presentació a madrid

Lluís Pasqual, exdirector del Lliure, sobre els polítics: "No fan la seva feina quan es converteixen en agitadors"

El dramaturg ha negat l'acusacions d'assetjament laboral i les ha qualificat de "vodevil"

lainz38911896 barcelona    16 06 2017      icult      lluis pascual  en un180712203821

lainz38911896 barcelona 16 06 2017 icult lluis pascual en un180712203821

2
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

Lluís Pasqual i Núria Espert han presentat aquest dijous al Teatre de La Abadía de Madrid 'Romancero gitano', en la que ha sigut la seva primera compareixença davant els mitjans després de la dimissió del dramaturg com a director del Teatre Lliure acusat d’assetjament laboral, un "vodevil" que tots dos han negat rotundament.

Pasqual, que va fundar el Teatre Lliure el 1976 i que dirigia aquest coliseu des del 2011, ha assegurat que no va dimitir del seu càrrec per aquesta acusació, que és una "calúmnia", sinó perquè aquesta mentida va contaminar en una "part del teatre" un clima "tens", igual com el que s’està vivint a Catalunya. Sobre aquesta tensió, el director ha retret "profundament als polítics" que la ciutadania els paga "perquè facin la seva feina", i a ell li sembla que no estan fent la seva feina "quan es converteixen en agitadors".

"Bàsicament el que hi ha hagut a Catalunya ha sigut una agitació que ha conduït a la gent al carrer. Ens han dit que sortíssim repetidament al carrer i ens han fet creure que el carrer era la força", ha denunciat.

Dimissió al juliol

El col·lectiu feminista Dones i Cultura va exigir el mes de juliol passat la dimissió de Pasqual (Reus, 1951) al capdavant del Teatre Lliure a l’entendre que s’ha havia "excedit" en les seves funcions i per "pràctiques abusives contràries als drets laborals més bàsics".

Dies després, l’actriu Andrea Ros, a través de Facebook, va denunciar l’"abús de poder, la tirania, la falta de respecte i la injustícia" en la seva experiència personal amb Pasqual mentre va formar part de la Kompanyia Lliure durant dos anys i durant les representacions d’'El rei Lear'.

Núria Espert, intèrpret d’aquell muntatge, ha afirmat aquest dijous en la presentació de 'Romancero gitano', un recital que veurà la seva estrena absoluta a La Abadía el 17 d’octubre sota la direcció de Pasqual, que ella "va ser en tots els assajos" d’'El rei Lear' i que les acusacions de Ros són "mentida".

"No va passar", diu Espert

"Això que aquesta noia diu que va passar, no va passar. No va passar. No va passar en els assajos. No hi va haver una paraula més forta que una altra per a cap dels actors", ha assegurat l’actriu, que ha narrat respecte al que va passar que Pasqual li va donar una indicació a Ros, i ella va contestar “d'acord, d’acord" i ell li va respondre "d’acord, d'acord, però no ho fas".

Notícies relacionades

"Això és el que les fúries, aquestes dramàtiques de les tragèdies antigues, van prendre per començar una cosa que naturalment no tenia res a veure amb la nena ni amb res", ha insinuat Espert, mentre ha afegit que es va tractar d’una "utilització", i per part de l’actriu, d’una "mentida", que espera que "quedi aclarida per sempre".

"A les declaracions d’aquesta actriu s’hi va unir un fals col·lectiu de feministes, de 800 feministes que després resulta que no arribaven ni a 20, i això va complicar la història. Jo no sé si l’independentisme té a veure o no té a veure amb aquest vodevil", ha manifestat Pasqual.

Temes:

Teatre Lliure