contrastada (fins a l’extenuació) efectivitat, un bon grapat de cançons, Sam Elliott traient el cotxe a punt de plorar. Però el motiu principal és la química de Lady Gaga amb Bradley CooperLady GagaBradley Cooper, ahir a la nit comprovada novament durant la interpretació a duo de 'Shallow', amb Germanotta al piano i Cooper fent els seus millors esforços primer en un tamboret i després assegut al costat de la seva ‘partenaire’, galta contra galta, a punt d’un petó que per desgràcia no va arribar. Escolteu, esgarrifances.


EL ROBAPLANSTotes les reaccions de Spike Lee

Totes les reaccions de Spike Lee

El veterà Spike Lee, flamant guanyador de l’Oscar al millor guió adaptat per 'Infiltrado en el KKKlan', va ser objecte de comentaris a les xarxes durant tota la nit. Les seves reaccions anaven gloriosament d’un extrem a un altre: o pràcticament no existien (es va passar gran part de la gala amb una cara gairebé menyspreadorament estàtica) o eren d’allò més desencadenades. Impossible oblidar el seu salt als braços de Samuel L. Jackson al sortir a recollir l’Oscar, agraït amb un discurs dels que fan història. Va començar amb un "¡no encengueu el punyeter rellotge!" i va continuar amb referències al llegat de l’esclavitud, els sacrificis de la seva família per treure el petit 'Spikey-poo' endavant o unes presidencials del 2020 en què s’imposa, va dir, fer el que hem de fer.


EL RECORD Mala memòria a l’'In memoriam’

Notícies relacionades

Mala memòria a l’'In memoriam’

Ahir a la nit Hollywood es va oblidar de celebrar Hollywood en si mateix, és a dir, el difunt geni Stanley DonenStanley Donen, per al qual no va trobar espai ni en un sol moment de la gala, ni tan sols en una coda d’última hora de l’'In memoriam’. John Bailey, president de l’Acadèmia de Hollywood, va avisar prèviament que el segment era necessàriament selectiu i incomplet, però ¿fins a aquest punt? Van trobar temps per a publicistes desconeguts, però no per a Donen, ni tampoc per a Jonas MekasDusan MakavejevJulie AdamsDick MillerGary Kurtz...La pena màxima.