POLÍTICA CULTURAL

Guirao avisa que «igual cal revisar» la baixada de l'IVA al cine si no repercuteix en les entrades

El ministre de Cultura recorda els exhibidors que «ja no tenen excusa» per no rebaixar preus

20180821 404423 guiraomo2 1 iva-del-cine1 / periodico

2
Es llegeix en minuts

El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha alertat aquest dimarts que “potser cal revisar” la baixada el 10% de l’IVA al cine en el cas que aquesta mesura no repercuteixi en els preus de les entrades.

“És una manera de parlar, però efectivament el que no es pot fer és passar-se anys reivindicant el tema de l’IVA, reivindicant raonablement perquè jo crec que tenien raó, i, quan arriba la mesura, despistar-se per aplicar-la”, ha assenyalat en una entrevista recollida per Europa Press en Cadena Ser.

Per al ministre, són els exhibidors i els distribuïdors els que “han de veure” que finalment la baixada de l’IVA repercuteixi en les entrades i “arribi a tothom”. Així, ha assenyalat que les dades que gestiona el Ministeri de Cultura reflecteixen que la meitat de les sales han aplicat aquesta baixada, que suposa entre 50 i 90 cèntims menys, xifra que “no és suficient”.

Preguntat sobre si s’ha reunit amb els exhibidors per abordar aquest tema, ha assenyalat que encara no s’ha produït una trobada, però quan es doni traslladarà la necessitatd’aplicar la rebaixa a “totes les entrades”. “Cal aplicar-la al producte acabat si vols ser competitiu. Després no et pots queixar”, ha afegit.

De fet, Guirao ha reiterat que els exhibidors “ja no tenen excusa”. “S’ha acabat amb la queixa dels productors i exhibidors que era l’IVA el que distorsionava l’assistència de la gent als espectacles i ara ells hauran de veure els seus marges de competència”, ha indicat.

Fiscalitat conjunta

En qualsevol cas, el ministre ha apuntat que la baixada al 10% era “òbvia” perquè “no tenia sentit que estigués en un tipus impositiu tan alt tractant-se d’un consum cultural”. Així mateix, ha comparat la situació del cine amb la dels concerts, que ja van experimentar abans una baixada de l’IVA, i els preus no han baixat.

Notícies relacionades

“Si treus la mitjana de preus i a sobre ho fas a l’estiu, efectivament hi ha una distorsió (dels preus en espectacles en directe) que són els festivals d’estiu, que cada vegada hi ha més i apugen la mitjana”, ha indicat. No obstant, defensa abordar una fiscalitat conjunta.

“Ara, en comptes de caminar veient puntualment cada tema, arran del grup de treball entre Hisenda, Treball i Cultura per a l’Estatut de l’Artista, es parla de la fiscalitat de la cultura en molts més aspectes i és allà on cal abordar-la i que tot el tema fiscal sigui coherent, atenent no només demandes de recaptació, sinó també a desgravacions necessàries per a alguns sectors”, ha acabat