MENÚ DE SÈRIES

Les 10 sèries que no et pots perdre aquest estiu

Seleccionem les millors estrenes per a unes vacances en què no podràs descansar de les sèries

heridas-abiertas

heridas-abiertas

9
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan 'Mad men' va aixecar el teló el maig del 2015, alguns es van afanyar a assenyalar-ho com el final d’una època: l’anomenada ‘tercera edat d’or de les sèries’. Però això no s’ha acabat, només creix. Segurament no hi ha hagut en la història de la televisió (o el que siguin les sèries ara mateix) tantes coses bones passant alhora. Passant, a més, tot l’any.

Els que ja tenim una certa edat encara recordem els dies en què, durant l’estiu, era fàcil assaborir l’avorriment si l’única opció de lleure era una pantalla de televisió: reposicions a dojo, el 'Grand Prix', potser alguna sèrie, també, però una sèrie que no hauria aguantat el tipus en èpoques lectives i per això quedava relegada a la canícula, quan les neurones es fonen.

Ara el paisatge no pot ser més diferent. La suposada bombolla de les sèries no es desinfla, sinó que es continua inflant a l’estiu, gràcies a l’èxit sorpresa de 'Mr. Robot’ (estiu del 2015) i, sobretot, 'Stranger things' (estiu del 2016). "L’èxit inicial d’aquesta sèrie s’explica, sobretot, per un tema conjuntural", comenta Elena Neira, experta en màrqueting ‘on line’ i autora del llibre 'La otro pantalla: redes sociales, móviles y nueva televisión'. "És un producte que encaixa molt bé en el tipus d’entreteniment que es demanda a l’estiu: generalista i familiar, ja que apel·la a audiències tant infantils i juvenils com adultes".

L’estiu passat, Netflix va repetir l’estratègia (i,segons les dades de Parrot Analytics, va tornar a arrasar) amb un producte més adult, 'Ozark', la segona temporada de la qual arribarà a finals d’agost. Aquest any, en el moment més calorós del calorós estiu es podrà veure des d’una sèrie estrella d’HBO com 'Heridas abiertas’ fins a la nova temporada de 'Better Call Saul'.

Temptació accessible

A veure qui espera fins a la ‘rentrée’ per apropar-se a aquests títols, sobretot tenint en compte les facilitats que existeixen per cedir a la temptació. No és necessari tenir una televisió connectada a la xarxa per calmar l’ansietat. Les aplicacions mòbils són cada vegada més fàcils d’utilitzar i moltes permeten descarregar continguts per veure’ls ‘off line’; igual que abans posaves a la maleta (la qual cosa pots continuar fent, una cosa no treu l’altra) un grapat de llibres, ara també t’encarregues de tenir el mòbil o la tauleta ben assortits de nous episodis. O també mig vells, és clar: "És tan difícil seguir el ritme de noves temporades i estrenes que les vacances s’han convertit en el moment ideal per posar-se al dia", apunta Elena Neira.

Tampoc no és un problema si alguna joia arriba en meitat d’un viatge i no et vols quedar sense dades. Des de l’eliminació dels càrrecs per itinerància a Europa, accedir a les novetats sense por pot ser una realitat; i si el que vols és anar als EUA, Vodafone ho inclou en promoció fins al 15 de setembre.

La setena temporada de 'Joc de trons’ es va estrenar a l’estiu, en lloc de la primavera, fetque no va impedir la consolidació del fenomen. Diu Álex Martínez Roig, director de continguts de Movistar+: "Quan s’ha sembrat a crear un producte que té tanta connexió amb els seus fans, es cull el fruit en qualsevol moment de l’any. I l’estiu fins i tot pot ser millor, perquè potencia més les converses al voltant d’una sèrie”.

¿De quina sèrie parlarem més aquests mesos? Martínez Roig té esperances en l’acabada d’estrenar 'El día de mañana’, "una sèrie que atrapa i que té molta qualitat". És una de les novetats més sonades d’una agenda de sèries que aquest estiu es presenta asfixiant. Per aplanar una mica el terreny i alliberar hores per a passejos en família, hem seleccionat els deu títols imprescindibles.  

