CINE

Coronado presenta 'Tu hijo' a la Seminci

La pel·lícula de Miguel Ángel Vivas enfronta un pare amb una espiral de violència i venjança

zentauroepp38068777 coronado181020201235

zentauroepp38068777 coronado181020201235 / JAVIER TORMO

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La 63a edició de la Setmana Internacional de Cine de Valladolid s’inaugura de manera contundent amb ‘Tu hijo’, el cinquè llargmetratge de Miguel Ángel Vivas protagonitzat per José Coronado, que ens introdueix en una espiral de violència i de venjança a ritme d’electritzant thriller nocturn.

L’actor es posa en la pell d’un pare de família, un home normal que ha de fer front a la notícia que el seu fill es troba en estat crític després de rebre una brutal pallissa. A partir d’aquell moment, el Jaime, que així es diu el seu personatge, s’obsessionarà per trobar els responsables d’aquesta agressió i buscarà sense parar els motius que han conduït fins aquest desenllaç.

“És un dels personatges més complicats que he fet en la meva carrera”, reconeix l’actor. “És una pel·lícula despullada, sense artificis, molt real, i això la fa encara més inquietant”.

En aquesta baixada als inferns, en aquest periple de la llum a la foscor, el Jaime anirà descobrint coses del seu fill que no sabia. La pel·lícula s’obre a la reflexió: ¿de debò coneixem els nostres éssers més pròxims?

“La pel·lícula parla de temes molt actuals”, continua l’actor. “És un reflex de la societat en què vivim. Tot va molt de pressa i les relacions paternofilials se’n ressenten. Cada vegada som éssers més individuals, vivim en la nostra pròpia bombolla i creiem que estem molt connectats amb els grups de WattsApp, però no és així”.

Classisme, masclisme i violència

El director va començar a escriure el guió fa sis anys, però l’actualitat ha acabat per imposar-se d’una manera molt rotunda. A la pel·lícula hi ha gravacions de pallisses i violacions i això ens porta a reflexionar sobre les imatges que consumim. “Com a societat estem malalts”, diu Miguel Ángel Vivas. “La pel·lícula sorgeix del meu malestar amb el món on vivim. Com a home, crec que ho estem fent molt malament. Volia parlar del classisme, del masclisme en la societat, de com situem el focus d’atenció al lloc que no toca”.

‘Tu hijo’ ens endinsa en un paisatge moral molt ambigu regit per l’ull amb ull. Però Vivas no volia fer una pel·lícula de Charles Bronson. Pensa que fer alguna cosa així en l’actualitat seria un acte immoral. “Crec que continuem reproduint patrons que provenen d’un món que ja no té sentit, cavernícola i primitiu. La pel·lícula parla sobre l’herència, sobre l’educació, sobre les diferències generacionals i de com existeix un abisme d’entesa”.

"¿I si no estem acompanyant la persona adequada?"

Notícies relacionades

Davant la pregunta ¿què faries pel teu fill?, Coronado respon que mai se sap, que l’ésser humà té reaccions inesperades davant de situacions límit. “És un personatge que es mou a partir d’una sèrie de decisions, i l’espectador l’acompanya en tot el recorregut”, diu l’actor. “Però... ¿i si no estem acompanyant la persona adequada, i si la víctima és una altra?”, completa el director.

‘Tu hijo’, que s’estrena el pròxim 11 de novembre, deixa totes aquestes preguntes al cap i ens endinsa en el terreny de la incomoditat, de l’angoixa i la ràbia. El seu trajecte és febril i malalt i el que ens deixa després de veure’l és un munt d’interrogants sobre nosaltres mateixos i el nostre posicionament ètic.