GALA A LOS ANGELES

Els Grammy es reconcilien amb les dones

Kacey Mulgraves, Dua Lipa i Childish Gambino s'emporten els grans guardons de la nit

grammy / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia / Washington

Propòsit d’esmena en els Grammy. Un any després que els grans premis de la música nord-americana rebessin pals des de tots els flancs per la poca presència d’artistes femenines entre els premiats, un aparent greuge que es va aguditzar quan el president de l’Acadèmia de Gravació va respondre a les crítiques dient que “les dones han de posar-se les piles”, el pèndol ha oscil·lat completament. En una gala conduïda per Alicia Keys i dedicada a homenatjar il·lustres dives com Dolly Parton, Diana Ross i la difunta Aretha Franklin, les dones van copar el protagonisme sobre l’escenari i se’n van anar a casa amb les mans plenes. Kacey Musgraves, Dua Lipa i Cardi B van conquistar alguns dels grans premis de la nit. Només els va fer ombra el raper Childish Gambino, un dels grans absents de la cerimònia.

Que aquesta seria una gala diferent de la de l’any passat va quedar patent des del primer minut, quan la sensualitat de la cubana Camila Cabello va irrompre a la pantalla per obrir la nit a ritme d’‘Havana’. “¿Qui mana al món?”, va preguntar Keys poc després de presentar quatre dones que conjuntament gairebé doblen en seguidors de Twitter Donald Trump, el rei del vagabundeig a les xarxes. Lady Gaga, Jennifer López, Jada Pinkett Smith i Michelle Obama van prendre la paraula per recrear-se amb el valor de la música com a llenguatge universal. “La música ens ajuda a compartir qui som, la nostra dignitat i els nostres laments, les nostres esperances i les nostres alegries”, va dir Obama amb la mateixa naturalitat amb què després va taral·lejar algunes cançons des de la platea. 

El millor àlbum de l’any va ser per a Musgraves, una estrella del country amb un so poper que es va emportar els quatre Grammy a què aspirava. “Estic envoltada d’àlbums gegants... És una bogeria haver guanyat, però estic molt agraïda. Això no em fa millor que els altres”, va dir la texana de 30 anys, amb qui pocs comptaven a les quinieles. El seu disc, ‘Golden hour’ va deixar novament sense el gran premi rapers com Drake, Kendrick Lamar i Post Malone, i es va confirmar la històrica gasiveria de l’Acadèmia de Gravació cap als poetes bruts del carrer nord-americà. En un gest de protesta cap aquesta recurrent sequera, Lamar i Gambino ni tan sols van assistir a la cerimònia. Tampoc va ser-hi per desavinences amb l’organització Ariana Grande, guardonada pel millor àlbum de pop vocal.

Premi al hip-hop

Drake va explicar aquesta desconnexió entre el hip-hop i els Grammy al recollir el seu gramòfon a la millor cançó de rap (‘God’s plan’). Els va dir als seus companys de gènere que no necessiten guanyar res per sentir-se apreciats, el reconeixement ve dels que canten les seves cançons, van als seus concerts i els enalteixen al carrer. “No necessiteu això”, va clamar des de l’escenari. Però el cert és que no va ser una mala nit per al hip-hop. Gambino, pseudònim que amaga el raper i actor Donald Glover, es va emportar dos dels quatre grans premis de la nit, millor cançó i disc de la nit, a més de millor vídeo i actuació de rap, per ‘This is America’, un gràfic tret en la consciència del país. Cardi B va ser la primera dona que conquista el millor àlbum de rap per 'Invasion of privacy'.

L’altre dolç exquisit de la nit, el que distingeix l’artista novell, va ser per a la britànica Dua Lipa, que va començar la seva carrera penjant versions a Youtube quan tenia 14 anys. Poc abans havia protagonitzat una de les actuacions més hipnòtiques de la nit junt amb St. Vincent. També va brillar Brandi Carlile amb la nuesa de la seva guitarra i el seu so americà. Es va emportar tres Grammy, igual com Lady Gaga, tan dramàtica i afectada ella, dins i fora de l’escenari. Dos per ‘Shallow’, un dels duets amb Bradley Cooper d’‘Ha nacido una estrella’.

Gaga i la salut mental

Gaga es va mostrar orgullosa d’haver treballat en una pel·lícula que aborda els problemes de salut mental al món de la música. "Molts artistes en pateixen. Si en veieu un, no li doneu l’esquena”, va dir la novaiorquesa. La gala va ser tan llarga com sempre. Gairebé tres hores i 45 minuts, tota una prova de fidelitat per a l’espectador. Keys la va conduir amb enorme naturalitat, però sense grans filigranes retòriques ni picades d’ullet polítiques ni sarcasme per buscar unes rialles. Va deixar una altra de les actuacions destacades de la nit, una interpretació amb dos pianos de clàssics de Nat King Cole i Ella Mai.

Notícies relacionades

Però si hi va haver un clàssic entre tanta estrella de la música més comercial va ser la gran senyora del country, Dolly Parton, que va cantar un ‘medley’ de la seva llarguíssima llista de ‘hits’ junt amb algunes de les seves alumnes, com Kate Perry i la seva fillola Miley Cyrus. 

No queda del tot clar que el rock i els seus derivats estiguin morts, però en qualsevol cas els Grammy van decidir enterrar-los en aquesta 61a edició celebrada a l’Staples Center de Los Angeles. Només Red Hot Chilli Peppers van pujar a l’escenari. No ho van fer cap dels premiats en les categories del ram: Greta Van Fleet (millor àlbum de rock), Beck (àlbum de música alternativa) i Chris Cornell (actuació de rock), un gramòfon pòstum per al difunt vocalista de Soundgarden.