1. 'Pose’. Crema Nova York

L’imparable productor Ryan Murphy ('Glee', 'American horror/crime story'), ara sumat a les files de Netflix, és cocreador d’aquest drama sobre les cases de ‘drags’ i la cultura ‘ballroom’ de la Nova York dels 80. La seva primera temporada compta amb més de 50 personatges LGBT, tota una fita a la televisió nord-americana. Personatges majoritàriament magnètics, com la mare protectora Blanca (Mj Rodriguez) o la prostituta (Indya Moore) amb el cor robat per un client. 'Pose' pot tenir de vegades la subtilesa d’un martell pneumàtic (Murphy serà Murphy), però sovint desborda veritat emocional. HBO; ja disponibles els tres primers episodis.


2. 'Succession'. L’absurd del poder

Si hi ha una cosa que no necessita la tele actual, és una altra sèrie sobre l poder, però almenys Jesse Armstrong (cocreador de 'Fresh meat') ha volgut observar els rics des d’una òptica ridiculitzadora que alleujarà el plebeu. A prop ja de la seva retirada, Logan Roy (el déu Brian Cox), líder d’un imperi mediàtic a l’estil News Corp., ha d’elegir un successor entre els seus tres fills: l’inestable Kendall (Jeremy Strong), el poc seriós Roman (Kieran Culkin) i la poc interessada per aquests enrenous Shiv (Sarah Snook). El director Adam McKay captura la neurosi generalitzada amb una càmera nerviosa, com en la seva celebrada tragicomèdia sobre diners 'La gran apuesta'HBO; ja disponibles els tres primers episodis.


3. 'El día de mañana'. Aposta local de prestigi

Movistar+ subratlla la seva aposta per la sèrie d’autor amb 'El día de mañana', en la qual el veterà Mariano Barroso adapta (i acaba d’apuntalar l’aura 'prestige') una guardonada novel·la d’Ignacio Martínez de Pisón. Oriol Pla és perfecte com a Just Gil, un jove de poble que arriba a Barcelona el 1966 amb intenció de menjar-se la ciutat i acaba convertit en confident de la policia franquista. Grans actors joves (Jesús Carroza, Aura Garrido) i veterans (Pere Ponce, Pep Munné, etcètera) completen un repartiment que justifica per si sol el visionament. Un altre ganxo: el bon pols narratiu de Barroso. Des del divendres 22 de juny, temporada completa a Movistar+.


4. 'El cuarto poder'. Un ‘thriller’ polític de veritat

Periodistes i interessats en la premsa en general tenen aquí la seva sèrie favorita de la temporada. O fins i tot del segle. La directora nominada a l’Oscar (dues vegades) Liz Garbus va tenir un accés insòlit a la redacció del 'New York Times' i, en particular, a la feina dels seus reporters de Washington durant el primer any d’administració Trump. Va capturar les rialles, les llàgrimes, l’esforç per donar sentit, en equip, a dies de foc, fúria i confusió. El resultat és una mica com un 'House of cards' en versió ‘vérité’; gairebé més esgarrifós. Quatre parts per devorar amb l’ai al cor. Des del 27 de juny a Movistar Estrenos i sota demanda.


5. 'Primero bésame’. Dos avatars i un destí

Si t’hagués agradat que 'Ready player one' hagués insistit en el romànic i hagués canviat l’acció explosiva per aires 'noir', 'Primero bésame’ podria ser la teva sèrie. Bryan Elsley, cocreador de la mítica 'Skins’, es basa en una novel·la de Lottie Mogach per a aquesta sèrie sobre una solitària 'gamer' (Tallulah Haddon) la vida de la qual fa un gir quan coneix una festaire (Simona Brown) díficil de conèixer del tot. Juntes detectaran i, després, combatran una organització secreta amb la web com a camp d’operacions. A cavall del món virtual i la realitat, l’avatar i la pell, promet combinar força emocional amb intriga addictiva. Netflix; temporada completa el 29 de juny.


