PROPOSTES PER REGALAR

20 llibres il·lustrats recomanats per al Nadal 2018

Una selecció de variades propostes per regalar o autoregalar-se

collage-ilustrats

collage-ilustrats

8
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El llibre il·lustrat és, sens dubte, la categoria que més èxit sol aconseguir entre els regals de Nadal i Reis. Vet aquí una selecció de propostes entre les últimes novetats que es poden trobar a les llibreries. 

QUIÉN, QUÉ, CUÁNDO. LOS CÓMPLICES OLVIDADOS POR LA HISTORIA.  Jenny Volvovski, Julia Rothman i Matt Lamothe. Nórdica. 27,50 €. Mentors, cònjuges, muses, amants, amics, parents... Un cuidat volum rescata 60 còmplices a l’ombra que van ser decisius en l’ascens de personatges i icones de la història: des de Marilyn Monroe fins a Elvis Presley, passant per Walt Disney, Coco Chanel, Edgar Allan Poe, Charles Darwin i Al Capone. 60 experts, junt amb les il·lustracions de 60 artistes, els treuen de l’oblit. 

CONTES (1936-1968) / CONTES (1978-1992) / CONTES PORTÀTILS.  Pere Calders / Ignasi Font. Rosa dels Vents / Comanegra. 21,90 € / 21,90 € / 16 €. La narrativa més breu de l’autor de ‘Cròniques de la veritat oculta’. D’una banda, tots els seus relats es reuneixen en dos cuidats volums, il·lustrats per Ignasi Font, les imatges del qual transmeten l’univers alhora costumista, naïf i màgic de l’escriptor català. De l’altra, Comanegra recull un centenar de microrelats, en un títol que rescata algunes fotos inèdites i textos de Borja Bagunyà i Sebastià Alzamora. 

CUENTOS MACABROS 2. Edgar Alan Poe / Benjamin Lacombe. Edelvives. 29,90 €. Nova i luxosa entrega amb nou foscos relats del mestre del terror a càrrec del brillant dibuixant francès, en la traducció de Julio Cortázar i amb text de Baudelaire sobre l’autor. Lacombe imprimeix la seva versió artística més hipnòtica i inquietant a contes com ara ‘El escarabajo de oro’, ‘Conversación con una momia’, ‘El rey Peste’, ‘La máscara de la muerte roja’ i ‘Manuscrito hallado en una botella’. 

Il·lustració a doble pàgina de 'Cuentos macabros 2’, de Poe, per Lacombe / benjamin lacombe

MORALAND. Sergio Mora. Norma. 38 €. Guanyador d’un Grammy llatí, l’il·lustrador barceloní recopila els seus treballs en un cuidat llibre d’art farcit de la cultura pop de la qual va beure sent petit i amb què ha conformat el seu surrealista univers. Sirenes, toreros que evoquen el Mr. Spock d’‘Star Trek’, herois espacials i gremlins viuen en un món que ha portat també a la moda i el disseny de Gucci i Philippe Starck.         

LA CONQUISTA DE LOS POLOS. Jesús Marchamalo i Agustín Comotto. Nórdica. 29,50 €. Les aquarel·les de l’il·lustrador argentí establert a Catalunya evoquen, amb 50 il·lustracions i tres de desplegables, l’èpica de grans exploradors que, a finals del segle XIX i principis del XX es van llançar a l’aventura per conquerir un món de gel. Destaquen els viatges del noruec Nansen, que gairebé va arribar al Pol Nord el 1893, el del seu compatriota Amundsen conquerint el 1910 el Pol Sud, seguit del britànic Scott, que va morir després d’aconseguir-ho.  

FREDDIE MERCURY. Alfonso Casas. Random Comics. 16,95 €. Rere el còmic autobiogràfic ‘El final de todos los agostos’, i coincidint amb el ‘biopic’ ‘Bohemian Rapsody’, el dibuixant aragonès ret el seu estil al servei del desaparegut líder de Queen en aquesta biografia il·lustrada. El volum recorre la vida de qui va néixer com a Farrokh Bulsara i es va convertir en llegenda com a Freddie Mercury, la seva música, la seva personalitat, el seu icònic ‘look’ i el seu carisma. 

