LA CITA AMB LA CULTURA TRADICIONAL

Fira Mediterrània, de l'arrel al ritual

La 21a edició de la mostra de Manresa ofereix 161 actuacions des d'aquest dijous fins diumenge, amb propostes d'artistes com Chano Domínguez, Kepa Junkera, Eva Yerbabuena, Za! o Bombino

1
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

La cultura tradicional, expressada a través de la música i de les arts escèniques, aixeca a Manresa, des d’aquest dijous i fins diumenge, un aparador d’ampli espectre en la 21a edició de la Fira Mediterrània. Un total de 161 actuacions i funcions a càrrec de 116 artistes i companyies, amb 29 estrenes, donen cos al programa d’aquest any, que aixeca el teló amb l’espectacle ‘Erritu’, paraula basca que significa ‘rituals’, el concepte que dona identitat a la Fira d’aquest any.

‘Erritu’, a càrrec de Kukai Dantza, el coreògraf israelià Sharon Fridman i les veus de l’Orfeó Manresà, es mostrarà aquest dijous a La Seu (21.00 hores), un dels 15 escenaris urbans de la mostra. La seva evocació del ritual dialogarà amb altres propostes de la programació, com la que tancarà la Fira,‘Malen’, del coreògraf i ballarí xilè Ricardo Curaqueo, entorn del llegat maputxe i a càrrec de 16 veus femenines de 9 a 70 anys (diumenge, teatre Kursaal, 19.30 hores).

Electrònica palestina

L’acostament a la memòria ancestral continua marcant una de les pautes de la mostra, que s’ocupa a la vegada dels nous llenguatges desenvolupats en altres entorns culturals i dels diàlegs entre tradicions i disciplines. Allà es pot situar, aquest divendres, el grup palestinojordà 47 Soul (practicant de l’electrònic ‘shamstep’), el guitarrista tuareg nigerià Bombino (presentant ‘Deran’) i l’aliança del cor occità Vox Bigerri amb el bateria jazzístic novaiorquès Jim Black.

Notícies relacionades

El molt sol·licitat guitarrista Pau Figueras destaparà, també divendres, ‘Nada nuevo bajo el sol’, i la ‘bailaora’ Eva Yerbabuena s’aliarà amb el cant tradicional japonès d’Anna Sato.  La Fira acollirà aquell dia tota mena de propostes encaminades a la recuperació del llenguatge de la cobla: el concert ‘Megacobla’, del duo avantguardista Za! amb músics d’aquest instrument com Pep Moliner, de la Cobla Sant Jordi (proposta que repetirà dissabte), i l’aliançad’Arnau Tordera  (líderd’Obeses) amb el tenorista Magí Canyelles.

Dissabte, els diàlegs del piano de Chano Domínguez amb el saxo del sard Paolo Fresu, i de la polonesa Janusz Prusinowski Kompania amb els instruments de vent de Manu Sabaté, així com la recreació del sirventès, gènere poètic occità medieval, per part de Manu Théron, Grégory Dargent i Etienne Gruel. El valencià Carles Dénia mostrarà el seu ‘Cant espiritual d’Ausiàs March’ i la gallega Uxía abordarà els poemes d’Uxío Novoneyra inclosos en el seu últim disc, ‘Uxía-O’. L’espectacle oficial de tancament serà el de Kepa Junkera, 'Fok', acostament a la tradició musical catalana (diumenge, Kursaal, 18.00 hores).