'Aprendre a parlar amb les plantes', de Marta Orriols, guanya el premi Òmnium Cultural a millor novel·la de l'any

zentauroepp46771739 icult marta orriols  omnium190130211407

zentauroepp46771739 icult marta orriols omnium190130211407 / Pere Francesch

1
Es llegeix en minuts

El premi Òmnium Cultural a la millor novel·la de l’any, que arriba a la segona edició, és el premi més ben dotat econòmicament a obra publicada en llengua catalana, amb 20.000 euros directes i 5.000 més per a la promoció de l’obra. Tot i que poca promoció necessita la novel·la guanyadora de Marta Orriols, ‘Aprendre a parlar amb les plantes’, que ha tingut una recepció excel·lent per part dels lectors. Junt amb aquesta novel·la, optaven al premi ‘Sobre la terra impura’, de Melcior Comes, i ‘La memòria de l’oracle’, de Pere Joan Martorell.

L’acte, que ha sigut celebrat aquest dimecres a l’Hotel Casa Bonay, presentat per la periodista cultural Anna Guitart, ha tingut un marcat accent polític en les paraules d’acceptació d’Orriols, que ha valorat la feina d’Òmnium a favor de la llengua i de la cultura, “i més en els moments repressius actuals”. En absència del president de l’entitat, Jordi Cuixart, empresonat des del mes d’octubre i a les portes del judici, que se celebrarà a Madrid, ha sigut el vicepresident, Marcel Mauri, qui ha entregat el premi.

Notícies relacionades

La novel·la d’Orriols (publicada per Periscopi en català i per Lumen en castellà) segueix la reconstrucció íntima d’una pediatra neonatòloga que s’ha d’enfrontar amb la pèrdua de la seva parella, morta en un accident després d’informar-la que hi havia una nova dona en la seva vida. Aquests impactes emocionals la portaran a una greu crisi personal. El jurat del premi ha estat format per Rosa Cabré, Maria Dasca, Carme Gregori, Oriol Izquierdo i Xavier Pla.