ESTRENA ESPERADA

'Teen Titans GO!', salt heroic a la gran pantalla

teen-titans-go-to-the-movies-teaser-poster

teen-titans-go-to-the-movies-teaser-poster

4
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els pares que es queixen per haver de consumir dibuixos a tota hora potser estan mirant els canals equivocats. Entre els (molt nombrosos) exemples d’animació infantil apta per a qualsevol edat brilla, des de fa cinc anys, 'Teen Titans GO!' una producció de Warner Bros i DC que a Espanya vam començar a veure a Cartoon Network i que ara podem seguir a través de Boing. A més, les tres primeres temporades (de cinc, aquesta última recent inaugurada als EUA) es poden trobar a Netflix.

La sèrie gira entorn d’un famós equip de superherois de DC, compost sobretot per sequaços de personatges més coneguts. En concret, recull els personatges que, liderats per Robin, el col·lega de Batman, es van donar a conèixer amb la sèrie de còmics 'The New Teen Titans' a començaments dels 80: favorits de fans com Ciborg, StarfireRaven i Chico Bestia.

Robin potser no necessita presentació, tot i que el personatge aquí resulta més fascinant que en qualsevol altra adaptació: un paio segur de si mateix i alhora profundament fràgil, marcat per tota la vida per ser a l’ombra de Bruce Wayne. El segueixen (no amb gaire convenciment) Ciborg, devorador de pizzes i devot dels videojocs; el millor amic d’aquest últim, Chico Bestia, que pot convertir-se en tota classe d’animals; la filla de dimoni Raven, i una princesa alienígena, Starfire, per qui Robin perd el cap.

Malgrat el que pugui suggerir el dinàmic títol de la sèrie, aquests Teen Titans no fan gaires coses heroiques, sinó que solen passar el dia desplegant el seu 'angst' adolescent en direccions histèriques i fent-se la convivència impossible els uns als altres. Hi ha espai per a l’acció, però sobretot és una 'sitcom' delirant amb molts acudits a costa de l’univers DC (grans cameos, petites picades d’ullet enormes) i del mitjà televisiu en general. És tot bastant meta, sense deixar de ser joiosament beneit. El títol de l’episodi que opta als pròxims Emmy es podria traduir com '¡L’extravagància autoindulgent de l’episodi 200!'. 

L’única semblança amb la sèrie animada 'Teen Titans' de la dècada passada rau en les veus, de les quals tant als EUA com a Espanya s’encarrega el mateix equip. Fora d’això, on aquella tenia caires anime, aquesta és pur 'cartoon'. I on aquella buscava versemblança dramàtica, aquesta es pot carregar un o diversos herois en un episodi i que, en el següent, tornin a estar vius. La continuïtat està sobrevalorada.

Ens veiem als cines

El salt de 'Teen Titans GO!' al cine és sorprenent per dos motius: per les famoses dificultats de DC d’incloure humor a les seves pel·lícules (tot i que l’èxit de l’optimista i lleugera 'Wonder Woman' hagi començat a marcar un canvi de direcció), i perquè des de fa bastants anys cap gran estudi s’havia atrevit a estrenar una pel·lícula d’animació en 2D; l’última va ser, el 2011, 'Winnie The Pooh', que arribava a l’extrem nostàlgic d’estar dibuixada a mà.

És una aposta que ha sortit bé. 'Teen Titans Go! La película' no arribarà mai als gairebé 1.000 milions de dòlars ja recaptats per 'Els increïbles 2', però només en el seu primer cap de setmana als EUA ja ha recuperat el seu magre pressupost de 10 milions de dòlars, si ens guiem per les dades de 'Box Office Mojo'. Tot el que vingui a partir d’ara (com el que recapti a Espanya, on arribarà el 31 d’agost) seran beneficis. I, a més, ha obtingut el favor crític: la seva qualificació mitjana a la web agregadora de ressenyes Metacritic és de 70 punts sobre 100, gairebé el doble que 'Llanterna Verda'; i de 90% de tomàquets verds a Rotten Tomatoes, només tres punts per sota d’'Els increïbles 2'.

Precisament aquesta última és objecte d’un gran acudit en un film que, pel que sembla, vessa de paròdiesde l’univers DC i els superherois en general. Els nostres herois estan reunits en un terrat amb Wonder Woman, Superman i Llanterna Verda, i Starfire pregunta a aquest últim si no hi ha una pel·lícula sobre ell. "¡Hi havia una pel·li de Llanterna Verda!", exclama l’heroi, aquí en la versió John Stewart. "Però millor no parlar d’això". Sí, el mànager de Ryan Reynolds també prefereix que obviem una mica el tema.

Robin busca la seva pel·lícula

Notícies relacionades

El drama aquí gira, com no, entorn de Robin. Està fart de veure com tot el que envolta o ha envoltat Batman té la seva pròpia pel·lícula. Tot menys ell. Per aconseguir el seu objectiu, ha de trobar un bon enemic i derrotar-lo. L’elegit és el mític Slade, a qui primer confonen amb Deadpool, cosa que no agrada gens al clàssic arxienemic. "¡Jo vaig debutar molt abans que ell!", exclama. Cert: 11 anys abans.

Dels acudits referencials, 'Teen Titans Go! La película' passa a concentrar-se a l’acció superheroica, més fàcil de conrear bellament en l’entorn sense fronteres de l’animació que en la limitada imatge real. Ho demostra aquest cap de setmana 'Els increïbles 2' i segurament ho ratificarà, d’aquí a uns mesos, un projecte cridat a trencar motllos com 'Spider-man: Un nuevo universo’.

Temes:

DC Comics