Mor Eduard Uspenski, el Walt Disney rus

El creador de Cheburashka, un dels personatges més famosos de l'animació infantil a Rússia, ha mort als 80 anys

fcasals44712585 eduard uspenski posando en una foto con sus personajes gene 180820180703

fcasals44712585 eduard uspenski posando en una foto con sus personajes gene 180820180703

2
Es llegeix en minuts
Álvaro García Benito

Eduard Uspenski, conegut com el Walt Disney rus, va morir el 14 d’agost passat deixant orfeCheburashka, potser el personatge més estimat de la literatura infantil russa, a tan sols una setmana de celebrar el seu 53è aniversari.

L’autor tenia 28 anys quan va idear el “Mickey Mouse soviètic”, un delsprotagonistes del conte titulat ‘El cocodril Guena i els seus amics’. Des d’aleshores, tant el ‘pare’ com el seu ‘fill’ sempre van atraure els focus malgrat altres populars obres d’Uspenski, com ‘El tiet Fiódor, el seu gos i el seu gat’. Va ser precisament la història de Cheburashka i el seu amic el cocodril la que va fer impacte en els cors de diverses generacions de russos.

Això sí, al principi, ningú donava ni cinc per les aventures d’un estrany animalet d’orelles enormes, descobert –segons el conte infantil– en una caixa de taronges. Ni tan sols el mentor del mateix Uspenski, el poeta i escriptor infantil Borís Zajoder, va apreciar aleshores el potencial que amagava el singular escrit. Uspenski recordava més tard que al principi ell tampoc tenia grans expectatives.

Però la fama del peluix Cheburashka va ser imparable tot just publicar-se el conte el 1966 i sortir a la petita pantalla la pel·lícula animada, tres anys més tard. L’èxit de la història va ser tan gran que amb el temps Cheburashka va transcendir les fronteres de la Unió Soviètica i va mantenir la seva popularitat fins i tot després de la seva desintegració.

Viatge a l’espai

El relat infantil ha sigut traduït a diferents idiomes igual que la sèrie de dibuixos animats que narra les seves aventures. Un dels països que més devoció va mostrar per la imatge de Cheburashka ha sigut el Japó, on el ninot rus va protagonitzar una pel·lícula i una sèrie, a més d’omplir les botigues infantils. Quant a Rússia i altres repúbliques que en altre temps van formar part de l’URSS, Cheburashka no ha tingut competència des de fa cinquanta anys.

Notícies relacionades

La popularitat del ninot el va convertir en el símbol de la selecció olímpica russa en repetides ocasions i va fer que el 2016 Cheburashka viatgés a l’Estació Espacial Internacional en el marc de les celebracions del 55è aniversari del primer vol espacial tripulat. L’entranyable ésser orellut va ser immortalitzat en diferents monuments al llarg de la geografia russa, en què sempre apareix acompanyat del seu amic cocodril, així com en sèries filatèliques o en multitud d’acudits. I compta també amb un museu a Moscou, inaugurat fa 10 anys al territori d’un jardí infantil a l’est de la capital russa.

El secret de la fama del museu rau en la capacitat innata de Cheburashka i els seus amics de “transmetre valors positius i arrencar un somriure” tant als nens com als grans. A part de la bondat que emana el personatge orellut, alguns el veuen també com un auguri de bona sort. Així, les estàtues de Cheburashka i la companyia a la localitat de Rámenskoe, als voltants de Moscou, són un dels llocs favorits dels noucasats russos, que no perden l’oportunitat de fer-se una foto al lloc després de donar-se el “sí, vull”.

Temes:

Obituaris