OBITUARI

Mor Stephen Hillenburg, pare de Bob Esponja, als 57 anys a causa de l'ELA

La mort de l'animador i biòleg marí devasta la infinita legió de fans de la popular sèrie d'animació

lainz46047652 icult  stephen hillenburg  creador  de  bob esponja181127190959

lainz46047652 icult stephen hillenburg creador de bob esponja181127190959

3
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

Fa tot just un any i mig, Stephen Hillenburg, creador de Bob Esponja i de la resta de criatures marines de Fondo de Bikini, revelava que patia esclerosi lateral amiotròfica (ELA), una cruel patologia neurodegenerativa per a la qual la medicina encara no ha trobat cura. En un emotiu comunicat, l’animador i biòleg marí assegurava que continuaria treballant en les aventures de la carismàtica esponja groga tot el temps que li fos possible. La cadena Nickelodeon va anunciar aquest dimarts a través del seu compte de Twitter la trista mort de Hillenburg a la primerenca edat de 57 anys, una notícia devastadora per a la infinita legió de fans de la sèrie animada i, especialment, per a aquells que sempre li van voler donar les gràcies per fer del món un lloc una mica millor.

Perquè totes i cada una de les aventures de Bob Esponja, Patricio Estrella i la resta d’habitants de Fondo de Bikini han sigut una alenada de vida, una injecció d’eufòria, des de la seva aparició l’1 de maig del 1999 a la cadena Nickelodeon, en aquell ja històric ‘Se busca ayuda’, en el qual l’alegre esponja dels ulls sortits trobava feina a la graella de l’hamburgueseria El Krustáceo Krujiente. Al llarg d’aquests 19 anys, la sèrie creada per Hillenburg ha convertit els seus personatges en icones de la cultura popular per a totes les edats, amb 242 episodis repartits en 12 temporades (l’última de les quals acabada d’estrenar als Estats Units) i dos llargmetratges estrenats al cine, ‘Bob Esponja: La pel·lícula’ (2004) i ‘Bob Esponja 2 (2014). I un tercer en preparació: ‘Bob Esponja: Una esponja meravillosa’, l’estrena de la qual està prevista per al 2020.

La fauna i flora subaquàtica

Hillenburg va néixer a Lawton, Oklahoma, el 1961, tot i que en la seva infància va emigrar amb la seva família a Anaheim, Califòrnia, on va quedar fascinant per l’oceà. Va estudiar Biologia marina i va impartir classes en un institut oceanogràfic, on utilitzava com a mètode d’ensenyament un còmic amb ninotets de fauna i flora subaquàtica que ell mateix havia dibuixat. Més atret per l’animació que per la docència, Hillenburg va decidir matricular-se a l’Institut de les Arts de Califòrnia, abans d’entrar a treballar a Nickelodeon per treballar en la sèrie ‘La vida moderna de Rocko’.Amb el temps aniria desenvolupant aquell còmic dels seus anys de mestre fins a convertir-lo en la sèrie ‘Bob Esponja’,amb els seus carismàtics personatges de l’al·lucinant –i al·lucinogen– món de Fondo de Bikini, ciutat dotada d’hamburgueseria, hospital, parc d’atraccions i autoescola, i atapeïda de criatures en actitud gairebé sempre absurda. Un espai, en fi, on l’alegria i la bogeria són una forma de vida: com explicar, si no, que Bob Esponja i Patricio no sàpiguen nedar vivint sota l’aigua.

Notícies relacionades

Hillenburg va ser el ‘showrunner’ de la sèrie entre el 1999 i el 2004. Aquell mateix any va dirigir ‘Bob Esponja: La pel·lícula’, una de les fites del cine d’animació del segle XXI, hilarant ‘road movie’ en la qual el nostre heroi groc i el gran Patricio intenten recuperar la corona robada del Rei Neptú, i que es recorda, entre altres coses, pelcameo de David Hasselhoff com a socorrista de platja. En els inicials plans de Hillenburg estava previst que la pel·lícula servís de final per a la sèrie, però Nickelodeon va voler aprofitar el filó produint més capítols dels quals l’exbiòleg marí va preferir desvincular-se fins a la seva tornada, com a coguionista i productor executiu, del segon (i no menys brillant) llargmetratge, ja el 2014.

Sèrie més longeva i premiada en la història de Nickelodeon, ‘Bob Esponja’ ha sigut durant aquestes dues dècades un fenomen sideral de la cultura pop, amb il·lustres fans com Bruce Willis, LeBron James, Pharrell Williams, Marc Jacobs o Barack Obama. I generant, també focus de controvèrsia pel seu nivell boig de frenesí visual, que segons alguns estudis mèdics podria afectar l’atenció dels nens. Sense oblidar, per descomptat, les crítiques per lessuposades tendències homosexuals en la relació d’amistat de Bob Esponja i Patricio. El mateix Hillenburg sempre li va voler treure importància a la possibilitat que hi hagués un rotllo entre els dos bons amics, més enllà de certes picades d’ullet probablement autoconscients del sempre boig equip de guionistes d’una sèrie tan única i inoblidable com el mateix Hillenburg.