malentès

La llibreria Maldà recupera alguns llibres del 'pillatge del Planeta'

Assistents a la gala del Premi Planeta ja han passat aquest dijous per l'establiment per tornar els exemplars que es van emportar pensant que era un regal

zentauroepp45513516 icult libreria malda gemma xifre181018180529

zentauroepp45513516 icult libreria malda gemma xifre181018180529 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Sense preguntes i sense retrets. Els qui es van portar bastants dels llibres que decoraven les taules de l’última gala del Premi Planeta poden tornar els exemplars a la llibreria Maldà, situada en el número 24 del carrer d’Aribau, sense necessitat de donar cap explicació. L’entrega no comporta cap tipus de penalització o sermó. Tampoc una mala cara per part de la dependenta. “Si ho prefereixen, també poden enviar els llibres per correu o missatger”, explica la seva propietària, Gemma Xifré.

Alguns assistents al sopar literari celebrat dilluns passat a la nit ja han passat per la botiga amb algun dels 500 exemplars que la Fundació Fupar va llogar a la llibreria Maldà per embellir les taules. “No diré quants han vingut ni quants n’han deixat. Sobretot, màxima privacitat. ¿Disculpar-se? No, no fa falta. Ningú en té la culpa. Tot ha sigut un malentès”, assegura en un to conciliador la discreta llibretera, afligida per l’enrenou que van suscitar uns tuits en els quals la fundació instava els assistents a tornar els llibres.

Homenatge a la literatura

Fa set anys que la Fundació Fupar. “Seria una pena que tinguessin algun problema per aquesta anècdota”, afegeix Xifré, que ja ha rebut moltes caixes, plenes de llibres, de la fundació. “Han arribat en perfecte estat, sense una sola portada arrugada. Tornaria a treballar amb Fupar una i mil vegades. Tot això em sap molt greu per ells, perquè muntem aquests centres amb molt d’afecte, com un homenatge a la literatura”, explica la llibretera.

La llibretera no vol parlar del nombre de llibres que falten, i molt menys del preu pactat pel lloguer dels llibres. “He llegit coses que no són veritat. Com que eren incunables i obres mestres. Aquí tenim llibres molt variats, amb preus que van dels tres als 1.000 euros. I els que vam enviar eren anteriors a la dècada de 1940, amb alguna cosa de finals del segle XIX. Hi ha molt desconeixement sobre el llibre antic. Aquesta categoria inclou des d’un llibre d’escola a un llibre eròtic, passant per receptaris”, puntualitza la llibretera.

“Novull donar-li més corda al tema –remata Xifré–, tot i que entenc que pugui tenir la seva morbositat. Només demano a la gent que pugui tenir un d’aquests llibres que pensi en el treball que fa aquesta fundació”. ¿Si no apareixen els llibres, la fundació els hauria de pagar? Xifré evita respondre. La pilota és a la teulada dels assistents a la gala que van confondre la decoració de la taula amb uns regals. 

Lloguer de llibres

Notícies relacionades

El lloguer de llibres és un servei habitual. “Per a obres de teatre, per a pel·lícules, per a anuncis... Sempre és millor llogar llibres que comprar-los i després no saber què fer-ne”, explica la propietària de Maldà, amb una llarga experiència al món del llibre antic i curiós.

Maldà, una llibreria que acull recitals de poesia i concerts íntims, recitals de poesia i concerts íntims abans era coneguda com a Llibreria Guivernau. “Vaig agafar la llibreria fa tres anys i li vaig posar el nom del meu poble, Maldà. És el projecte de la meva vida”, explica il·lusionada aquesta amant de les lletres. “Vaig baixar a Barcelona amb 18 anys per estudiar Humanitats i als 22 anys ja treballava en fires de llibres antics. L’ofici, com la taxació dels llibres que ens porten, s’aprèn cada dia, llegint molt, investigant i, sobretot, escoltant els més veterans”, afegeix la també membre del Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya.  

Temes:

Premi Planeta