DEBUT A BCN

Paco Montalvo: «Mai vaig imaginar aquesta rebuda al Liceu»

El violinista flamenc de 26 anys va triomfar en la seva presentació aquest divendres passat al coliseu davant d'un públic entregat

zentauroepp44947183 icult paco montalvo180908132516

zentauroepp44947183 icult paco montalvo180908132516

2
Es llegeix en minuts

“Mai vaig imaginar aquesta rebuda al Liceu, no m’ho esperava”, reconeix el violinista Paco MontalvoPaco Montalvo encara impressionat per la vibrant connexió creada amb el públic en el seu debut a l’emblemàtic coliseu aquest divendres passat. Veure el públic aixecar-se per aplaudir en nombroses ocasions durant el concert i escoltar com l’aclamaven era impressionant. “L’ambient d’ahir (per divendres) va ser màgic”, afirma aquest dotat músic cordovès de 26 anys.  Tot va fluir. “Va ser un d’aquests concerts que serà difícil d’oblidar”. 

Per a Montalvo, que toca un Nicolo Amati de 1660, el seu debut en el Liceu va ser tan especial o més que el seu primer concert amb tan sols 18 anys al Carnegie Hall de Nova York com a violinista clàssic. Amb una important diferència: Barcelona guarda un lloc especial al seu cor. De dels 13 als 20 anys va acudir regularment a la capital catalana els caps de setmana per aprendre amb el seu mestre Néstor Eidler, ja mort, a qui li va dedicar uns tangos en el seu concert. 

Per a aquest nen prodigi del violí, decantar-se pel flamenc va ser el més natural com demostren els seus dos discos –‘Corazón flamenco’ i ‘Alma de violín’. “No m’agrada parlar de fusió. El violí és flamenc i canta com ho faria un cantaor acompanyat dels seus músics o com ho faria la guitarra de Paco de Lucía. Aconseguim una simbiosi entre el violí i el flamenc”.

‘Entre dos aguas’, un clàssic del ‘tocaor’ mort fa pocs anys va acomiadar la vetllada al Liceu davant d’un públic entregat. “Molts dels que em segueixen no són ni clàssics, ni flamencs. En el meu públic hi ha tot tipus de gent a qui li agrada la música”. 

Artista precoç

Notícies relacionades

L’impressionant és que no hagués actuat mai abans a Barcelona aquest artista que ha comptat amb el recolzament de Daniel Barenboim, entre d’altres. “He tingut el suport de grans músics com ell i també d’importants orquestres”, recorda Montalvo que, amb 17 anys, va debutar amb la Simfònica d’Israel a Tel-Aviv.

També s’ha guanyat el públic que el segueix tant en llocs emblemàtics com el Liceu o en els seus concerts per a 15.000 persones a l’aire lliure, com el que va oferir a Mèxic fa uns mesos. “Volia revitalitzar la música clàssica i apropar-la a la nostra època a través del flamenc”, declara. I ho ha fet versionant en clau ‘jonda’ peces de mestres de la clàssica com Falla, Sarasate i Granados i reescrivint per a violí obres populars del flamenc. “En el meu tercer disc potser em vaig aventurar a compondre més temes propis, però he après tant amb aquesta música que estic fent que, fins que no necessiti fer una cosa nova, continuaré explorant per aquest camí”.

Temes:

Liceu