GUERRA CIVIL

Cultura no autoritzarà més sortides de documents de l'Arxiu de Salamanca

Guirao reclama que es tornin documents cedits a la Generalitat per localitzar-ne els ropietaris.

undefined46218241 graf4950  madrid  11 12 2018   el ministro de cultura  jos  181211181124

undefined46218241 graf4950 madrid 11 12 2018 el ministro de cultura jos 181211181124 / VICTOR LERENA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, s’ha compromès davant del’alcalde de Salamanca, Alfonso Fernández Mañueco, i la consellera de Cultura i Turisme de la Junta de Castella i Lleó, María Josefa García Cirac, a evitar noves sortides de documents del Centre Documental de la Memòria Històrica, així com a reclamar aquells sobre els quals la Justícia ha disposat la seva tornada a l’arxiu de Salamanca.

Guirao s’ha compromès a complir els "temes pendents" de la llei de memòria històrica sense dur a terme "cap canvi legislatiu", així com "potenciar i millorar" el Centre Documental.

En concret, el ministre s’ha referit a una sèrie de documentació que es va transferir a Catalunya amb l’encàrrec que la Generalitat localitzés els seus propietaris i els hi entregués, comesa que no s’ha complert per l’"absència d’hereus", de manera que ara "han de tornar a Salamanca". Guirao va pactar aquesta sortida de documents amb la consellera de Cultura, Laura Borràs, l’octubre passat.

Notícies relacionades

Així mateix, i d’acord amb l’última revisió tècnica de l’any 2014 hi hauria "alguna documentació" que "sembla que hauria d’anar a Catalunya", dues qüestions que s’estudiaran conjuntament en la comissió tècnica, que s'hauria de reunir "com més aviat millor" perquè es pogués ratificaren eal si del Patronat "previsiblement al gener".

Quant a possibles sortides de nous documents, el Ministeri s’ha compromès que això no es produeixi més enllà d’aquests "serrells" que van poder quedar d’abans del 2014, però quant a la nova documentació sol·licitada pel Govern català, José Guirao ha aclarit que la petició "no està emparada per la llei" i per tant "no entra en cap tipus de discussió".