CINE ESPANYOL

'El reino' de Sorogoyen s'imposa en els premis Feroz

Els guardons dels informadors de cine han distingit també 'Arde Madrid' i 'Fariña'

premios-feroz / periodico

3
Es llegeix en minuts
BEATRIZ MARTÍNEZ

La segona cita important de premis de la temporada, la que atorga l’Associació d’Informadors de Cine (AICE), ha coronat com a triomfadora‘El reino’, de Rodrigo Sorogoyen amb un total de cinc guardons, entre ells, millor pel·lícula dramàtica, millor direcció, millor guió, millor actor protagonista (Antonio de la Torre) i millor actor secundari (Luis Zahera). En la categoria de millor comèdia, ‘Campeones’, de Javier Fesser, ha sigut la triomfadora.

Tot i que els Premis Feroz no sempre solen coincidir amb els Goya (només ho han fet en dues ocasions, els anys de ‘La isla mínima’ i de ‘Tarde para la ira’), el cert és que el ‘thriller’ sobre la corrupció política de Sorogoyen, que surt amb 13 candidatures, sembla l’únic rival amb possibilitats per arrabassar la glòria a‘Campeones’en la pròxima edició dels Premis de l’Acadèmia de Cine. En qualsevol cas, l’Associació d’Informadors sembla confirmar la seva certa preferència cap al cine del director, ja que, en la seva primera edició, el 2014, la guanyadora va ser ‘Stockholm’.

En l’apartat de millor actriu, igual com va passar als Forqué, el premi ha anat a parar en mansd’Eva Llorach per la seva interpretació de Violeta, la fan més gran d’una gran estrella del pop que encarna Nawja Nimri a la pel·lícula de Carlos Vermut ‘Quién te cantará’,que també ha aconseguit els guardons de millor tràiler, millor cartell i millor música original, composta per Alberto Iglesias

Un altre dels noms de la nit ha sigut eld’Anna Castillo, que partia amb doble nominació i ha aconseguit fer doblet, en cine per ‘Viaje al cuarto de una madre’,el drama intimista de la debutant Celia Rico, i en televisió per‘Arde Madrid’.

Els guardonats Imma Cuesta (millor actriu) i Paco León (director), protagonistes de la sèrie de televisió ‘Arde Madrid’

En l’apartat de sèries, dues clares triomfadores amb tres premis cada una. D’una banda, la millor comèdia ha sigut per a Paco León i Anna R. Costa per ficcionar els anys bojos d’Ava Gardner al Madrid dels anys 60 des del punt de vista del servei domèstic, mentre que el premi a la millor actriu ha recaigut en Inma Cuesta pel seu memorable paper d’Ana Mari, falangista, catòlica i coixa. D’altra banda,‘Fariña’,la sèrie d’Antena 3, un dels fenòmens de la temporada, s’ha emportat el Feroz a la millor sèrie dramàtica, el de millor actor per a Javier Rey per encarnar el narcotraficant Sito Miñanco i el de millor actor de repartiment per a Antonio Durán “Morris”.

Al terreny del documental el guardó ha anat a parar en mans d’Elías León Siminiani, per la seva fantàstica ‘Apuntes para una película de atracos’,la crònica sobre una amistat entre un director de cine i un lladre de bancs que respira, risc, originalitat i amor pel cine.

Notícies relacionades

El premi Feroz d’honor l’ha recollit una llegenda com José Luis Cuerda, que acaba d’estrenar la seqüela de la seva mítica ‘Amanece que no es poco’, titulada ‘Tiempo después’. I finalment, el premi especial, que reconeix un treball que segons la premsa especialitzada hauria d’haver merescut millor carrera comercial, ha sigut per a ‘Entre dos aguas’, d’Isaki Lacuesta, guanyadora de la Concha d’Or del passat Festival de Sant Sebastià i per a molts, la millor pel·lícula espanyola de l’any.

Després de quatre anys amb seu a Madrid, en aquesta ocasió els premis de l’Associació s’han celebrat a la ciutat de Bilbao, seguint amb el procés de descentralització que semblen patir les cerimònies aquesta temporada (els Goya seran a Sevilla) i per primera vegada s’han posat a la venda 3.000 entrades perquè també el públic pogués assistir en directe a una gala que ha presentat Ingrid García-Jonsson.