nou curs seriòfil

No només 'Joc de trons': 10 sèries que no et pots perdre el 2019

Seleccionem una desena de títols, alguns de tornada i altres de nous, cridats a tenir-nos en suspens

No només Joc de trons: 10 sèries que no et pots perdre aquest 2019

No només Joc de trons: 10 sèries que no et pots perdre aquest 2019

7
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si creien que el paisatge televisiu s’havia tornat massa dens i difícil d’esqueixar, esperin als pròxims mesos, quan (probablement) desembarquin les noves plataformes d’Apple i Disney. Sort amb la força de voluntat per no subscriure-s’hi. Els primers estan desenvolupant una adaptació de ‘Fundació’, d’Isaac Asimov  (o la sèrie de ciència-ficció ‘hard’ que el món necessita), o una nova versió de la mítica ‘Cuantos asombrosos’. Els segons tenen entre mans una sèrie de ‘La guerra de les galàxies’, intrigant ‘The Mandalorian’, el repartiment de la qual inclou Nick Nolte i Werner Herzog. Glups.

Però no ens posem nerviosos. Per a tot això encara caldrà esperar alguns mesos, si és que els rumors són precisos i els nous competidors de l’‘streaming’ aterren realment durant aquest 2019. El que més ens hauria de preocupar ara mateix és el que està plenament confirmat: l’oferta ingent de ja vells coneguts com Netflix, HBO, o, per què no, les cadenes generalistes de tota la vida, en les quals es colarà alguna joia inesperada, com ‘The cry’.

Per ajudar a organitzar l’agenda, hem reunit una desena de títols, alguns ja imminents, altres sense data exacta de sortida, que prometen treure de nou la raó als qui encara observen les sèries com a matèria cultural de segona.

La realitat és que les fronteres entre cine i tele mai han sigut tan borroses. Park Chan-wook, el mestre sud-coreà autor de ‘The handmaiden’, va acceptar dirigir la nova adaptació de ‘La chica del tambor’ amb la condició de poder preservar la seva marca visual. Demanat i acceptat. Les sèries no són, no haurien de ser, pel·lícules partides per trossos –cal respectar l’autonomia de l’episodi–, però ja ofereixen en molts casos els plaers formals i intel·lectuals que un espera d’un llargmetratge.

I igual que hem vist molts cineastes famosos passar-se a la tele, no seria difícil imaginar signants habituals de televisió passar-se (o tornar a) al cine amb honors. Pocs directors han donat en els últims temps tantes alegries al que firma això com Lee Toland Krieger, impulsor dels patrons visuals de ‘Riverdale’, ‘Las escalofriantes aventuras de Sabrina’ o ‘You’, sempre ben ajudat pel director de fotografia David Lanzenberg. La seva carrera hauria de ser brillant; a qualsevol mitjà.

Krieger torna a fer de les seves en el pilot de ‘Clase letal’ (ja disponible a HBO), una de les nostres 10 apostes (n’haurien pogout ser 20) per a un any que tornarem a viure (sobre)estimulats per un joiós bombardeig de narrativa episòdica. Cordin-se els cinturons.

1. ‘La chica del tambor’, espionatge deluxe

Després de l’èxit de ‘El infiltrado’, Simon i Stephen Cornwell, fills de le Carré, tornen a produir una minisèrie basada en un llibre del pare. No és la primera adaptació del best-seller de 1983: ja hi va haver una adaptació al cine amb Diane Keaton com a heroïna. Ara és Florence Pugh (‘Lady Macbeth’) qui es posa a la pell de Charlie, l’actriu convençuda per dos agents del Mossad (Michael Shannon i Alexander Skarsgård) per infiltrar-se en un grup terrorista palestí que planeja atacar a Europa. Sis episodis dirigits amb estil suprem per Park Chan-wook#0, 11 de gener (un episodi a la setmana).


2. ‘True detective’ (T3), tornada a les arrels

“¿Per què havia de fer una altra sèrie de polis col·legues? Crec que tot el que havia de dir sobre el gènere dels polis col·legues, ho he dit”, deia fa un temps Nic Pizzolatto, creador de ‘True detective’, defensant el creu i ratlla de la segona temporada de la sèrie. Però se n’ha desdit: la tercera també té ‘buddy cops’, potser en un intent de recuperar la màgia (i les audiències) de la primera entrega. Mahershala Ali Stephen Dorff investiguen la desaparició de dos petits germans als Ozarks; un cas amb reverberacions en unes altres dues èpoques posteriors. HBO, 14 de gener (estrena amb doble episodi).


3. ‘Clase letal (Deadly class)’, institut de joves assassins

Syfy dona senyals de voler sortir del laberint de les pel·lícules dolentes-per-voluntat i proposar produccions ambicioses. Per portar la marca Syfy (tot i que aquí es vegi a HBO), ‘Channel zero’ no ha tingut tota la repercussió merescuda. I seria una pena que passés el mateix amb ‘Clase letal (Deadly class)’ cuidada adaptació de la sèrie de novel·les gràfiques de Rick Remender (qui codesenvolupa la sèrie) i Wesley Craig. El 1987, l’adolescent Marcus (Benjamin Wadsworth), presumpte autor d’una matança, entra en un institut privat on fills de famílies perilloses es formen per matar. HBO, 17 de gener (primer episodi ja disponible).