CUADERNO DE VIAJE DE LA TIERRA MEDIA. John Howe. Minotauro. 24,95 €. Del plàcid Saquet Tancat a la temible Mordor, aquest àlbum proposa un viatge pels múltiples escenaris de la Terra Mitjana, creada per la imaginació de J.R.R. Tolkien, de la mà de l’il·lustrador que millor ha sabut visualitzar els mons d’‘El senyor dels anells’ i ‘El Hòbbit’. L’artista evoca com el seu treball va servir de guia a Peter Jackson per a les dues trilogies cinematogràfiques.  

FINALS QUE MEREIXEN UNA HISTÒRIA. Albert Espinosa. Rosa dels vents / Grijalbo. 17,90 €. El creador d’‘El món groc’ i la sèrie ‘Pulseres vermelles’ entrellaça anècdotes viscudes o conegudes amb la ficció en 20 relats marca de la casa, que com diu el mateix autor, són “per somiar despert i curar l’ànima adormida”. Cadascun encapçalat per il·lustracions que emulen antics cartells de cine, obra de Vero Navarro, Espinosa no eludeix temes com la mort, el suïcidi, les malalties terminals i el ‘bullying’. 

Il·lustració del llibre de Nuria Díaz 'Gran hotel Wes Anderson', sobre el cineasta / nuria díaz

LOS PÁJAROS. Daphne du Maurier / Pablo Gallo. Gallo Nero. 18 €. Alfred Hitchcock es va inspirar per al seu icònic film en aquest breu relat de Du Maurier, com ell, una mestra del suspens. El pintor corunyès Pablo Gallo trasllada a les teles d’aquest petit volum la inquietant i terrorífica atmosfera de la història, on les aus es rebel·len contra els homes i desenvolupen un instint assassí convertint un plàcid poble costaner de Cornualla en un lloc de malson. 

LOS MONSTRUOS DE VILLA DIODATI. Ricard Ruiz Garzón. Reino de Cordelia. 19,95 €. Entre les múltiples publicacions que han nodrit la commemoració dels 200 anys de la creació del monstre de Mary Shelley a Vila Diodati, hi ha la de l’escriptor i periodista barceloní, que, amb el subtítol d’‘Los espejos de Frankenstein’, recorre la seva influència en el cine i la literatura a més dels seus vincles mitològics i la seva relació amb el feminisme. Assaig i reflexió que inclou il·lustracions i material fotogràfic.      

SEMPÉ EN NUEVA YORK. Sempé. Norma. 39,95€. El dibuixant francès, de 86 anys, va aconseguir complir un somni de joventut quan el 1978 va començar a treballar regularment per a la prestigiosa revista ‘The Ney Yorker’, per a la qual ha dibuixat més d’un centenar de portades a més de pàgines interiors. Aquest llibre d’art recopila aquestes il·lustracions –algunes de les quals romanien inèdites– on Sempé presta el seu imaginari a la ciutat dels gratacels.    

EL GRAN HOTEL WES ANDERSON. Nuria Díaz. Lunwerg. 22,50 €. Evocant el títol de ‘Gran hotel Budapest’, un dels films de referència d’aquest cineasta de culte, la il·lustradora construeix un personal homenatge al món del nord-americà Wes Anderson, un univers alhora malenconiós, absurd i entranyable. La vida i la filmografia del director d’‘Los Tenenbaums’, amb un recorregut pels seus temes, els seus escenaris i els seus personatges, que sovint pateixen crisis existencials. 

BRI ANDA DIBUJANDO. Brianda FitzJames Stuart. Paripé Books. 24,99 €. Primer llibre d’aquesta imaginativa i polifacètica il·lustradora, en el treball de la qual es registren influències d’El Bosco i els prerafaelites, però també de l’animació japonesa i l’art naïf d’Henri Rousseau. La naturalesa i els animals, la cultura pop o l’art dibuixen el ric univers de la neta de Cayetana de Alba.   

