QUÈ FER AVUI A BARCELONA

Últims dies per descobrir 'Buenos vecinos', una original pel·lícula islandesa

Explica en el pols entre dues famílies per l'arbre del jardí d'una parella que fa ombra a l'altra

Va ser la guanyadora dels Edda, els Goya islandesos, i es va passejar amb èxit per diversos festivals

buenos-vecinos-09

buenos-vecinos-09

2
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

És un dels títols més interessants dels últims mesos, una autèntica sorpresa que està esgotant els seus dies a la cartellera i val la pena aprofitar-les abans que sigui massa tard. És clar, no té actors coneguts i prové d’una cinematografia com la islandesa, que està en alça però encara no té un prestigi reconegut al nostre país, però és una excel·lent paròdia de les relacions humanes entre el drama i la comèdia. Es titula Buenos vecinos.

La trama gira al voltant d’un home que ha d’abandonar la casa familiar després que la seva dona l’agafi veient un vídeo en el qual hi ha en plena acció amb una antiga amant. No li queda més remei que anar-se’n a viure amb els seus pares, que mantenen una tensa disputa amb uns veïns que pretenen que talin el seu arbre perquè els fa ombra. Segons explica el director, a la freda Islàndia no és gaire freqüent trobar arbres, motiu pel qual resulten molt valuosos però com tampoc hi ha massa sol, pot resultar incòmode que un te’l tapi. El conflicte està servit.

L’home fins i tot disposat a tot per recuperar la seva filla.

Pel preu d’una entrada podem veure dues pel·lícules en una: d’una banda, la de la guerra cada vegada més virulenta entre els veïns i, per una altra, la del fill que pretén recuperar la seva dona i la seva nena. S’ha promocionat com una comèdia negra. Negra, d’acord, però comèdia és molt relatiu, ja que és prou dramàtica i té escenes que mostren que l’estupidesa humana no té límits, cert, però és molt violenta. A tot estirar podria definir-se com a irònica.

Un caràcter que amaga un volcà en erupció

Com ens passava amb la trilogia de pel·lícules que adaptaven les novel·les de Millennium ens demostra que després del caràcter seriós i, aparentment tranquil, dels habitants dels països més gèlids s’amaga un volcà a punt de fer erupció. En el fons, això de l’enfrontament veïnal és com una bola de neu que va creixent i creixent i ningú coneix els seus límits.

Les tensions entre els personatges van creixent fins a límits insospitats.

El títol internacional té un altre sentit, però és també encertat, Sota l’arbre. La seva durada no arriba a l’hora i mitjana, i aconsegueix un timing perfecte, ja que ni li falta ni li sobra res. Ha aconseguit una gran repercussió mundial després de passejar-se amb èxits per festivals com Denver, Valladolid o Venècia i al seu país d’origen ha sigut un èxit de taquilla i ha arrasat portant-se 7 premis Edda, els Goya islandesos, fins al punt que va ser la pel·lícula que van enviar als Oscar en l’última edició. Una tragicomèdia diferent, d’un mal rotllo com poques i molt incisiva en les enveges i odis ocults i els comportaments anòmals de la societat que es pot veure com un Tarantino gèlid pel seu fosc sentit de l’humor.

Notícies relacionades

  

 

‘Buenos vecinos’

Director:  Haffstein Gunnar Sigurasson.

Actors:  Steinbor Roar Steinborsson, Lara Johanna Jonsdottir i Edda Bjornvisdottir.

Cines:   consultar cartellera.

Més informació:  www.laaventuraaudiovisual.com