ESCALFANT MOTORS

L'OBC surt al carrer

Kazushi Ono, titular de la formació, va repartir programes al Born mentre un quintet de metalls de l'orquestra oferia una actuació sorpresa

Els que van reconèixer el director japonès, que acaba de renovar per dues temporades més, van al·lucinar i li van demanar autògrafs

zentauroepp45206834 icult180926175316

zentauroepp45206834 icult180926175316 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Disposada a  sorprendre el públic, l’OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya), va viatjar en Bus Turístic des de l’Auditori fins al Born, on va oferir un breu concert sorpresa en formació de quintet. L’actuació va entusiasmar el poc però curiós públic que circulava per l’esplanada de l’antic mercat cap a les cinc de la tarda. Però el que més va al·lucinar els vianants va ser veureKazushi   Ono, titular japonès de la formació catalana, vestit amb frac, com la resta de músics, repartint el programa d’aquesta temporada, que arrenca divendres a l’Auditori amb la 'Cinquena' de Mahler.

Pocs li posaven cara, és veritat. Però una parella que sí que el va reconèixer li van demanar un autògraf. Bon senyal, ja que el mestre japonès acaba de prorrogar el seu contracte dues temporades més, fins al 2021-22. En lloc de quatre en total hi serà sis temporades, al capdavant de l’orquestra. “No renovo per més perquè això és l’únic que m’han ofert. Jo, per mi, em quedaria més anys”, ha afirmat Ono, un autèntic home orquestra que es pren tan seriosament la promoció de la seva orquestra a peu de carrer com l’estudi de les partitures. El pròxim estiu portarà l’OBC de gira al seu país, el Japó, complint així un dels seus objectius: donar a conèixer l’orquestra internacionalment.

De moment, gent de diverses generacions i procedències –els turistes abunden als voltants del centre històric de Barcelona– van descobrir l’encanteri de la música de l’OBC en directe al Born. Adrián Moscardó (trompeta), Eusebio Sáenz (trombó), Juan Arasón (trompa), Dani Martínez (tuba) i Carlos Aguiar (trompeta) van tocar sobretot melodies populars, entre les quals passatges del musical ‘West Side Story’, de Bersntein i de la banda sonora de Nino Rota per a  ‘Fellini 8 1/2’, de Fellini.

L’actuació sorpresa va servir d’aperitiu de cara a la inauguració de la temporada amb la 'Cinquena' de Mahler

L’actuació va servir per obrir boca de cara al concert inaugural de la temporada de l’OBC aquest divendres al’Auditori  amb la ‘Cinquena simfonia’ de Gustav Mahler tan unida a les imatges del film de Luchino Visconti ‘Muerte en Venecia’, inspirada en la novel·la de Thomas Mann.

Ono dirigirà el primer programa de la temporada, que s’inciará amb ‘Peça per a concert de quatre trompes’, una brillant peça de Schumann. Comptarà amb un pòquer de solistesStephan Dohr, primer trompa de la Filharmònica de Berlín, Juan Manuel Gómez, primer solista de l’OBC, José Vicente Castelló, col·laborador habitual de la Mahler Chamber Orchestra i José Miguel Asensi, solista de l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó.

Serà el primer dels vuit programes, en què Ono convidarà destacats col·legues, com el cèlebre angloamericà d’origen japonès Kent Nagano i la directora xinesa Xian Zhang

Notícies relacionades

En ella, l’OBC interpretarà a l’Auditori 66 obres, en 24 programes de repertori simfònic. Inclouen 12 primeres audicions i cinc estrenes. “El meu desig de cara als pròxims anys és oferir més obres del segle XXI i obres del XX que no ha tocat l’orquestra, fins i tot de compositors com Messiaen, Berg, Janacek i Britten,” va destacar Ono. Aquesta temporada l’OBC interpretarà 66 obres en 24 programes de repertori simfònic, que inclouen 12 primeres audicions –entr elles 'Internet symphony' de Tan Dun– i cinc estrenes.

Aquesta temporada l’OBC estrena nou concertino, el violinista romanès Vlad Stanculeasa, i també solista de flauta, Paco López. D’aquí a quinze dies es faran proves per cobrir places de percussionista. El novembre, per seleccionar el solista de viola i a començaments d’any, per a assistent de violoncel. Tot i així, continuaran sense cobrir una vintena de llocs. Mentre no hi hagi un compromís econòmic més gran de les administracions, serà difícil.

Temes:

OBC