PRÒXIMS COMICIS

La democràcia segons la SGAE

L'embut electoral de l'entitat fa que la nova junta directiva pugui ser escollida per només l'1% de la massa social

cmontanyes45424900 esgae181021175234

cmontanyes45424900 esgae181021175234 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

La SGAE té 120.040 socis, dels quals només 18.970 tenen dret a vot en aquests comicis. Aquest dret s’obté si el catàleg de l’autor ha generat en els quatre últims anys una xifra equivalent al salari mínim interprofessional: 735,90 euros. Això significa que aquesta vegada només el 16% de socis decidirà qui regirà el destí de l’entitat fins al 2022. Però ni tan sols són tants, ja que l’abstenció acostuma a ser alta en les eleccions de la SGAE. En les del 2015, i amb gairebé 22.000 socis amb dret a vot, només van votar 2.582. Per tant, el percentatge de socis de la SGAE que van votar fa tres anys va ser només del 2,35%.

 Al tractar-se d’una entitat privada en què no tots els socis generen els mateixos diners, tampoc cada soci té el mateix nombre de vots. Ainara Legardon, cantautora elèctrica, experta en drets d’autor i coautora del llibre ‘Sgae: el monopolio en decadencia’, té el mínim: un. Alejandro Sanz, òbviament, té el màxim: 31. Però com que la SGAE atorga els vots partint d’un sistema d’identificació d’obres i repartiment d’ingressos que molts socis qualifiquen d’injust, els vots que rep cada autor també generen recels.

D’altra banda, i des que es va crear aquest circuit tancat d’autors que componen per a editorials televisives els canals de les quals programen molt sovint aquestes obres per recuperar la quantitat més elevada de diners que els cobra la SGAE, el cens s’ha anat omplint d’autors desconeguts com Dani Martín amb tants vots. En algun cas, una vegada arriben al límit de 31 vots, registren noves obres a nom de familiars que també comencen a sumar vots. Només així s’explica que el fill d’un autor que fa dècades que no aconsegueix un èxit pugui disposar de sis, set o nou vots més que, per exemple, Joe Crepúsculo.

¿Què significa fer campanya?

Quan comença la campanya electoral, alguns candidats envien un correu a tots els socis amb dret a vot per exposar-los les seves intencions. D’altres opten per penjar un discurs a Youtube o obrir un blog. Però la veritable campanya, la que mou les grans quantitats de vots, es treballa a través del telèfon. Juan José Álvarez del Castillo va ser director d’oficina electoral en les eleccions del 1995, 2001, 2007, 2011 i 2012. La seva missió era aconseguir el màxim de vots per a qui el contractés. El 2011 tots els seus clients van obtenir cadira a la junta, cosa que va reforçar el lideratge de Teddy i va esclafar l’opositor Sastrón. Coordinava un equip de sis persones que trucaven als socis per assegurar-se el seu vot. Dos eren missatgers que recollien els vots a domicili perquè no fallés res.

“El sistema era tan sofisticat que podíem saber a cada hora quants vots ens faltaven per assegurar la victòria”, explica avui. Tot això era possible al tenir el cens de socis amb dret a vot i saber quants vots tenia cadascú. Als autors amb un sol vot no els perseguia, és clar. Durant anys, a aquest cens només hi va tenir accés la candidatura oficial. Ara ja no és així. El 2012 també es van modificar les normes electorals perquè ja no es poguessin contractar empreses externes que coordinessin les campanyes, però el sistema de recollida de vots ha continuat funcionant amb mecanismes molt similars.

Votar en divendres 

Notícies relacionades

El vot presencial és incòmode per a molts músics, ja que aquestes eleccions se celebren en divendres, dia en què s'estan desplaçant cap als seus concerts. Qui no visqui a Madrid, Barcelona, Sevilla, València, Santiago o Bilbao haurà de desplaçar-se o votar per correu, una opció que genera gran desconfiança. La papereta es llança a la bústia i la franqueja la SGAE quan arriba a destinació, de manera que al no poder enviar-se certificada, no hi ha garantia que arribi. El vot electrònic podria resoldre molts d’aquests obstacles. Ja es va utilitzar en l’assemblea del juny i els socis van tombar els pressupostos de Sastrón. Aquesta vegada no es pot utilitzar.

“Aquesta vegada, amb 6.500 vots ja tens butaca a Petit Dret”, calcula Álvarez del Castillo. Amb el favor de 200 socis que tinguin 31 vots ja en sumes 6.200. Si en aquestes eleccions poden votar tres mil socis menys que el 2015 i un bloc de candidats està fent una crida a no votar, la nova junta directiva de la SGAE podria ser investida gràcies a poc més de l’1% de la massa social.