HONOR NO VULNERAT

Desestimada la demanda contra 'Fariña', el llibre segrestat

La sentència dona la raó a Nacho Carretero i l'editorial Libros del KO i condemna al pagament de les costes el demandant, José Alfredo Bea Gondar

zentauroepp44303555 primer pla de l autor de  fari a   nacho carretero  dimecres180716204112

zentauroepp44303555 primer pla de l autor de fari a nacho carretero dimecres180716204112 / Pau Cortina

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge Mercedes Galindo ha desestimat la demanda de l’exalcalde d’O Grove (Pontevedra) José Alfredo Bea Gondar contra l’autor i els editors de 'Fariña', el llibre sobre el narcotràfic gallec que va estar tres mesos i mig segrestat per decisió d’una altra jutge.

La sentència, a la que ha tingut accés EFE, dona la raó a l’autor, Nacho Carretero, i a l’editorial Libros del KO i condemna al pagament de les costes el demandant, que exigia 500.000 euros d’indemnització per una suposada vulneració del seu dret a l’honor per les mencions que es fan d’ell al llibre.

La jutge absol l’autor i els editors en una sentència en la qual remarca que el relat del llibre i les manifestacions públiques que ha fet Carretero resulten "veraces", fruit d’una "important tasca d’investigació" i que no s’ha vulnerat el dret a l’honor de Bea Gondar ni s’han traspassat els límits del dret a la informació i la llibertat d’expressió.

Segona victòria judicial

La sentència, contra la qual es pot presentar un recurs, suposa la segona victòria judicial de Carretero i Libros del KO, després que el 22 de juny passatl’Audiència Provincial de Madrid aixequés el segrest cautelar que pesava sobre l’obra des de començaments del mes de març.

La jutge Alejandra Fontana va ordenar aquest segrest des del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 7 de Collado Villalba, i ara la seva substituta, Mercedes Galindo, d’acord amb el criteri del fiscal, ha donat la raó als demandats.

A 'Fariña' se cita Bea Gondar en dues ocasions per la seva relació amb el narcotràfic, i la jutge ha determinat que no ha quedat provat que aquestes al·lusions "fossin injurioses o atemptessin a l’honor" de l’exalcalde, com tampoc les declaracions de Carretero en diverses entrevistes en les quals es referia a ell com a "narcotraficant".

La jutge cita sentències de l’Audiència Nacional que demostren aquests vincles amb el narcotràfic i que va ser processat pels mateixos i remarca a més que el periodista va recórrer a fonts judicials, policials i a notícies de l’època relacionades amb l’actor.

Contingut "veraç"

En realitat, Bea Gondar va ser absolt en un primer judici per narcotràfic i condemnat per l’Audiència Nacional en un segon procés, però aquesta sentència va ser revisada pel Suprem, que el va absoldre per tràfic de drogues, però el va condemnar per blanqueig de diner procedent del narcotràfic.

Notícies relacionades

Per tot això, conclou que no hi ha vulneració al dret a l’honor, ja que, com determina la jurisprudència del Suprem, el dret a la informació té preferència si el contingut és "veraç" i tracta assumptes d’interès general.

I valora la "important tasca d’investigació" realitzada per Nacho Carretero per fonamentar el contingut del llibre i les expressions utilitzades en les entrevistes.

Temes:

Llibres