NADAL FLAMENC

La dinastia Farruco desembarca a Apolo

La tercera edició de la 'zambomba' congrega figures del ball com La Farruca, El Farru, Farruquito, Polito i El Carpeta

fcasals46173255 icult  farruco  foto lorenzo  duaso181207182657

fcasals46173255 icult farruco foto lorenzo duaso181207182657

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

‘Zambomba’, així es denomina la festa que els flamencs organitzen per celebrar el Nadal. Com en qualsevol de les seves festes la música i el ball són els protagonistes més enllà de l’instrument tradicional tan típic d’aquestes dates que dona nom a una celebració en què barregen nadales i buleries. Les ‘zambombas’, celebració andalusa que més enllà de l’àmbit estrictament familiar es va estendre a patis de veïns i corrals, se celebren des de fa anys a moltes penyes flamenques i barris. Per tercer any consecutiu, la ‘zambomba’ Farrucos & Fernández torna a la Sala Apolo el dia 13 ‘zambomba’ Farrucos & Fernándeztorna a la Sala Apolo el dia 13  amb una festa flamenca a càrrec de descendents del gran bailaor Antonio Montoya Flores, més conegut com a Farruco.

Un autèntic ‘dream team’ flamenc en què hi haurà des de La Farruca –admirada bailaora a qui les circumstàncies i la família van impedir aconseguir més projecció– fins a la seva neta de 7 anys Soleá, que l’any passat ja va sorprendre tothom amb la seva gràcia natural a l’Apolo. Actualment està fent els seus primers passos en un programa de Canal Sur. “És una nena que ho fa tot: recita, canta, balla, interpreta...”, explica Antonio Fernández Montoya ‘Farru’, el seu orgullós pare. Ell, és clar, també desplegarà la seva versatilitat i força a la simbomba al costat dels seus germans Juan, àlies Farruquito i Manuel, ‘El Carpeta’, i els seus cosins: Antonio Moreno Fernández ‘Polito’ i Àfrica Fernández Montoya, filla de ‘La Faraona’, morta el 2015.

Actuar en família “és un privilegi”, compte El Farru. “Ens coneixem tant que sabem perfectament què en pot donar cada un i per això, quan ens reunim tots, ens exigim al màxim. Impossible relaxar-se”.  I evita parlar de rivalitat entre els superbailaors de la casa. “Quan estem junts el que ens agrada és compartir i disfrutar”.

‘Full equip’

En total hi haurà una quinzena de cantants, músics i bailaors entre qui destaquen del seu el guitarrista Luis Amador i el baixista Melchor Santiago. “Aquest any venim ‘full equip’”, exclama El Farru. I no li falta raó. El Carpeta ara és el noi de moda. “Té força salvatge, oïda absoluta, és maquíssim perquè ha sortit al meu pare i sempre està investigant, per això té una personalitat única”. De El Polito, el bailaor que acompanya Tomatito i ha col·laborat en algun vídeo de Rosalía, comenta: “És l’elegància i la subtilesa de la flamencura més pudorosa. Té un aire farruquero però també la temperància del flamenc del ball flamenc trianero i sevillà dels 60”.

Puja el llistó al referir-se a Farruquito, tan dotat i aclamat. Tot i que adverteix de broma “negaré haver-ho dit”, presumeix en privat que el seu germà és “el més gran”. “És la noblesa personificada. El millor bailaor de tots els temps, un creador complet que no només s’ocupa del ball sinó també de la música i les lletres en els seus espectacles”. No en va, compta entre les seves admiradores a Sara Baras, Cristina Hoyos i també, al desaparegut Paco de Lucía.

Molt més que art

Notícies relacionades

Per a El Farru, la nadala preferida del qual és ‘La limosnita’ cantada per Camarón, la ‘zambomba’ no és només una demostració d’art, sinó una manera de transmetre valors. “Va més enllà de la religió. És una festa on els gitanos i els flamencs ensenyem als més petits coses com l’hospitalitat, el respecte pels grans i la importància de la unió familiar”.  Per això anima el públic a acudir en família a l’esdeveniment per compartir, com fan ells a casa, “fatiguetes i alegries ara que acaba l’any” amb esperit flamenc.

L’any passat, Rosalía va acudir a la ‘zambomba’ de l’Apolo amb ells, quan encara no havia ‘enganxat’ a nivell internacional amb ‘Malamente’, una patacada en tota regla. Aquest any, els seus compromisos li impediran estar tot i que li encantaria tornar amb els artistes convidats, sobretot per veure La Farruca, a qui ha enaltit en un tuit.

Temes:

Sala Apolo