DOBLE ACTUACIÓ A CATALUNYA

Inner Circle, mig segle de reggae

El grup jamaicà ofereix el primer concert de la seva història a Barcelona dins de la seva gira del 50è aniversari

inner-circle

inner-circle

2
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

No és habitual que un grup tardi cinc dècades de carrera a debutar a Espanya. I encara menys si en algun moment de la seva carrera ha aconseguit un parell d’èxits de nivell planetari. No obstant, Inner Circle celebren aquest mes els seus primers xous al nostre país i ho fan dins de la seva gira del 50è aniversari. El quintet jamaicà actuarà dimarts a la sala Apolo (21 hores) i dijous alfestival Sons del Món de Castelló d’Empúries. Hauran de condensar mig segle de reggae en una hora i mitja. Una hora i mitjana de concert per a la qual els seus seguidors espanyols han hagut d’esperar mig segle.

Es podria dir que Inner Circle han existit sempre. Els germans Ian i Roger Lewis van formar el grup a Kingston quan eren adolescents; de fet, algun músic s’hi va enrolar amb només 12 anys. A mitjans dels anys 70 van llançar els seus primers discos i el 1979, seguint els passos de Bob Marley, ja tenien contracte amb el segell anglès Island i es feien un lloc al festival de Reading entre The Police, Peter Gabriel i Thin Lizzy. La mort del seu cantant, Jacob Miller, va sumir el grup en una crisi que van superar reformant la banda.

Mentre la majoria de pioners del reggae jamaicà viuen i sobreviuen de les cançons publicades als seus discos dels 70, Inner Circle van muntar un petit estudi casolà a Miami i no van deixar de gravar-hi mai. Només entre el 1987 i el 2000 van llançar una desena d’àlbums. Van gravar tant que les probabilitats de fer diana eren cada vegada més grans i al final els va tocar la loteria. Els singles ‘Bad boys’ isobretot ‘Sweet (A la la la la long)’ els van permetre arribar al gran públic i fer miques el sostre reggae que limita tantes bandes jamaicanes. Aquesta última va ser número 1 a mig Europa. És impossible no haver-la sentit.

De Hawaii a Barcelona

Notícies relacionades

Tècnicament, la de demà no serà la primera actuació d’Inner Circle a Espanya. Coincidint amb l’èxit de ‘Sweat (A la la la la long)’, hit estiuenc de 1993, el quintet va volar de Hawaii a Barcelona per interpretar aquesta cançó (només aquesta) en una gala organitzada per Los 40 Principales. El 1999 aquell estudi casolà va donar pas als molt professionals i requerits Circle House Studios, on altres artistes han gravat els seus propis èxits. El ‘Happy’ de Pharrell Williams és una de les bombes gravades allà. Un altre èxit optimista i premiat, tan taral·lejat el 2013 com ho havia estat dues dècades abans el d’Inner Circle. 

La seva actuació a Apolo és una de les escasses oportunitats de veure aquest estiu Inner Circle en sala, ja que la majoria de dates estan emmarcades en festivals. A més, aquesta gira del 50è aniversari és tot un repte físic per al grup, ja que si la setmana passada van tocar quatre dies seguits a Màlaga, Suècia, Suïssa i Alemanya (sovint sense ni tan sols dormir en un llit), encara els esperen una trentena de cites aquest estiu. La condició física de Roger Lewis, a penes capaç de caminar pels seus propis mitjans, no augura gaires gires més. El primer concert d’Inner Circle a Barcelona bé podria ser l’últim.

Temes:

Música