450 QUILOS DE PÓLVORA

L'Aquelarre de Cervera se submergeix a l'Atlàntida

El mite de l'illa desapareguda serà el tema central de la cita d'aquest any que introduirà aigua a la tradicional festa de foc

jgblanco44685484 aquelarre de cervera en la secci n icult  fotografo  marc ca180817193908

jgblanco44685484 aquelarre de cervera en la secci n icult fotografo marc ca180817193908

3
Es llegeix en minuts
Grace Chávez

L’Aquelarre, la famosa festa de foc i música de Cervera (la Segarra), que tindrà lloc del 24 al 26 d’agost, sorprèn en la seva 41a edició amb un nou desafiament: la inclusió de l’aigua. El tema central d’aquest any és el conegut mite del’Atlàntida, la llegendària illa que va ser enfonsada pels déus grecs com a càstig als seus habitants per les seves ànsies de conquistar territoris.  “El repte ha sigut introduir l’aigua i crear un relat, que passarà sota del mar, però també en un escenari de foc on s’encendrà la Universitat de Cervera i alhora s’enfonsarà”, comenta Marc Llorens, regidor de Festes i Aquelarre.

Aquesta batalla entre foc i aigua es combinarà amb les quatre fases tradicionals que reuneixen l’essència d’aquesta festa: l’Encesa de la Universitat, un espectacle de foc i pirotècnica a la façana de l’edifici; el Ball de la Polla, a càrrec delsDiables de Cervera Carranquers; la invocació i aparició del Mascle Cabró; i l’Escorreguda del Mascle Cabró, un moment de catarsi col·lectiva acompanyada de música i foc. Com a cirereta, arriba el Foqueral, part en què el foc augmenta i s’exhibeix tot el poder pirotècnic de Cervera. En totales cremaran 450 quilos de pólvora entre divendres i diumenge mitjançant cercaviles, correfocs i balls. 

L’aparició del Mascle Cabró és la més esperada entre el públic. / Marc Castellà 

Una quantitat superior a l’habitual (350 quilos),però que pretén augmentar l’espectacularitat d’una festa que, segons Llorens, va néixer amb la finalitat de provocar de manera intel·ligent. “La idea éstrencar alguns estereotips i prejudicis, parlar de temes com el sexe amb normalitat que és una cosa que els nostres pares potser no podien fer. L’ADN de l’Aquelarre és la llibertat i el fet de provocar mitjançant espectacles que facin pensar i fomentin la cultura i el teixit associatiu de Cervera”, destaca.

Panorama musical

El cartell, format per bandes destacades dins del panorama musical català, és un dels punts forts d’aquesta celebració. El septet feminista Roba Estesa, amb la seva fusió de música festiva i folk i amb un nou disc publicat (‘Desglaç’), serà l’encarregat de donar el tret de sortida dels concerts divendres. El seguirà la banda de rock folk Ebri Knight, que presentarà el seu nou àlbum ‘Guerrilla’. El final de la primera nit de festa quedarà a càrrec del grup local Lasta Sanco i els seus ritmes de reggae.

Si hi ha una cosa que caracteritza l’Aquelarre, a més del foc, és la diversitat en la seva oferta musical. Dissabte a la nit comptarà amb la presència d’uns convidats especials: la Companyia Elèctrica Dharma. “És un grup molt compromès amb Catalunya, amb la cultura i les llibertats en general i nosaltres compartim això”, remarca el regidor de l’Aquelarre. La formació de Sants també participarà en l’'Encesa de la Universitat'.

Hi participaran altres bandes destacades. Itaca Band omplirà la Plaça de Pius XII amb la seva barreja de rock, punk, ska, reggae i melodies llatines. Doctor Prats presentarà el seu nou disc, ‘Venim de lluny’. El grup de Cervera The Pink Goats animarà a ballar tots aquells que segueixin dempeus, entrada la matinada, amb les versions de grans èxits de Red Hot Chili Peppers, Platero y Tú, i Reincidentes. I no faltarà l’habitual actuació de la banda de Lleida Pastorets Rock que, abillats a la manera tradicional, adaptaran amb ironia les cançons més famoses del cançoner català agregant-los tocs de funk, ska i rock. A més, al llarg de la nit actuaran diferents djs com el DJ OGT i DJ Joe Lee.  

Gegants i esoterisme

Notícies relacionades

En aquesta edició s’estrenaran els gegants infantils, una rèplica dels tradicionals gegants fantasmes creats per Alba Cuñé fa 20 anys, que seran portats pels nens enl’Aquelarret.   “Hi ha molts esdeveniments de l’Aquelarre als quals ells no poden assistir, per això tractem que sentin que hi ha un espai per a ells mitjançant l’Aquelarret”, comenta Gemma Sala, que és al capdavant dels Diables de Cervera 'Carranquers'.

Els gegants fantasma de Cervera / MARC CASTELLÀ

L’Aquelarre també compta amb un esdeveniment diürn: la Fira del Gran Boc, que ofereix productes relacionats amb l’esoterisme, tallers familiars, conferències i mostres gastronòmiques de la zona.

Temes:

Festes