6. 'GLOW' (T2). La lluita continua

'GLOW' va merèixer ser la història d’èxit de l’estiu passat, però va ser víctima, potser, d’una campanya publicitària que va fer creure que la sèrie era tot vandalisme i color quan també contenia dosis importants de malenconia. La lluita lliure femenina de 'GLOW' és una lluita per la llibertat, l’intent d’un grup de dones per tornar a fer seu un cos que havien regalat a marits i fills. En els nous episodis, el nostre eclèctic grup d’heroïnes, amb la russa comunista Zoya The Destroyer (Alison Brie) com a hilarant líder, es prepara per començar a rodar el seu programa de televisió. Des del 29 de juny, temporada completa a Netflix.


7. 'Sacred games'. La primera sèrie índia de Netflix

Netflix trepitja bastant a cop segur amb la seva primera sèrie índia. La base és una cèlebre novel·la de Vikram Chandra, 'Juegos sagrados’, a punt de ser rellançada per Random House aprofitant l’estrena de la sèrie; una combinació de ‘thriller’, saga mafiosa i història d’amor amb dosis importants de sexe i violència. La dirigeix el reputat Anurag Kashyap, director de 'Gangs of Wasseypur’ i aquest gairebé ‘remake’ de 'Heat' anomenat 'Psycho Raman'. I la protagonitzen dues estrelles de Bollywood com Saif Ali Khan i Nawazuddin Siddiqu (conegut com 'The lunchbox'). Combinació cridada a l’èxit, potser també fora de l’Índia. Des del 6 de juny, temporada completa a Netflix.


8. 'Heridas abiertas (Sharp objects)'. L’antiheroïna Adams

Com amb 'Sacred games', qualsevol cop d’ull aeri als crèdits d’'Heridas abiertas (Sharp objects)' convida a preguntar-se: ¿què pot sortir malament? Res. Jean Marc-Vallée, acabat de sortir de 'Big little lies', dirigeixAmy Adams i Patricia Clarkson en l’adaptació del primer llibre de Gillian 'Perdida' Flynn. Després de l’última línia, no fa falta saber res més, però direm que la trama gira entorn d’un possible assassí en sèrie i la periodista policial (Adams) instigada a tornar al lloc on va créixer per explorar el cas. Els últims episodis es veuran en ple agost. Definitivament, tot l’any és temps de sèries. Des del 9 de juliol a HBO.


9. 'Better Call Saul' (T4). L’‘spin-off’ sagrat

Igual que un ‘remake’ no sempre és una mala notícia, un ‘spin-off’ no s’ha de quedar necessàriament en una mandrosa estratègia comercial. Ho demostren 'Star Trek: espacio profundo 9' (primer 'Trek' sense el creador Gene Roddenberry), 'Boston Legal’, la 'Frasier' mateixa o, clar, 'Better Call Saul', sèrie rebuda al principi amb una lògica suspicàcia que ha acabat convertida en la favorita de crítics i espectadors sense por d’una lentitud carregada de significat. En la seva quarta temporada (probablement penúltima), el clima serà lògicament fosc i amarg, atesos els esdeveniments que van tancar la tercera. No hi donin voltes: el que va passar, va passar. Des del 7 d’agost a Movistar Series.


10. 'The innocents'. Uns Romeu i Julieta més estranys

Notícies relacionades

Allò sobrenatural, per sort, ja és el més natural a la televisió, gràcies en part a la possibilitat de tenir cada vegada millors efectes especials (recordem la gloriosa criatura de 'The terror') per un pressupost mòdic. Per això aquesta espècie de revisió de 'Romeu i Julieta' no es queda en l’amor tràgic, sinó que inclou també poders estranys. Perquè els sentiments també siguin creïbles, s’ha confiat en Guy Pearce; que no s’estrena en tele precisament: va començar rodant centenars d’episodis de 'Vecinos'. I, només pel tràiler, la jove parella protagonista apunta a un tàndem de força gairebé nuclear. Des del 24 d’agost, temporada completa a Netflix.