RECONEIXEMENT

Antònia Vicens, Premio Nacional de Poesía

La narradora i poeta mallorquina aconsegueix el guardó amb l'obra 'Tots els cavalls', escrita en català

zentauroepp33173422 icult antonia vicens181017142455

zentauroepp33173422 icult antonia vicens181017142455

1
Es llegeix en minuts

La narradora i poeta mallorquina Antònia Vicens ha obtingut aquest dimecres el Premio Nacional de Poesía 2018, que concedeix el Ministeri d’Educació i Cultura pel seu llibre 'Tots els cavalls', escrit en català.

Una obra que, segons l’opinió del jurat, mostra "una vocació poètica que contempla tota una vida a través del tamís d’una expressió seca, dura, inquieta i fulgurant".

Antònia Vicens (Santanyí, Mallorca, 1941) compta amb una llarga trajectòria literària i publica tant novel·la com poesia. El 1965 va rebre el primer reconeixement per la seva obra al guanyar el concurs literari de Cantonigròs amb la recopilació de relats 'Banc de fuet’. I el 1967 va obtenir el premi Sant Jordi per la novel·la '39º a l’ombra'.

A més té altres novel·les, com 'La Santa', 'Terra seca', 'Febre alta, Lluny del tren’, 'Ungles perfectes' o 'Ànima de gos', i ha publicat llibres de contes, recollits en el volum 'Tots els contes', de narrativa juvenil.

El 2009 va publicar el seu primer llibre de poesia 'Lovely', al qual van seguir 'Sota el paraigua el crit' (2013), 'Fred als ulls' (2015) i 'Tots el cavalls'. En col·laboració amb Josep Maria Llompart ha escrit 'Vocabulari privat', un llibre de memòries. Té obra traduïda a l’alemany i el castellà.

Va ser nomenada el 1998 presidenta en funcions del’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, entitat de la qual també va ser vicepresidenta a les illes Balears entre el 1997 i el 2004. El 2016 va ser nomenada sòcia d’honor d’aquesta associació. Aquest mateix any va rebre el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Nombrosos guardons

Notícies relacionades

Entre els guardons que ha rebut destaquen: el Sant Jordi, el Ciutat de Palma, el Constantí Llombart i el Ramon Llull. A més, ha rebut la Creu de Sant Jordi i el Premi de Cultura de la Generalitat de Catalunya per la seva trajectòria.

El jurat del premi, dotat amb 20.000 euros, ha sigut presidit per la directora general del Llibre i Foment de la Lectura, Olvido García Valdés, i està format per Javier Pascual, Darío Xohán Cabana, María Lourdes Otaegi, María del Vinyet Panyella, María Angeles Pérez López, Guadalupe Grande, Juana Castro, Pilar Bello, Ana Isabel Zamorano, Álvaro Valverde i Julio Martínez Mesanza i Ángeles Mora Fragoso, els dos últims guardonats.