PRIMERA REUNIÓ

La junta de govern del Lliure passa a l'acció

Els principals representants del Patronat han de triar quin model de concurs públic seguir per afrontar l'etapa post-Pasqual

jcarbo207053 teatre lliure180713143516

jcarbo207053 teatre lliure180713143516 / JULIAN MARTIN

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera

La presentació de la temporada de Focus va servir per saber com ha afectat el sector la dimissió de Lluís Pasqual. El president del Grup Focus, Daniel Martínez, va valorar negativament la dimissió de Lluís Pasqual. La seva decisió de deixar el Teatre Lliure és reflex, va dir, “del signe dels temps en el seu aspecte més negatiu” i el desenllaç ha sigut “brut, fins i tot ofensiu”. 

La situació del Lliure era en boca de molts dels artistes participants en la presentació de la nova temporada del Grup Focus. Hi havia, sobretot, opinions en petit comitè, sense micros. I així serà també, amb el grup reduït de la junta de govern del patronat, com s’encararà l’etapa post-Pasqual a la seu del teatre a Montjuïc aquest divendres. Es tracta d’una reunió d’urgència de la junta de govern del Lliure, un teatre públic gestionat per la Fundació Teatre Lliure, privada.

La seva missió és avançar de cara a la reunió del patronat del pròxim dia 14. A la seva carta de dimissió, Pasqual lamentava que “el que va començar com una calúmnia a les xarxes es tornés debat públic” que va contaminar l’equip humà del Lliure. Després de dos mandats, després de renovar per dos anys més, fins a culminar la reforma dels estatuts del Lliure, tot va canviar. “El ple recolzament de l’equip és absolutament imprescindible per tirar endavant un projecte que, en les condicions actuals, em sento incapaç de liderar”, va confessar a la carta d’adeu. 

A la reunió del Lliure assistiran els principals representants de Cultura de les institucions que subvencionen el Lliure: Joan Subirats, comissionat de l’Ajuntament de Barcelona; Maria Dolors Portús, de la conselleria de Cultura de la Generalitat, acompanyada excepcionalment per la conselleraLaura BorràsFernando Cerón, de l’Inaem del Ministeri de Cultura, i Oriol Lladó, de la Diputació de Barcelona.

Per part del Patronat, la representació estarà integrada per Ramon Gomis, president del patronat de la Fundació Teatre Lliure, i uns altres quatre membres de la institució cultural: Guillem-Jordi Graells, Jordi Maluquer, Maria Martínez i Miquel Molins.

Hauran d’estudiar, entre altres coses, com realitzar la recerca del nou responsable artístic del Lliure, amb quin tipus de concurs públic. També abordaran com es gestionarà l’etapa de transició per evitar un buit de poder. L’actual equip compta amb Aurora Rosales, adjunta de direcció amb Pasqual, i Clara Rodríguez, responsable de gestió.  

Notícies relacionades

De moment, la polèmica generada al Lliure aquest estiu no ha afectat la venda d’entrades d’aquesta nova temporada, al contrari. En el període entre juny i agost del 2018 s’han venut 14.716 entrades per a la temporada que ara comença, gairebé 4.000 més (3.743 exactament) que en el mateix període de l’any passat. 

Dones i cultura torna a l’atac 

El sector teatral, en canvi està dividit entre gent a favor i en contra del fins ara director del Lliure. Però ¿com ha de ser el Lliure del futur? Ningú es mulla massa sobre això, ara per ara. Potser per això ha tornat a la càrrega el col·lectiu Dones i Cultura, el mateix que va recolzar l’actriu Andrea Ros per les seves crítiques a Pasqual a les xarxes socials en les quals el va acusar de despotisme. El col·lectiu que representa, diuen, a 800 dones de la cultura ha llançat un comunicat on, d’una banda, anima els treballadors del Lliure a seguir endavant amb l’estudi de riscos psicosocials encarregat al juliol. De l’altre, exigeixen a les institucions impulsar “un concurs públic i transparent” que vetlli per una nova direcció “que respecti la llei d’igualtat” i que aposti “per una cultura oberta, lliure i sense discriminacions”.         

Temes:

Teatre Lliure