SELECCIÓ DE NOVETATS

Les millors novel·les 'noir' de l'allau que arriba amb BCNegra

Les editorials porten la seva artilleria llibresca al festival BCNegra que comença aquest dijous a Barcelona

collage

collage

8
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Igual que la ‘rentré’ del mes de setembre, Nadal i Sant Jordi, dates per a les quals les editorials es reserven les seves principals apostes, també finals de gener, coincidint amb el festival BCNegra (del 24 de gener al 3 de febrer), s’ha consolidat com un moment propici per llançar les novetats de gènere negre. Molts dels autors que visitaran la trobada ho faran amb llibre nou sota el braç, però d’altres ja porten mesos en llibreries (és el cas, per exemple, de ‘Khalil’ (Alianza), de Yasmina Khadra‘Secundaris’ (Comanegra), de Núria Cadenes‘Fariña’ (Espasa), de Nacho Carretero‘Justo’ (Alrevés), de Carlos Bassas, ‘En el vientre de la roca’ (Salamandra), de Jerónimo Andreu, ‘GB84’ (Hoja de lata), de David Peace, o ‘Quién no, cuentos’ de Claudia Piñeiro, que rebrà el Premi Carvalho la setmana que ve. Sota aquestes línies una selecció de les novetats:

D’autors que participaran al festival:      

CARVALHO. PROBLEMAS DE IDENTIDAD. Carlos Zanón. Planeta. Esperadíssima ha sigut la resurrecció de l’icònic personatge de Manuel Vázquez Montalbán de la qual s’ha encarregat amb èxit precisament el comissari de BCNegra. Zanón ha fet seu el detectiu, aquí encarnat en qui en realitat pot ser que inspirés el desaparegut escriptor. Ara, malalt, desencisat i turmentat, investiga casos als carrers de la Barcelona prèvia a l’1-O.      

 

COMPLOT EN ESTAMBUL. Charles Cumming. Salamandra. Després d’‘En un país extraño’, l’espia de l’MI6 Thomas Kell, caigut en desgràcia, intenta recuperar el seu lloc buscant un talp a la xarxa britànica d’intel·ligència que està causant la mort de diversos agents. La recerca de l’infiltrat el porta a Turquia, Grècia i Europa de l’Est. 

LOS LOBOS DE PRAGA / ELS LLOPS DE PRAGA. Benjamin Black. Alfaguara / Bromera. L’alter ego ‘negre’ de John Banville, Benjamin Black aparca Quirke i la Irlanda dels anys 50 d’anteriors novel·les per viatjar al segle XVI, a la cort romana de l’excèntric Rofolf II, nebot de Felip II, i presentar-nos Christian Stern, un jove alquimista erudit ficat a mediocre detectiu que troba el cadàver d’una dona sobre la neu de Praga.  

 

EL EXPEDIENTE DE MI MADRE / L’EXPEDIENT DE LA MEVA MARE. András Forgách. Anagrama / Angle. L’autor hongarès, famós traductor, actor i dramaturg al seu país, va descobrir que la seva mare, ja morta, va ser informant del règim comunista sota la presidència de Kádár. No és novel·la i sí que és la seva investigació, que va ensorrar la seva imatge idealitzada d’ella al saber que fins i tot va passar informació sobre els seus amics i la seva pròpia família.      

Justo Navarro / ALBERT BERTRAN

LOS MILAGROS DE LA SANGRE. Lisa McInerney. AdN. Després del seu premiat debut, ‘Los pecados gloriosos’, la irreverent i popular autora irlandesa torna amb el jove i perdedor protagonista de 20 anys, Ryan Cusack, el cap del qual obre una nova ruta de narcotràfic entre Itàlia i Irlanda, la nòvia del qual l’abandona acusant-lo de corrupte i que té una esquerpa i entremetedora àvia.  

