CONFLICTE PATRIMONIAL

El MNAC reitera que no traslladarà les seves obres a Sixena

Pepe Serra afirma que el monestir aragonès no compleix les condicions de conservació de les peces

1
Es llegeix en minuts

Pepe Serra, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya, reitera que no autoritzarà el trasllat de les pintures murals al monasteri de Sixena perquè seria «una irresponsabilidad». En declaracions a l’ACN, Serra assegura que «el consens internacional sobre la fragilitat de les pintures és total». Per això, demana que no es confongui «una qüestió emocional perfectament vàlida» amb el «tracte físic d’un bé artístic extremament delicat», en què el benefici que es pugui obtenir al moure les obres «és molt petit» en comparació amb els «enormes perjudicis» que tindria.

El director del MNAC també es refereix a les obres de rehabilitació de Sixena, que considera que té intervencions arquitectòniques «molt desafortunades». Així, creu que no compleix les condicions de conservació per acollir les peces del MNAC i del Museu de Lleida que hi ha en aquests moments, ja que «no estan en un bon estat; hi ha instal·lats aparells domèstics, i amb això no es protegeix un bé de l’any 1000».

Notícies relacionades

Serra recorda com un moment «trist» per a la cultura l’entrada de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida per emportar-se per ordre judicial les obres de Sixena fa un any. «La posada en valor del patrimoni s’ha de treballar d’una altra manera, no en litigis judicials i encara menys per la força», afirma el director. 

Les declaracions de Serra es produeixen després que la consellera d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó, Mayte Pérez, informés que més de 10.000 persones han visitat el monestir de Sixena durant l’any transcorregut des de la tornada de les obres. «S’ha complert un anhel col·lectiu de la societat aragonesa» i, a més, «ha servit com a element de valor afegit al turisme», va assegurar la consellera. 

Temes:

Sixena MNAC