FOSC EPISODI

La polèmica de la 'violació' en 'L'últim tango a París'

Bertolucci confessava fa un lustre com ell i Marlon Brando van enganyar l'actriu Maria Schneider perquè se sentís "de veritat violada" i humiliada

last-tango-in-paris---trailer / periodico

2
Es llegeix en minuts

Amb la mort, aquest dilluns, de Bernardo Bertolucci ha tornat a la memòria un dels episodis, rescatat fa un parell d’anys, que van entelar la seva reconeguda trajectòria com a cineasta. Va ser arran de les declaracions que el mateix director va fer durant una conferència a París sobre com ell i Marlon Brando van enganyar l’actriu Maria Schneider, llavors de 19 anys, per aconseguir el màxim impacte en la famosa escena de la mantega d’'El últim tango a París’, en què l’actor la sodomitza.

"No volia que la Maria fingís la seva humiliació. Volia que la Maria se sentís de veritat violada, que no actués, perquè els seus crits i el seu plor transmetessin a l’espectador una sensació verídica de ràbia. Per això [ella] m’ha odiat tota la vida". Aquestes paraules, que el director de 'Novecento' havia dit a la Cinemateca Francesa tres anys abans van ser recuperades el 2016, amb motiu del Dia internacional contra la violència de gènere, pel portal feminista i de tall social d’una petita cooperativa alacantina, El Mundo de AlyciaAquella confessió, en la qual Bertolucci explicava tranquil·lament com Brando i ell van planejar enganyar la jove actriu, que llavors encara era verge, van incendiar les xarxes. 

Sense penediment

Notícies relacionades

"Em vaig portar d’una manera horrible amb la Maria, perquè no li vaig dir el que passaria –admetia Bertolucci als 76 anys–. Perquè volia la seva reacció com a nena, no com a actriu. Volia que reaccionés a l’acte d’humiliació, que sentís els crits: "No, no, no". "Crec que ella em va odiar a mi, i fins i tot al Marlon, perquè no li vam explicar el detall de l’ús de la mantega com a lubricant", recordava, i va afegir que, tot i que avui la seva conducta seria moralment inacceptable, llavors eren altres temps. Bertolucci va reconèixer, a més, que no se sentia culpable per l’engany i que no es penedia de res. "Per fer pel·lícules, de vegades, hem de ser completament freds", es justificava.

Bertolucci, Brando i Schneider, durant el rodatge de ‘L’últim tango a París’. / AP

Fora del guió

Schneider, morta el 2011 als 58 anys, dos abans de la confessió del director de l’oscaritzada 'L’últim emperador', mai va arribar a denunciar aquell engany durant el rodatge, tot i que el 2007 sí que va parlar al 'Daily Mail': "Hauria d’haver trucat al meu advocat o al meu agent, perquè no es pot obligar un actor a fer una cosa que no està especificada en el guió. Però llavors jo era jove i no ho sabia". La vida de l’actriu, no obstant, va estar marcada per les drogues, els intents de suïcidi i els internaments en centres psiquiàtrics. Després de 'L’últim tango a París, mai va tornar a despullar-se en cap pel·licula.