Entre altres artistes

La SGAE denuncia un presumpte frau fiscal d'alguns socis

Sabina i Pau Donés neguen les acusacions i les atribueixen a la lluita interna de poder a l'entitat

zentauroepp39095911 barcelona  28 06 2017 concierto de presentacion de la gira  170913192718

zentauroepp39095911 barcelona 28 06 2017 concierto de presentacion de la gira 170913192718 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La SGAE ha denunciat davant de la fiscalia provincial de Madrid un presumpte frau fiscal d’evasió d’impostos comès per alguns dels seus socis, la majoria persones jurídiques (editorials musicals), així com al cantant Joaquín Sabina, segons han confirmat a Efe fonts jurídiques.

La denúncia va ser presentada dimecres passat per la SGAE, segons un comunicat de l’entitat de gestió, per "unanimitat del consell de direcció” –presidit per José Ángel Hevia– amb l’objectiu de "salvaguardar els seus interessos" després d’haver tingut coneixement de "suposades irregularitats que afecten persones jurídiques que són sòcies", tot i que l’entitat no n’ha concretat el contingut ni contra qui va dirigida.

Segons consta en la demanda, a la qual ha tingut accés el diari 'El Mundo', la denúncia afectaria, a més de Sabina, altres artistes com araAlejandro SanzPau Donés (Jarabe de Palo) i altres músics.

'El Mundo' assegura en la seva informació que els músics s’haurien estalviat 70 milions d’euros en el pagament d’impostos al cobrar drets d’autor no com a persones físiques, sinó a través de societats "sense personalitat jurídica pròpia", controlades en realitat per les multinacionals que editaven les seves obres, "amb Warner al capdavant".

Lluita interna

En declaracions a Efe, José Navarro 'Berry', representant de Joaquín Sabina, ha assegurat que, tot i que no han rebut la denúncia, creu que està provocada per una lluita de poder interna dins de la SGAE, i ha considerat que es tracta d’un "cop baix" del president de l’entitat.

El representant de Sabina ha dit que no entén la raó per la qual, si la SGAE denuncia que aquests artistes utilitzaven societats pantalla per evitar el pagament d’impostos, els ha continuat pagant pels drets d’autor. "Aquesta casa s’ha convertit en un niu de lladres. Que la intervingui el Govern d’una vegada per totes", ha demanat Navarro.

Per la seva banda, Pau Donés, un altre dels artistes afectats per la denúncia, segons 'El Mundo', s’ha mostrat "estupefacte" en una carta en què assenyala que l’ús de societats per al cobrament de drets d’autor denunciat per la SGAE el "va suggerir, aprovar i consensuar” la mateixa entitat, “i el practica des de fa més de 20 anys”.

"Aquest és un sistema de gestió i cobrament de drets d’autor instrumentat i consensuat per la mateixa SGAE, editorials i artistes, en total conformitat amb els reglaments que regien i regeixen l’entitat i, en cap cas, fora de la més absoluta legalitat fiscal", defensa Donés. El cantant subratlla, a més, que, al parlar d’artistes, es refereix a "la gran majoria i no només als que apareixeran aquests dies en els titulars dels mitjans de comunicació".

Donés: "Dues juntes corruptes"

Notícies relacionades

En la seva carta, la cara visible del grup Jarabe de Palo acusa la direcció de "tornar a ficar la pota, aquesta vegada atacant els seus propis socis", i al·ludeix als problemes de l’entitat, amb "dues juntes corruptes en mans de les televisions privades", que l’haurien "espoliat" a través de l’anomenada "Rueda".

Donés recorda també que l’actual junta va ser elegida només pel 0,7% dels socis, atès el desacord "de la majoria" amb "el sistema de votació, sens dubte irregular", i es posa a disposició de la llei "per aclarir i resoldre aquesta mentida que el senyor Hevia i sequaços inventen per desviar l’atenció d’altres assumptes interns de la SGAE amb conseqüències per a l’entitat molt més greus".