IDEES

Oscar 2019: premis conservadors en èpoques dures

2
Es llegeix en minuts
jgarcia47121084 91st academy awards     vanity fair     beverly hills  calif190225172849

jgarcia47121084 91st academy awards vanity fair beverly hills calif190225172849 / DANNY MOLOSHOK

Si algú dubtava de la mentalitat conservadora dels votants de l’Acadèmia de les Arts i Ciències Cinematogràfiques de Hollywood (en què gairebé sempre han prevalgut les qüestions industrials), aquí hi ha els guardons d’aquest any.

¿Millor pel·lícula 'La favorita'? Impossible, massa arty, massa europea.

¿'Black Panther'? Però com poden oscaritzar un film de superherois, per molt que Pantera Negra sigui afroamericà; a més, el personatge va sorgir a les pàgines Marvel gairebé alhora que els Panteres Negres de veritat.

¿'Roma'? No és nord-americana (aleshores no sé per què l’han nominat) i potser encara no toca establir aliances amb l’enemic, aquest ésser maligne anomenat Netflix.

¿'El vicio del poder'? No només no l’han premiat, sinó que a més l’han castigat. Nominar-la en vuit categories i donar-li només l’Oscar pel maquillatge és una represàlia en tota regla, com quan '2001: Una odissea de l’espai' va guanyar només els millors efectes especials.

Si algú dubtava de la mentalitat conservadora dels votants de l’Acadèmia de Hollywood (en què gairebé sempre han prevalgut les qüestions industrials), aquí hi ha els guardons d’aquest any)

¿'Ha nacido una estrella'? La mateixa història ja s’ha explicat en tres altres pel·lícules precedents, no era qüestió de repetir, i la primera versió, la del 1937, ja va rebre l’Oscar al millor argument.

¿'Bohemian Rhapsody'? Tampoc els herois del rock són sant de la devoció de l’Acadèmia, i si a més es tracta d’una icona gai, pitjor.

¿'Infiltrado en el KKKlan'? ASpike Lee no el volen veure ni en pintura, tot i que li hagin donat l’Oscar al millor guió adaptat, possiblement el més fluix del film. Lee ho va celebrar tant com la victòria del seu equip de bàsquet, els Knicks.

¿Quina quedava? Una pel·lícula correcta i amable sobre el racisme als 60, 'Green book', que ni inquieta ni molesta, el 'Tot passejant Miss Daisy' (que va guanyar també l’Oscar a la millor pel·lícula) actual.

Tota la resta va ser previsible. Olivia Colman premiada pel seu paper de la reina Ana, Rami Malek per representarFreddie Mercury, la cançó de Lady Gaga i Bradley Cooper...

Alguns dubtes. Tot i que 'Green book' està plantejada des del punt de vista del seu personatge de raça blanca (Viggo Mortensen), el protagonisme se'l reparteix amb el seu company de raça negra (Mahershala Ali), així que nominar-ne un com a principal i l’altre com a secundari és diguem que discutible.

Notícies relacionades

Algunes consideracions. 'Green book' va guanyar l’Oscar al millor guió, però té un error com una casa considerable, presentar el blanc com un racista supí (l’escena en què llença a les escombraries els vasos en què han begut dos operaris negres) perquè després es converteixi amb summa facilitat en col·lega del músic afroamericà per a qui treballa. 'Infiltrados en el KKKlan' va obtenir l’Oscar al millor guió adaptat quan desenvolupa una situació molt inversemblant malgrat la teoria de la suspensió de la incredulitat.

No tot va ser negatiu: la millor animació de l’any és 'Spider-Man: Un nou univers’. I una constatació, la del ‘lobby’ dels directors mexicans a Hollywood. En sis anys han guanyat l’Oscar a la millor direcció Cuarón en dues ocasions, en dues més Alejandro González Iñárritu i una altra Guillermo del Toro.

Temes:

Oscars Cine