PIEDRAS NEGRAS. Eugenio Fuentes. Tusquets. Una neta rep com a herència de la seva àvia l’encàrrec de buscar el fill que va tenir durant la guerra civil i que va haver de donar en adopció. A la investigació s’afegirà el detectiu Ricardo Cupido, veterà protagonista de la sèrie de Fuentes, que, el 2004, toparà amb la cobdícia regnant en ple auge de la bombolla immobiliària.   

LA BARRERA. Jordi de Manuel. Alrevés. En el Port Fòrum de Barcelona, un escenari que fa joc amb l’eix temàtic d’aquesta BCNegra, un vigilant veu estranys moviments. Mentrestant, una parella de mossos investiga unes morts i desaparicions relacionades amb l’ús criminal de substàncies químiques que provoquen la inhibició i la submissió, utilitzades en casos d’abusos sexuals.

UNA MALDITA HISTORIA. Bernard Minier. Salamandra. L’autor de ‘Noche’ torna amb un ‘thriller’ ambientat en una inhòspita illa a prop de Seattle. El cadàver d’una adolescent és trobat al mar després de discutir a la coberta d’un ferri amb el seu nòvio, que es converteix en el principal sospitós. Per demostrar la seva innocència comença a investigar ell mateix. I descobrirà secrets dels habitants de la zona. 

BICHO RARO. Cathi Unsworth. Sd Edicions. A la bèstia rara del títol la premsa sensacionalista la va anomenar ‘la perversa bruixa de l’Est’ perquè quan tenia 15 anys, el 1984, va ser condemnada per l’assassinat d’un company de classe. Dues dècades després, noves proves d’ADN apunten que no ho va fer sola. Una novel·la que a cada capítol beu del punk i el rock dels 80, marca de la casa de l’autora britànica. 

LA REINA DE DIAMANTES. Benassar, Llort, Macip i Marc. Delito. Un experiment a quatre mans per al primer títol de Delito, segell en castellà de la catalana Llibres del Delicte. Cada autor aporta la seva veu a aquesta sòrdida i descarnada trama que gira entorn del negoci de la prostitució i el fil conductor de la qual és la possessió d’uns diamants.

Félix J. Palma / joan puig

SANGRE ENTRE LA HIERBA. Maribel Medina. Maeva. Inspirant-se en un cas real, la novel·lista navarresa s’acosta a la xacra del tràfic de dones i l’explotació sexual. Una mare arriba des de La Rinconada, al Perú, a Madrid buscant la seva filla, desapareguda fa 16 anys. En paral·lel, un agent de la Interpol parteix al Perú per solucionar el segrest d’un amic.    

CABALLOS LENTOS. Mark Herron. Salamandra. Utilitzant la mordacitat com a arma narrativa, el britànic inaugura una sèrie ambientada en l’anomenada la Casa de l’aiguamoll, lloc al qual són enviats els agents desterrats del servei d’intel·ligència britànic per haver ficat la pota en alguna missió. 

LA NOCHE EN QUE SE ODIARON DOS COLORES. Pepe Correa. Alba. Desena entrega de la saga del detectiu Ricardo Blanco on l’escriptor canari li serveix un cas en el qual s’enfronta al segrest d’un fotògraf retirat en una intriga que desemboca en una guerra entre colombians i libis a Las Palmas.   

Novetats amb autors absents a BCNegra

ANNABELLE. Lina Bengtsdotter. Planeta. L’autora va tornar, com la seva protagonista, la policia Charlie Lager, al seu poble natal, Gullspang, a la Suècia més profunda, desconeguda i deprimida. En aquest escenari transcorre la trama d’una novel·la que el 2017 va ser la més venuda del país, que desencadena la desaparició d’una jove i en la qual sobrevolen els fantasmes del passat familiar dels personatges.   

 

L’autora sueca Lina Bengtsdotter, a Gullspang / Marilinn Klevhamre

LOS ASESINOS DE LA LUNA. David Grann. Literatura Random House. És ‘true crime’, tendència editorial a l’alça. L’autor de ‘Z, la ciudad perdida’ investiga en la història real d’una comunitat índia d’Oklahoma, rica en petroli, que als anys 20 va patir fins a 24 morts en estranyes circumstàncies. També de Grann, ‘El viejo y la pistola’, tres relats negres sense ficció.   

