CREMANT 'RODA'

Artistes vinculats amb la nova cúpula de la SGAE dominen la tele musical de matinada

A la graella nocturna de La Sexta i Antena 3 abunden les cançons amb relacions directes o indirectes amb membres de l'equip d'Hevia

És una dimensió paral·lela plena de músics desconeguts a la qual només s'accedeix pernoctant

zentauroepp45885725 icult  tele madrugada181113214323

zentauroepp45885725 icult tele madrugada181113214323

4
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

3.45 de dimarts a la matinada. La Sexta està en bucle de telebotiga intentant col·locar algun Starlyf Fast Heater,un calefactor ambiental de la mida d’una poma. Per 49,90 euros te’n regalen la segona unitat. Però, el què dèiem, són les 3.45 de la matinada, moment ideal per disfrutar de més de tres hores de 'Minutos musicales’. El mateix nom té el programa que comença alhora a Antena 3. El primer videoclip de la graella d’avui és 'Entre ánimas’, cançó del disc que Virginia Glück va gravar el 1996 amb ajuda de Teo Cardalda.

Deu ser casualitat, es podria pensar, que Glück sigui una de les 16 persones de l’escola de Pequeño Derecho que integren la nova junta directiva de la SGAE. Cardalda és una altra d’aquestes. De fet, és elvicepresident i mà dreta de José Ángel Hevia, el nou president. No s’hi ha de donar més importància. Durant la següent hora se succeeixen en les dues cadenes artistes d’escassa popularitat. ¿A algú li sona Dr. Gwon? ¿I Marta Toro? ¿Verne? ¿Paco Fernández? ¿Stereokop? Un té la sensació de viure en una altra Espanya contemplant aquests clips i gairebé s’alegra al veure Amistades Peligrosas arrambant-se a ‘Bésame y calla’.

¿Què tenen tots aquests artistes en comú? D’entrada, que els seus títols estan registrats en la SGAE a nom de Música Aparte, l’editorial del grup AtresMedia. També són de Música Aparte DJ Valdi & Owen Breeze, Pedro Andrea, Oskar Salcedo, Natural Colour i més i más artistes difícils d’ubicar en l’imaginari pop de l’espanyol mitjà però que campen al seu aire a les quatre de la matinada a ‘Minutos musicales’. ¿Aquesta no és Inma Serrano? ¡A la fi algú conegut! La cantautora és, de fet, una altra dels 16 autors de l’escola de músics amb plaça en la nova junta de la SGAE. De Serrano s’emeten dos clips, mira que bé: ‘Banco de lagrimas’ i ‘Polvo de estrellas’.

La majoria de grups que van omplint la graella són tirant a anodins, cosa que convida a distreure el cap amb altres ocupacions. Per exemple, entrant al registre d’obres de la SGAE i comprovant que ‘Universo azul’, d’Indras, té com a coautor Pablo Pinilla Rogado, un altre membre de la junta. I que el seu cantant, Charlie Arnáiz, és germà de Juan Ramón Arnáiz, un altre membre de la nova junta. D’Indras, aquesta matinada s’emeten dos vídeos. De Q Dance, només un: ‘Contigo’, registrat a Pablo Pinilla Producciones. Són dos quarts de sis i no ha sortit ni un clip conegut. D’aquells que potser donarien audiència. Però ¿qui és aquest home que passeja per Nova York mentre sona ‘From Harlem to Madrid’? És Miguel Chastang, un altre directiu de la junta. ¿I aquesta noia amb tutú del videoclip ‘Dama blanca’? Berta Illán, filla de Fernando Illán, el compositor que més vots ha aconseguit en aquestes eleccions. 5.770.

¿I si canviem de canal? ‘La roda' continua girant, tot i que amb altres eixos. A Tele 5, la jove Laura Durand actua en una habitació amb públic. L’editorial que gestiona les seves cançons és Tele 5 SA. El programa en què està sonant és ‘Mira Mi Música’. Qui li va posar el nom és un geni. Trastejant amb el comandament a distància a aquestes hores intempestives, descobreixes que a 8TV passen del porno a les sardanes de la Cobla Mediterrània. I que a Neox, una altra cadena d’AtresMedia, hi actua Víctor Manuel. ¿Com? ¡Heretgia! ¡És un 'teddysta' perfecte! Calma. Està interpretant ‘Por la luz de tus labios’, del seu disc del 1988 ‘Qué te puedo dar’. I també està registrada a Música Aparte.

Les cadenes no donen el títol ni l’autor de moltes cançons. I tampoc l’aplicació Shazam aconsegueix localitzar-los. És música en una dimensió paral·lela a què només s’accedeix pernoctant. Hi ha trance i cançó romàntica, reggae, pop... Tot, tirant a anodí, tot i que de vegades una tornada crida l’atenció. Són les sis. Un raper repeteix una vegada i una altra: "Nunca serás nadie, dijo el padre al hijo / Luego el parque fue su mejor escondrijo”. Hi ha noctàmbuls que des del 2015 en busquen l’autor en fòrums d’internet. Ningú respon.

 A Neox comença ‘Bestial’, un programa d’animals que avui explica la història d’un vedell anomenat Caribe. A Antena 3 comencen els informatius. Però la notícia és a La Sexta. Hi està actuant Antonio Carmona, el qui va firmar el 2017 aquella carta en la qual 150 autors denunciaven la trama de 'la roda' i demanaven al Govern central que intervingués la SGAE. ¿Però què hi pinta, aquí, el Carmona rebel? ¡Calma una altra vegada!Un any abans va gravar un concert a plató. Part d’aquest repertori està registrat a La Sexta Editorial. Alguns títols, com ‘Antes de que pase el día’, tenen com a coautor Diego Illán. Va ser el bateria d’aquella sessió i, ho han endevinat, és un altre fill de Fernando Illán.

Notícies relacionades

Illán triomfa a la primera matinada després del nomenament d’Hevia com a president gràcies als autors alineats amb les editorials televisives. També és el bateria d’Angelica Leyva, una altra que protagonitza un directe de la sèrie ‘En clave de noche’. Però la palma avui se l’emporta Arcángel. El seu concert ha aparegut fa una hora a Antena 3 i ara, a les set del matí, a La Sexta. Diversos títols també engrosseixen el catàleg de Música Aparte. Fins l’últim: ‘A regañadientes’. “A los buenos días, a regañadientes, a boca chiquita me saluda a mí tu gente”, remuga el cantaor de Huelva. En aquestes eleccions, ha quedat entre els sis últims. Sense plaça en la junta.

Es fa de dia i totes aquestes cançons tornen al calaix del qual van sortir. Els espanyols es disposen a amenitzar la seva rutina diària amb altres que mai sentiran de matinada a La Sexta i Antena 3. Però es fa de dia, que no és poc.