PREMIS A HOLLYWOOD

'El vicio del poder' i 'Ha nacido una estrella', favorites als Globus d'Or

La sàtira política suma sis nominacions en comèdia i el drama musical de Bradley Cooper, cinc en drama

Penélope Cruz i Antonio Banderas, nominats pels seus treballs a televisió

ha-nacido-una-estrella

ha-nacido-una-estrella

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La temporada de premis comença a posar les cartes sobre la taula després de l’anunci de les nominacions als Globus d’Or. Si tenim en compte que ‘Roma’, d’Alfonso Cuarónno podia optar a millor pel·lícula perquè participava en l’apartat de parla no anglesa, i que tant les comèdies com els biopics musicals havien decidit presentar-se en la categoria dramàtica, el recompte final no ha pogut ser més estrany i inesperat.

Potser per aquesta raó, la gran beneficiada ha sigut ‘El vicio del poder’,el biopic sobre el videpresidente de George W. Bush, Dick Cheney, que analitza en clau satírica els últims trenta anys de política nord-americana des de l’òptica caleidoscòpica d’Adam McKay, que ha aconseguit sis nominacions. La segueix de molt a prop la nova versió del clàssic ‘Ha nacido una estrella’,amb cinc nominacions, i ‘La favorita’,del grec Yorgos Lanthimos, també amb cinc.

Les pel·lícules amb unmarcat caràcter racialhan sigut les grans protagonistes d’aquestes nominacions: ‘Green Book’, que firma en solitari Peter Farrelly (Algo pasa con Mary), al voltant de l’amistat entre un pianista negre i el seu xofer blanc als anys 60; ‘Infiltrados en el KKLan’, la vitriòlica comèdia de Spike Lee;y el nou de l’oscaritzat Barry Jenkins (‘Moonlight’), ‘El Blues de Beale Street’. Si a això li afegim el fenomen ‘Black Panther’, la tendència està més que clara.

Així, en la categoria de drama, al costat del bockbuster de superherois ‘Black Panther’, la comèdia de Spike Lee i ‘El blues de Beale Street’, trobem el biopic musical ‘Bohemian Rhapsody’ i ‘Ha nacido una estrella’. Potser per aquesta raó, en la categoria de comèdia o musical, a més de ‘El vicio del poder’, ‘La favorita’ o ‘Green Book’, s’ha colat ‘El regreso de Mary Poppins’ i el fenomen de taquilla ‘Crazy Rich Asians (Locamente millonarios)’.

En l’apartat de millor actriu, la pugna segurament s’estableix entre Lady Gaga per ‘Ha nacido una estrella’ i Glenn Close per ‘La buena esposa’, tot i que també trobem els noms de Nicole Kidman, Melissa McCarthy i Rosamund Pike.

En lescategories masculines, Bradley Cooper en drama s’enfrontarà al fill de Denzel Washington, John David Washington, a William Dafoe per encarnar Van Gogh, a Lucas Hedges per Identidad borrada, i a un altre gran favorit com és Rami Malek per Bohemian rhapsody. En comèdia, a més de Christian Bale per la seva caracterització de Dick Cheney, Viggo Mortensen per ‘Green book’, John C. Reilly i Lin-Manuel Miranda, hi trobem Robert Redford en el que podria ser el seu últim paper, a la pel·lícula The old man and the gun. 

Finalment, una de les grans incògnites, ‘Roma’, es troba tan sols nominada en tres categories: millor guió, millor direcció per a Alfonso Cuarón i millor pel·lícula estrangera juntament amb ‘Cafarnaúm’, de Nadie Labaki, ‘Un asunto de familia’, d’Hirozaku Kore-eda, ‘Girl’, de Lucas Dhont i ‘Obra sin autor’, de Florian Henckel von Donnersmarck.

Penélope Cruz i Antonio Banderas

En les categories televisives destaca la presència de dos noms espanyols, el de Penélope Cruz, fantàstica transfigurant-se en Donatella Versace a ‘American Crime Story: El asesinato de Gianni Versace’ i el d’Antonio Banderas per la minisèrie ‘Genius: Picasso’.

‘The americans’, ‘The bodyguard’, ‘Homecoming’, ‘Killing Eve’ i ‘Pose’, competiran en l’apartat de millor sèrie dramàtica. Mentre que ‘Barry’, ‘La maravillosa Sra. Maisel’, ‘El método Komisky’, ‘The good place’ i ‘Kidding’ ho faran encomèdia.

Notícies relacionades

Destaca la presència de Julia Roberts (per ‘Homecoming’), nominada a millor actriu dramàtica, que haurà de lluitar contra Elisabeth Moss (‘El conte de la serventa’), Keri Russell per ‘The Americans’ i Sandra Oh (‘Killing Eve’), que serà el mestre de cerimònies d’aquesta edició al costat d’Andy Samberg.

Finalment, enminisèrie o pel·lícula per a televisió, les nominades han sigut ‘Heridas abiertas’, ‘El alienista’, ‘American crime story: El asesinato de Gianni Versace’, ‘Fuga de Dannemora’ (de Ben Stiller amb Benicio del Toro) i ‘A very english scandal’, de Stephen Frears i amb Hugh Grant com a protagonista a la pell de Jeremy Thorpe, líder del Partit Liberal que va amagar la seva homosexualitat.