Fragment de pàgina d’'El gran llibre dels indrets fantàstics de Catalunya / JOAN DE DÉU PRATS I MARIA PADILLA

MUJERES EN EL DEPORTE. Rachel Ignotofsky. Nórdica-Capitán Swing. 25 €. En línia amb el seu títol anterior, ‘Mujeres de ciencia’, i amb el corrent reivindicatiu de la dona, l’autora nord-americana rescata 50 personatges femenins que des del 1800 fins avui han destacat pels seus èxits esportius, com ara la gimnasta Simone Biles, la tennista Serena Williams i Toni Stone, que va ser la primera dona que va jugar en la lliga professional masculina de beisbol.  

ORACIONS. Santiago Rusiñol. Edicions 1984 18 €. Un dels títols (a més de la nova col·lecció de narrativa ‘Rebrot’) amb què l’editorial catalana acaba de celebrar 35 anys. Publicades originàriament el 1897, les ‘Oracions’ de Rusiñol van ser el primer de prosa poètica en català. L’edició es presenta tal com el poeta la va pensar inicialment, recuperant els dibuixos de Miquel Utrillo a més de les partitures d’Enric Morera, ja que la concebia com una obra d’art total.

EL GRAN LLIBRE DELS INDRETS FANTÀSTICS DE CATALUNYA. Joan de Déu Prats / Maria Padilla. Comanegra. 29,50 €.  Dels mateixos autors d’‘El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya’. Aquesta vegada segueixen la pista de paisatges màgics de la geografia catalana i de les llegendes que guarden des de fa segles, com les que envolten la vall de Lord, al Solsonès, on els morts busquen l’entrada al món subterrani, o les de Gandòfia, a prop de Gandesa, freqüentada per la Serena, meitat dona, meitat ocell.  

HERSTORY: UNA HISTORIA ILUSTRADA DE LAS MUJERES. Lumen. María Bastarós, Nacho M. Segarra i Cristina Daura. 24,90 €. De la prehistòria fins a l’actual marea feminista i el MeToo, passant per la caça de bruixes, el suïcidi ritual de les vídues índies al segle XIX, les pioneres del sufragisme o les dones en la segona república espanyola, aquest volum recorre, amb voluntat crítica, rigor i didactisme, la constant lluita de la dona per conquerir espais de llibertat. 

ATLAS PARA CURIOSOS INSACIABLES. Piotr Milkowiecki i Michal Gaszynski. Geoplaneta. 29,50 €. Un autèntic desplegament de mapes per entendre el món de continent en continent a través d’una amena i alhora aclaparadora quantitat d’informació reconvertida en dades curioses: gairebé 400 sobre flora i fauna, gairebé 700 sobre història, més de 600 sobre societat, un miler sobre geografia, 350 sobre economia i 176 sobre ciència.   

KOKORO. Sandra de la Cruz. Bridge. 24 €. Autèntica declaració d’amor al Japó. L’escriptora i il·lustradora va viatjar al país del Sol Naixent i, a través de haikus i reflexions poètiques, i de pintures, amb tècniques inspirades en l’art nipó, transmet les seves pròpies experiències i emocions viscudes. Ho fa seguint 27 conceptes orientals sense traducció al castellà, com Sakurafubuki, la pluja de pètals en flor del cirerer, Iki, que defineix la sensualitat elegant i sòbria, i Kokoro del títol, una sensibilitat entre les sensacions i el raciocini. 

Notícies relacionades

PREGÀRIA AL MAR / SÚPLICA A LA MAR. Khaled Hosseini i Dan Williams. Edicions 62 / Salamandra. 12 €. Inspirat en la història d’Aylan Kurdi, el petit refugiat sirià de tres anys ofegat en una platja mediterrània quan intentava arribar amb la seva família a Europa i la foto del qual va fer la volta al món. L’autor de ‘Mil soles espléndidos’ cedeix a l’Acnur els beneficis d’aquest poètic relat, il·lustrat i solidari, sobre l’èxode provocat per la guerra i l’esperança de trobar un refugi.