QUÈ FER AVUI A BARCELONA

Una original experiència virtual ens insta a combatre el canvi climàtic

L'exposició interactiva 'The zone of hope' es pot viure en el Reial Cercle Artístic fins al gener del 2019

Aigües de Barcelona utilitza tecnologies innovadores per proporcionar una visita espectacular

hopentrada

hopentrada

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El canvi climàtic és un dels grans problemes a què s’enfronta el món, tot i que alguns polítics prefereixin mirar cap a un altre costat. Les seves conseqüències ja s’estan notant i afectaran, sens dubte, les noves generacions, per la qual cosa qualsevol iniciativa que es faci per conscienciar la gent és positiva. Però és que la proposta d’avui és, a més, molt original i entretinguda. Es tracta de The zone of hope (La zona de l’esperança), que ha creat Aigües de Barcelona per fomentar la gestió responsable de l’aigua.

A l’entrada ens expliquen les instruccions que hem de seguir i, després d’introduir el nom i l’adreça electrònica, una màquina fa una foto del nostre rostre. A continuació, uns joves ens ajuden a equipar-nos i ens col·loquen un visor amb unes ulleres per poder veure la realitat virtual, una motxilla, uns guants, sensors a les mans i els peus i uns auriculars. Si ens veiéssim en un mirall semblaria que anem vestits com en una pel·lícula de ciència-ficció.

La Violeta serà la nostra guia virtual per aquest món futur.

Una Barcelona futura inundada per l’aigua

La nostra guia serà una noia, la Violeta, visible però no palpable, que ens endinsarà en el que podria ser el futur en els anys 2038, 2068 i 2093. La primera parada d’aquest viatge serà l’Àrtic, on viurem el desglaç i coneixerem també un os polar. Després de  penetrar en una sala ens traslladarem a una Barcelona gairebé apocalíptica en què freqüentment es produeixen inundacions. La prova d’això és una imatge aterridora d’una plaça d’Espanya coberta completament d’aigua en la qual brillen anuncis futuristes com si fos Blade Runner. El nostre itinerari finalitzarà a l’embassament de la Baells, un paisatge frondós atapeït d’arbres i vegetació que ara s’ha convertit en un desert.

Una visió apocalíptica de la plaça d’Espanya, inundada en un futur pròxim.

Visualment és un recorregut sorprenent amb efectes com els d’un ascensor i en el qual el visitant comprova com el seu company s’ha convertit, com ell, en una espècie d’astronauta vestit de blanc. Ens podem girar 360 graus i descobrir tots els racons. Alguns dels objectes que se’ns mostren també es poden tocar, com uns pneumàtics o unes rodes per tancar unes comportes.

Els visitants van equipats de cap a peus per viure una experiència immersiva.

Finalitzat el trajecte se’ns projecta un minidocumental d’uns cinc minuts de durada en què famosos com Leonardo DiCaprio o expolítics com Barack Obama o Al Gore ens adverteixen que es tracta d’ara o mai, cal actuar ràpidament per evitar mals majors que ja estan afectant el planeta.

¿Què pots fer pel planeta?

L’última localització és un plafó interactiu en el qual se’ns reclama la nostra implicació personal i se’ns pregunta què estem disposats a fer per lluitar contra el canvi climàtic amb l’aportació del nostre petit (o gran) gra de sorra en el dia a dia. Si després consultem el correu electrònic veurem que ens han enviat un missatge en el qual ens recorden a què ens hem compromès.

  

 

La visita, en total, té una durada aproximada d’una mitja hora i, tot i que resultaria especialment recomanada per als nens, per motius tècnics només la poden experimentar els més grans de 13 anys. Està disponible en català, castellà i anglès. Això sí, sempre és necessari fer la reserva prèvia del dia i l’hora en què es pensa assistir a thezoneofhope.com i presentar-se en grups, a tot estirar, de quatre persones, el màxim que poden participar alhora, cada un amb la seva respectiva indumentària.

  

Notícies relacionades

 

L’entrada és gratuïta per a tots els clients d’Aigües de Barcelona i de 15 euros per al públic en general. Va ser inaugurada el gener d’aquest any i estarà oberta tots els dies fins al 20 de gener del 2019. Una experiència en primera persona que recordarem per la seva originalitat i espectacularitat, i sembla creada per a un d’aquests grans parcs temàtics. Però més enllà de l’indubtable entreteniment que produeix ens instruirà sobre la responsabilitat que tots i cada un de nosaltres tenim de lluitar contra la degradació del planeta. Esplèndids objectius mostrats de la millor manera possible.

'The zone of hope'

Lloc:  Reial Cercle Artístic (carrer dels Arcs, 5).

Horari:  tots els dies, de 10 a 19.30 hores (imprescindible reserva prèvia).

Preu:  15 euros, gratuït per a clients d’Aigües de Barcelona.

Més informació:  www.thezoneofhope.com