ÒBIT

Mor Sam Savage, el pare de 'Firmin'

L'autor nord-americà va tenir un gran èxit a Europa impulsat des d'Espanya

zentauroepp46589290 icult sam savage190117200000

zentauroepp46589290 icult sam savage190117200000

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

No va poder disfrutar gaire temps de la fama l’escriptor nord-americà Sam Savage (Candem, Carolina del Sud, 1940) que ha mort aquest dijous a la seva casa de Madison, a Wisconsin, als 78 anys. Va publicar la seva primera i més celebrada novel·la, 'Firmin' als 67. Una mica tard. Aquesta divertida i reflexiva faula sobre una rata lletraferida que, literalment, devora llibres va ser publicada en una petita editorial nord-americana i molt pocs la van apreciar.  Savage va tenir la fortuna que l’editora de Seix Barral, Elena Ramírez, s’enamorés de la novel·la, comprés els drets mundials i la rescatés per a Europa, però especialment per a Espanya i Itàlia, on va tenir una recepció excel·lent. 

Amb el seu aspecte de vell patriarca barbut, Savage va ser un producte genuí de l’era hippy. Solia explicar als seus entrevistadors que va estar a punt de convertir-se en un delinqüent en la seva adolescència mentre intentava formar part del moviment beat. Aquesta radicalitat no el va abandonar en tota la seva vida i va ser el detonador que no suportés les formalitats universitàries de Yale, on va fer classes de filosofia només pocs anys. Va deixar les aules per l’activisme antinuclear, que no li va reportar gaires guanys, per la qual cosa es va veure obligat a treballar com a mecànic de bicicletes, pescador d’ostres i cloïsses i fuster. Aquest tipus d’oficis que als anys 60 molts escriptors nord-americans solien tenir en el seu currículum.

Autor errant

Notícies relacionades

Emulant Kerouac, va caminar d’un costat a l’altre per tot el país juntament amb la seva segona dona. En l’última de les mudances que el va dipositar definitivament a Madison es va trobar amb els seus vells papers, projectes de novel·les, fragments de poesia –que no va deixar d’escriure al llarg de la seva vida–, que no va acabar de reconèixer com a seus. I això va ser un esperó per a la seva última reencarnació. “Vaig poder escriure ‘Firmin’ perquè havia conegut el fracàs. Ja havia decidit que no escriuria més i vaig deixar de fer-ho durant anys. La meva rendició va ser total. Però un dia vaig tenir una il·luminació i al meu cap va emergir aquesta veu que al principi no sabia que era la d’una rata. Aquesta novel·la va ser un miracle”, explicava quan se li preguntava per què va tardar tant a decidir-se a convertir-se en un escriptor professional.

Després de ‘Firmin’, Savage va publicar altres novel·les, ‘El lamento del perezoso’, ‘Cristal’ i ‘El camino del perro’’, que no van tenir el mateix reconeixement, però en les quals va bolcar la seva característica ironia malenconiosa.