GUARDONS

Eva Baltasar i José Eduardo Agualusa, Premis Llibreter 2018

Els llibreters han reconegut les novel·les 'Permagel' i 'Teoria general de l'oblit', a més de l'àlbum il·lustrat 'Frank', de Ximo Abadía

zentauroepp9080906 tema guanyadora del miquel de palol de poesia dels premis l180605123056

zentauroepp9080906 tema  guanyadora del miquel de palol de poesia dels premis l180605123056
zentauroepp44008081 barcelona 27 06 2018 icult fallo del premi llibreter en la s180627161053

/

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Permagel’ (Club Editor), ‘Permagel’d’Eva Baltasar,  una de les revelacions de les lletres catalanes d’aquesta primavera, ha estat reconeguda aquest dimecres amb el Premi Llibreter 2018, que concedeix el Gremi de Llibreters de Catalunya. En la categoria d’Altres Literatures, el guardó se l’ha emportat José Eduardo Agualusa per ‘Teoria general de l’oblit’ (Edhasa / Periscopi), mentre que en la d’Àlbum Il·lustrat el premi ha estat per a ‘Frank’, de Ximo Abadía (en castellà i català, a Dibbuks).

A aquestes tres categories, que es s’han concedit cada any, en aquesta edició se n’han sumat unes altres dues més, la de Literatura Infantil i Juvenil en català, que ha guanyat ‘No llegiré aquest llibre’, de Jaume Copons i Òscar Julve, i la de Literatura Infantil i Juvenil en altres literatures, que ha estat per a ‘La mona assassina’, de Jakob Wegelius (SushiBooks / Viena).

De l’aire poètic de 'Permagel’ a Angola

De ‘Permagel’, el jurat ha valorat que és “una novel·la valenta, arriscada, amb un llenguatge també arriscat, que utilitza imatges i comparacions impossibles” i “la forma de narrar de la protagonista”. Una cosa que la mateixa autora, Eva Baltasar, ha agraït, ja que, segons ha comentat ella mateixa, després d’anunciar-se la notícia, d’allò de què més va gaudir “va ser del treball amb el llenguatge”. “L’èxit de ‘Permagel’ ha estat una sorpresa i no m’esperava aquest premi. Quan em van trucar per dir-m’ho vaig pensar com podia ser, si no m’hi havia presentat. Però venint dels llibreters, que són els que llegeixen, recomanen i parlen amb els lectors, em sento molt contenta”, ha afegit Baltasar. L’autora, abans de ‘Permagel’ una poeta consolidada, creu que a la novel·la es nota “aquesta mirada poètica més que la història” i “la forma d’explicar la història”.

Agualusa, nouvingut de Portugal, també va agrair la valoració del jurat, que va destacar “com l’autor aconsegueix desdramatitzar fets i situacions” (amb el rerefons de la guerra civil d’Angola, el seu país) “amb un to i una estructura que connecta amb el lector des de la primera pàgina”. El jurat també va recalcar que en ella aparegui “la importància de l’atzar en les nostres vides” i un tema tan d’actualitat com “la por de l’altre”.

Per a Agualusa, parlar sobre un tema real i tan dur com la guerra civil d’Angola, el seu país, “és necessari”. I sobre la reflexió de perdonar o no, sobre oblidar o no, l’escriptor opina que pot interessar perquè és una qüestió universal”.

La dictadura franquista

Sobre ‘Frank’, un àlbum que denuncia la dictadura franquista i per extensió, qualsevol dictadura, el jurat va ressaltar “la capacitat de síntesi per il·lustrar una dictadura”, l’ús de figures geomètriques i colors plans per abordar un tema molt poc tractat en àlbum il·lustrat” i que “apropa un públic ampli a un passat difícil de resoldre”. El seu autor, Ximo Abadía, ha comentat que és un “projecte personal”. “Va ser una recerca de per què se’ns havien negat 40 anys de la nostra història, de per què s’ha normalitzat una dictadura, de per què d’aquest oblit. Per què no hem après del que va passar. I vaig veure necessari aportar a la gent jove la necessitat de mirar al passat per poder continuar mirant al futur”.

Notícies relacionades

Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters, ha al·ludit a un dels principals objectius del premi, que és posar de nou el focus en obres que potser no han rebut prou atenció i que, per la seva qualitat, es considera important donar-los un nou reconeixement. “Sabem que aquest premi és important per la seva repercussió, ja que si poses un piló destacat a la llibreria crida l’atenció i es compra més”.

Memorial Pere Rodeja

El Premi Llibreter va acompanyat del reconeixement del Memorial Pere Rodeja, en honor al difunt llibreter de la Geli, que destaca llibreters el treball dels quals ha estat important durant l’any. En aquesta edició, a Montse Porta. A través d’un vídeo per no poder ser present, la llibretera va agrair el guardó. El Pere Rodeja també premia la tasca de periodistes, en aquest cas, ha estat per a Valèria Gaillard, també traductora i filòloga , que després de rebre la notícia recordava la seva mare, que quan era nena li va dir que li “compraria tots els llibres que fos capaç de llegir”.