Recuperades per la Guàrdia Civil dues cartes manuscrites de Santa Teresa de Jesús

Les sospites sobre una possible compravenda il·lícita d'antiguitats van conduir a aquests documents

zentauroepp44278085 graf8919   valladolid  12 07 2018   dos cartas manuscritas d180713174349

zentauroepp44278085 graf8919 valladolid 12 07 2018 dos cartas manuscritas d180713174349 / Ines Morencia

3
Es llegeix en minuts
Efe / Medina de Rioseco (Valladolid)

La Guàrdia Civil ha recuperat 19 obres, 15 de les quals estaven al mercat il·lícit i 4 que van ser cedides voluntàriament per les monges de les Carmelitas Descalzas, entre les quals figuren dues cartes manuscrites de Santa Teresa, de Jesús.

Així mateix, s’han recuperat cinc peces que l’Arquebisbat de Valladolid donava per perdudes, en l’operació denominada ‘Camarín’, que es va iniciar el març passat quan els agents del Seprona de la Guàrdia Civil van descobrir una compravenda il·lícita d’una pintura en una casa de subhastes de Madrid.

Denúncia d’un professor

Segons ha explicat avui el cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Valladolid, José Miguel Recio, l’operació va començar arran de la denúncia d’un particular –un professor universitari–, que va detectar una obra que possiblement va ser venuda de manera il·lícita i ho va comunicar a la Junta de Castella i Lleó, que va passar la investigació a la Guàrdia Civil.

Aquesta peça, la de María Magdalena desposseint-se de les seves joies, que data del segle XVII, va ser posada a la venda per un antiquari de Valladolid a través de l’esmentada casa de subhastes de Madrid, on va ser adquirida per un comprador particular, que la va entregar de bona fe a les autoritats.

A la fitxa del catàleg en què estava inscrita l’obra per a la subhasta, es va comprovar que s’havia ocultat amb un altre nom al Llibre de Policia –Isabel d’Hongria– i s’havia datat del segle XIX o XX, quan es tracta d’una obra del segle XVII, per la qual es van pagar 700 euros.

A partir d’aquest descobriment, es va investigar l’antiquari, que va vendre set obres més de la mateixa col·lecció del Monestir del Cor de Jesús i San José de las Monjas Carmelitas Descalzas de Medina de Rioseco (Valladolid) –a la qual pertanyen 174 peces–, a través de la casa de subhastes de Madrid.

Per això, tant a l’antiquari com a l’administrador d’aquest establiment se’ls ha imputat els suposats delictes d’estafa, receptació i venda il·lícita de set obres d’art integrants del patrimoni històric, tot i que la investigació continua en curs, ja que se segueixen buscant les altres peces venudes.

La investigació ha comptat amb la col·laboració de diferents institucions, com la delegació diocesana de Patrimoni de l’Arquebisbat de Valladolid, la Diputació Provincial, la Direcció General de Patrimoni Cultural o la Junta de Castella i Lleó, a més de la Guàrdia Civil.

Durant el procés, i després de mantenir reunions amb les monges carmelites, aquestes van decidir entregar voluntàriament, per a la seva seguretat, quatre obres de la seva col·lecció, entre les quals hi havia dues cartes manuscrites de Santa Teresa de Jesús, el valor de les quals és incalculable.

S’estima, tal com ha apuntat Recio, que la desaparició d’algunes de les obres del convent, que va deixar de donar servei el 2005, després de quatre segles d’estada a Rioseco, es van produir entre el 1999 i el 2005, va ser fruit d’una venda "amb enganys" per part de les monges, totalment "il·lícita".

Però en el seu cas, a l’haver prescrit la infracció comesa, les monges carmelites "no tenen cap responsabilitat", al comptar amb personalitat jurídica pròpia, tot i que, en aquest sentit, el delegat diocesà de Patrimoni, Jesús García, ha advertit que "hi ha coses que han de ser revisades".

Notícies relacionades

Entre les obres recuperades s’inclouen, a més de les dues cartes manuscrites de Santa Teresa, un calze almoiner que Ferran VI va donar a l’ordre carmelita de Rioseco, o diverses peces dels segles XVII i XVIII d’important valor cultural i patrimonial, a les quals s’uniran algunes més, quan conclogui la investigació en curs.

Les diligències d’aquest cas han sigut remeses al Jutjat d’Instrucció de Guàrdia de Valladolid, tal com ha informat la delegada del Govern espanyol a Castella i Lleó, Virginia Barcones, que ha lloat l’actuació de la Guàrdia Civil per recuperar "unes obres de bé cultural" que quedaran exposades al museu de San Francisco de Rioseco.