4. ‘I am the night’, una altra vegada Pine & Jenkins

De la directora (Patty Jenkins) i el protagonista masculí (Chris Pine) de l’entrega més disfrutable de l’Univers Cinematogràfic de DC, ‘Wonder Woman’, arriba aquest ‘thriller’ de sis capítols amb el Hollywood dels 60 com a tèrbol paisatge. Un exmarine ficat a reporter (Pine) entra en contacte amb una jove (Índia Eisley) que, a la recerca del seu propi passat, ha acabat donant amb possibles pistes sobre l’assassinat de la Dalia Negra. Pine i Jenkins tornaran a unir forces a ‘Wonder Woman 1984’, prevista per al 2020. TNT, 27 de febrer (estrena amb doble episodi).


5. ‘Joc de trons’ (T8), les últimes partides

¿Qui s’asseurà al Tron de Ferro i governarà el regne de Westeros? ¿Quines barbàries més pensa continuar fent aquest drac zombi tremend? ¿Sobreviurà algun dels germans Lannister? Si els fans estan nerviosos per saber les respostes a tot això, HBO sembla estar-ho per saber si podrà trobar un altre fenomen d’aquestes característiques. D’entrada, produirà una preqüela amb Naomi Watts en un dels papers principals. La vida ‘nerd’ no serà la mateixa sense ‘Joc de trons’ ni ‘The big bang theory’, que també emetrà el seu final de sèrie en els pròxims mesos. HBO i Movistar+, abril.


6. ‘The cry’, l’ombra d’un dubte

Deia la Dra. Melfi parlant de Livia Soprano, la pitjor mare de la història de la tele: “Hi ha algunes persones que no són candidates ideals per a la paternitat”. La minisèrie britànica ‘The cry’, sorpresa de la collita 2018, està protagonitzada per una altra: la jove Joanna (Jenna Coleman), ofegada pel plor constant del seu nadó Noah. Quan ella i el seu marit viatgen a Austràlia per aconseguir la custòdia de la filla del segon, el nen desapareix. ¿Segrest o una cosa pitjor? El prometedor Glendyn Ivin dirigeix amb austeritat magnètica aquest drama de suspens. Canals de Mediaset, data exacta per determinar.


7. ‘Killing Eve’ (T2), torna la revelació del 2018

L’any passat, aquest joc del gat i el ratolí entre un agent de l’MI6 i una assassina a sou va captivar als dos costats de l’Atlàntic pel seu enginy, complexitat i insultant glamur. La segona temporada arrenca, pel que sembla, 36 segons després de l’últim pla de la primera, amb una Villanelle malferida de nou a la fuga. Per desgràcia (¿es notarà molt o només una mica?), Phoebe Waller-Bridge ja no és la guionista principal de la sèrie; estava massa ocupada amb la imminent segona temporada de ‘Fleabag’. Bé, tampoc hi ha mal que per bé no vingui. HBO, primavera.


8. ‘The crown’ (T3), un gran relleu generacional

Si una dona regnarà en el cine i la tele del nostre 2019, aquesta és Olivia Colman, actriu meravellosa tant en comèdia (‘Peep show’) com a drama (‘Broadchurch’) que es calça la corona a ‘La favorita’, última pel·lícula de Yorgos Lanthimos, i la tercera temporada de ‘The crown’, agafant el relleu a Claire Foy (al paper del duc d’Edimburg, Matt Smith cedeix el pas a Tobias Menzies). Els nous episodis arrenquen amb l’arribada al poder, el 1964, del primer ministre Harold Wilson; haurem d’esperar fins als 70 per veure Camilla Parker Bowles (Emerald Fennell). Netflix, data per determinar.


9. ‘Too old to die young’, NWR es passa a la TV

Notícies relacionades

El director danès Nicolas Winding Refn segueix en terrenys de neo-noir (o potser seria millor dir neon-noir) després de pel·lícules tan rotundes i absorbents com ‘Drive’, ‘Solo Dios perdona’ i ‘The neon demon’. Ara, des de la televisió, sense que això signifiqui en aparença una rebaixa de les seves pulsions violentes. Al cap i a la fi, parlem de la història (cocreada amb l’excel·lent guionista de còmics Ed Brubaker) d’un grup d’assassins a sou convertits en samurais, i del policia de Los Angeles (Milers Teller) que va a caçar-lo. El ‘teaser’ és imposiblemente addictiu. Prime Vídeo, data per determinar.


10. ‘Watchmen’, en “adaptació remesclada” 

Deu anys després de la pel·lícula de Snyder, arriba una nova adaptació de la novel·la gràfica del guionista Alan Moore i els artistes Dave Gibbons i John Higgins. Un dels millors còmics de la història, trasllat de la figura del superheroi a un món real, molt real, amb totes les conseqüències. Però Damon Lindelof no entén de por: va posar el final que li va donar la gana a ‘Perdidos’ i va cocrear ‘The leftovers’, una sèrie aliena a les convencions. Per a la seva “adaptació remesclada”, així la defineix, ha comptat amb Regina King, Jeremy Irons o Don Johnson. D’això se’n diu anar seriosament. HBO, data per determinar.