CRÒNICA

'Raphaëlle', paraula de 'trans'

L'última aposta creativa de La Conquesta del Pol Sud és un impressionant relat en primera persona sobre la realitat de qui no encaixa en el seu sexe

zentauroepp44235698 icult180710134558

zentauroepp44235698 icult180710134558 / Mauvego

1
Es llegeix en minuts
Marta Cervera

El públic, aplaudint i dempeus, va agrair al CCCB dijous passat la valentia de Raphaëlle Pérez, la jove transsexual protagonista de l’última aposta creativa de La Conquesta del Pol Sud. Sense ser actriu, va sortir a escena amb aplom per explicar la seva història. Filla única d’un matrimoni de Perpinyà, va néixer com a home, un sexe amb què mai es va identificar.

Tot i que els nervis sempre es noten el dia de l’estrena, impacta la sinceritat amb què la protagonista obre al públic les seves pors i somnis, també els seus dubtes i preguntes. 'Raphaëlle', així també s’anomena el muntatge, reflecteix la problemàtica d’un sector de la societat que la companyia La Conquesta del Pol Sud ajuda a comprendre amb una obra testimonial. Com les seves creacions anteriors, està ple de veritat. 

¿Què passa si un no encaixa en el seu rol d’home o dona? Això és el que li passa a Raphaëlle. Des de petita sap que és diferent, com ella mateixa explica vestida amb un brillant model de festa i sabates de taló, que accentuen un cos que està hormonant per ser més femení.  El seu ideal sempre va ser la seva mare, no es va veure mai com un noi.  

Llums i ombres

El seu és un relat amb clarobscurs, amb moments de llum i també d’ombres. Als seus 23 anys, repassa moments determinants de la seva vida de manera cronològica. Ho fa en un castellà correcte amb un deix francès en l’accent, en un escenari sobri compost d’una gran pantalla i una petita passarel·la perquè la moda li encanta.

Notícies relacionades

Els qui la van convèncer per donar explicar la seva història estan amb ella en escena, Eugenio Swarcer, responsable de projeccions, on apareixen la família de Raphaëlle, llocs on va viure i un bon grapat de fotos que permeten seguir els seus canvis, i Carles Fernández Guia, que l’interpel·la de vegades imitant persones amb qui Raphaëlle s’ha trobat. 

El més impactant és la ingenuïtat que de vegades es desprèn davant les preguntes que li formulen els metges especialistes a qui visita. Les entrevistes filmades amb altres 'trans’ també reforcen el discurs. Una peça de teatre document que obre perspectives. Molt recomanable per a qui no s’hagi aturat mai a posar en dubte la societat binària.

Temes:

Grec