museu a Monterrey

La Fundació Dalí denuncia l'expresident del Palamós i l'Alabès

La institució acusa Dimitri Piterman d'utilitzar indegudament el nom i la imatge del geni empordanès als EUA

zentauroepp39389101 el pintor salvador dali180822165333

zentauroepp39389101 el pintor salvador dali180822165333

1
Es llegeix en minuts

Utilitzar el nom i el bigoti de Dalí en va porta conseqüències. O el que és el mateix: l’ús de la propietat intel·lectual, industrial i d’imatge del geni estan subjectes a permisos. Els drets els té i els gestiona únicament i exclusivament la Fundació Gala-Salvador, i ho fa amb zel. Així que el 6 de juliol la institució va presentar una demanda als EUA contra Dali17, un museu obert fa un parell d’anys a Monterrey per Dimitri Piterman amb la seva col·lecció particular de treballs de l’artista empordanès. Museu pel qual, segons la premsa nord-americana, van passar 50.000 persones l’any de la seva estrena.

El problema no és que el que va ser president del Palamós i de l’Alabès mostri els seus fons de Dalí, sinó que utilitzi el nom de l’artista com a marca del museu i el seu bigoti com imatge. Per poder-ho fer hauria de tenir el permís, i no el té, de la fundació. Així que la institució ha obrat com obra sempre que hi ha problemes de propietat intel·lectual o d’imatge pel mig: denunciar-ho davant dels tribunals.

Ús il·legal

Tot i que abans hauria advertit Piterman de la seva actuació: "Els demandats han sigut informats que la seva conducta és il·legal, però resten inamovibles i continuen anunciant i proporcionant béns i serveis que infringeixen els drets de propietat intel·lectual i publicitat de la fundació", apunta la demanda. Fets que Piterman nega en un comunicat: "Ens hem assabentat de la denúncia presentada a través dels mitjans de comunicació. No hem rebut cap queixa”.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, la demanda apunta que l’empresari americà "s’ha apropiat indegudament del nom i imatge de Dalí per publicitar i promoure el museu"; i insisteix, també, en la reproducció il·legal d’objectes de marxandatge per a la seva venda. La fundació demana que es retirin tots els productes de promoció amb la imatge i el nom de l’artista, així com que es canviï el nom del museu. A més reclama una compensació econòmica. 

Dali17, segons la pàgina web del museu, reuneix 300 obres originalsde l’artista. I té per objectiu promoure la relació del geni amb Monterrey, on va viure el 1940.