FESTIVAL DE VENÈCIA

'American Dharma': i Steve Bannon n'ha sortit airós

Errol Morris s'apropa sense mossegar a la figura del que va ser cap d'executiu de la campanya de Donald Trump, defensor d'idees racistes i supremacistes

jgarcia44908332 director errol morris poses for photographers during the pho180905171435

jgarcia44908332 director errol morris poses for photographers during the pho180905171435 / Claudio Onorati

1
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Sense Steve Bannonavui probablement no estaríem parlant de Donald Trump. En qualitat de cap executiu de la seva campanya electoral, el que va ser director de la web supremacista Breitbart va ajudar el futur president a esquivar controvèrsies que haurien acabat amb les aspiracions de qualsevol altre polític. Després de treballar breument per a la Casa Blanca com a cap d’estratègia presidencial, avui Bannon continua exercint propagant idees d’extrema dreta tant als Estats Units com a Europa. I avui en concret és a la Mostra com a protagonista d’American Dharma, el documental queErrol Morrisacaba de presentar fora de concurs en el certamen.

¿Quin sentit té fer una pel·lícula sobre algú que defensa idees racistes i supremacistes? Davant dels periodistes, Morris ha assegurat que el seu objectiu amb la pel·lícula –essencialment, una llarga entrevista–, ha sigut "entendre tant a Bannon com la naturalesa de la seva ideologia, i així comprendre el que li va passar al seu país el 2016 i li continua passant avui... perquè no li torni a passar". La intenció és noble, però a la pràctica American Dharma és més a prop de legitimar un home que es pren ser comparat amb Llucifer com un afalac.

Steve Bannon, en un fotograma d’'American Dharma’, d’Errol Morris.

Notícies relacionades

En un moment de la pel·lícula, Bannon admet defensar "una reestructuració radical" de la societat que trenqui el sistema. "Necessitem valents que tinguin el coratge per fer-ho... Trump el té". En un altre, després de ser titllat de revolucionari i de boig pel director, admet: "Hem de tallar les males herbes". Però Morris passa menys temps increpant el seu entrevistat que veient fragments de pel·lícules amb ell. I tant és així que qui vegi American Dharma sense conèixer per endavant el seu protagonista, gairebé segur hi veurà una persona d’encant considerable i fins i tot fascinant. 

Bannon no ha estat present aquest dimecres en la roda de premsa; pel que sembla no ha sigut oficialment convidat per la Mostra. Sí que ha assistit després a la premiere de la pel·lícula, però ho ha fet accedint al Palazzo del Cinema per una discreta entrada lateral en lloc de travessar la catifa vermella, com inicialment s’esperava que fes.