UNA DOBLE VIDA. Flynn Berry. Principal Noir. En fets reals s’inspira la prometedora autora d’‘En la tormenta’, que converteix en ‘thriller’ psicològic un cas famós, el de lord Lucan, un aristòcrata desaparegut el 1974 després de ser acusat de l’assassinat de la mainadera dels seus fills. 

EL ABRAZO DEL MONSTRUO. Félix J. Palma. Destino. Després de la seva trilogia victoriana supervendes, que va iniciar amb ‘El mapa del tiempo’, Félix J. Palma debuta en el gènere negre amb una novel·la que, a tall de caixes xineses, descobreix el joc macabre a què, per salvar la seva  filla, s’enfronta un escriptor que deu el seu èxit al personatge d’un cirurgià psicòpata a la Barcelona modernista. 

REIKIAVIK. Pablo Sebastià Tirado. Reino de Cordelia. Amb un peu en la ciència-ficció sense abandonar el gènere negre, aquesta història viatja a un futur tan fosc com el present de la crisi econòmica, la corrupció i la falta de moral. Un policia es creua amb una jove i el seu nadó en els baixos fons de la Barcelona del 2016, on dos ‘capos’ mafiosos apareixen morts. 

LA VERDAD MÁS PROFUNDA. Michel Koryta. RBA. Un agent de l’FBI, Rob Barrett, que arrossega un trauma familiar, està a punt de tancar un cas de doble assassinat en un petit poble de Maine gràcies al testimoni d’una drogoaddicta. Les proves estan en contra seu però ell segueix el seu olfacte per descobrir la veritat.   

ENTRE DOS MUNDOS. Olivier Norek. Grijalbo. L’expolicia parisenc i autor d’‘Efecto dominó’ es compromet amb l’actualitat en aquest ‘thriller’ on un policia sirià fugit del seu país busca la seva dona i la seva filla en un camp de refugiats de Calais, on després de ser desmantellat apareixen set cadàvers. 

Olivier Norek / césar cid

NEGRA I CRIMINAL. VVAA. Efadós. Com a homenatge al desaparegut Paco Camarasa i a la seva llibreria Negra i Criminal, la Biblioteca Andreu Martín (col·lecció de les seves obres preferides en català) rescata la novel·la a 24 mans que el 2003 van escriure altres tants autors que van coincidir a l’enyorat local de la Barceloneta. Va ser un joc a tall del dels surrealistes francesos –'cadavre exquis’– on la ploma corria de l’un a l’altre lliurement. 

EL SOTERRANI. Sandrine Collette. Alrevés. El protagonista d’aquesta novel·la, gran premi de literatura policíaca a França el 2013, surt de la presó després d’haver clavat una pallissa inhumana al seu germà. El busca per tancar ferides però acabarà a casa d’una perillosa parella d’avis en una gens idíl·lica campanya francesa. 

PETIT PARÍS. Justo Navarro. Anagrama. L’escriptor granadí s’envolta de novel·la negra i d’espies per situar el comissari Polo al París de l’any 1943, on ja es respira la derrota nazi, envoltat de col·laboradors de la Gestapo a la caça de republicans. Allà es troba amb tres morts violentes entre els serveis consulars espanyols.   

LA ÚLTIMA MENTIRA. Mary Kubica. Harper Collins. L’escriptora americana, autora d’‘Una buena chica’, enfronta la seva protagonista, Clara Solberg, a la mort del seu marit en un accident de cotxe del qual la seva filla de quatre anys va sortir il·lesa. Els seus malsons fan que pensi que algú volia veure mort el seu marit. 

Notícies relacionades

LAS CHICAS ROBADAS. Patricia Gibney. Principal Noir. Després del recent ‘Los niños desaparecidos’,la novel·lista irlandesa segueix la saga de la inspectora Lottie Parker, que buscarà un assassí de dones submergint-se en el drama dels refugiats i descobrint antigues atrocitats de la guerra de Kosovo.