ADEU A UNA GRAN FIGURA DEL CINE

Bertolucci en cinc pel·lícules essencials

El cineasta italià, mort als 77 anys, deixa una filmografia amb títols com 'L'últim tango a París', 'Novecento' i 'El cel protector'

last-tango-in-paris---trailer / periodico

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Bernardo Bertolucci, mort aquest dilluns als 77 anys, deixa una filmografia essencial. Sota aquestes línies, cinc pel·lícules clau: 

‘EL CONFORMISTA’ (1971)

Reflexió sobre les ideologies a partir del retrat d’un individu feixista marcat per una experiència homosexual del passat. Excel·lent Jean-Louis Trintignat i prodigiosa fotografia de Vittorio Storaro.

‘L’ÚLTIM TANGO A PARÍS’ (1972)

Un film epidèrmic, però, gairebé, púdic, sobre una relació sexual al límit, estigmatitzat per la seva prohibició a Espanya, els viatges a Perpinyà per veure-la i la seqüència de la mantega convertida en reclam.

‘NOVECENTO’ (1976)

Es va estrenar en dues parts, tot i que Bertolucci la va concebre com un únic gran fresc sobre el naixement del segle XX i la diferència de classes. Impactant Donald Sutherland en el paper del feixista Attila.

‘EL CEL PROTECTOR’ (1989)

Notícies relacionades

La de Paul Bowles no és una novel·la fàcil d’adaptar, però el director va captar l’esperit d’aquest clàssic de la generació ‘beat’ sobre una parella novaiorquesa que intenta començar de nou al nord de l’Àfrica.

‘ELS SOMIADORS’ (2003)

Experimentació sexual, ideologia i cine en un relat ambientat a París en ple maig del 1968. Eva Green, Louis Garrel i Michael Pitt brinden excel·lents treballs a un Bertolucci que recupera el passat.

Temes:

Cine