ALS 78 ANYS

Mor l'escriptor i periodista Robert Saladrigas

Va ser un dels autors més importants de la literatura contemporània catalana i un destacat crític literari

saladrigas

saladrigas

1
Es llegeix en minuts

L’escriptor i periodista Robert Saladrigas, de 78 anys, ha mort aquesta matinada a Barcelona d’un càncer contra el qual lluitava des de feia diversos anys, segons ha informat 'La Vanguardia', rotatiu en què escrivia crítica literària des de feia gairebé 40 anys. Saladrigas va ser un dels autors més importants de la literatura contemporània catalana i un destacat crític literari.

Nascut a Barcelona el 1940, en una família de classe mitjana que residia a la ronda de Sant Antoni. Amb 15 anys comença a escriure els primers contes en castellà i als 18 es presenta al premi Nadal. Aviat decideix aparcar els estudis d’economia pel periodisme i la literatura i des d’aleshores va escriure als diaris 'Solidaridad Nacional’, El Correo Catalán', 'TeleXpres' i 'La Vanguardia' . També va col·laborar a 'Abc' i a les revistes 'Siglo 20', 'Tele/Estel', 'Cavall Fort', 'Mundo' i 'Destino'.

Actualment escrivia al suplement ‘Cultura/s’ de ‘La Vanguardia’. Vam poder llegir el seu últim article fa tan sols cinc dies, ‘Espais personals’, dedicat a Marie-Hélène Lafon. 

Notícies relacionades

Com a novel·lista en català s’estrena amb 'El Cau', el 1966, i, a continuació, amb la seva primera obra per a joves, 'Entre juliol i setembre' (1967), premi Joaquim Ruyra 1966 i un dels seus grans èxits, amb més de 80.000 exemplars venuts. Amb la publicació de la novel·la '52 hores a través de la pell', el 1970, inicia una llarga i premiada trajectòria en la literatura per a adults. Entre els seus llibres de contes destaquen 'Boires' (1970), premi Víctor Català, i 'Tauromàquia: sol i lluna' (1991), així com les novel·les 'Aquell gust agre de l’estel' (1977) i ‘Memorial de Claudi M. Broch’ (1986), per la qual va rebre el Premi de la Crítica. En 'Sóc Emma' (1983) va abordar l’impacte del maig del 68 sobre els joves de la seva generació.

L’any 1974 va fundar Edicions Galba, que va dirigir fins a l’any 1978. Del 1978 al 1984 va dirigir al Circuit Català de TVE els programes culturals 'Signes' i 'Veus i formes'. També va dirigir programes culturals i va col·laborar en altres de Ràdio 4, Ràdio Peninsular, COM Ràdio i Catalunya Ràdio.