LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

L'Audiència de Madrid aixeca el segrest del llibre 'Fariña'

L'obra de Nacho Carretero podrà vendre's ja lliurement a tot Espanya

zentauroepp42235495 nacho carretero autor del libro fari a foto la voz de galici180327164154

zentauroepp42235495 nacho carretero autor del libro fari a foto la voz de galici180327164154

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

"No han sigut traspassats els límits del dret a la informació"; no s’aprecia "un matís especialment denigrant o infamant", i el seu contingut procedeix d’una "tasca d’indagació en resolucions judicials i en el contingut de la premsa escrita", per la qual cosa resulta "fiable" i "veraç". Amb aquests arguments la Secció 20 de l’Audiència Provincial de Madrid ha procedit a aixecar totes les mesures cautelars que pesaven sobre el llibre ‘Fariña’, del periodista Nacho Carretero. 

El llibre sobre el narcotràfic gallec va ser segrestat el mes de febrer passat a petició de l’exalcalde d’O Grove José Alfredo Bea Gondor, que va entendre vulnerat el seu dret a l’honor per "dues breus mencions" que sobre ell realitza el llibre i que la interlocutòria de la Secció 20 destaca que procedeixen de resolucions judicials i de nombroses ressenyes periodístiques de l’època.

Una deia que el cotxe que es va utilitzar en la descàrrega d’una partida de dues tones de cocaïna estava al seu nom. L’altra, la seva detenció el juny del 1991 per la vinculació amb "un dels càrtels colombians més importants de la droga". El llibre destaca l’afiliació a "Aliança Popular, anterior denominació de l’actual Partit Popular" de Bea i d’altres dels implicats en els fets relatats.

Per a l’Audiència, "la ressenya és rellevant a les finalitats preteses per l’obra i ofereix una narració fidedigna i objectiva, resultat d’una diligent comprovació dels fets". I, per tant, “no han sigut traspassats els límits del dret a la informació, exercit pel que fa a les mencions examinades amb ponderada objectivitat, sense apreciar un matís especialment denigrant o infamant, i confirmades mitjançant una revelada tasca d’indagació en resolucions judicials i en el contingut de la premsa escrita, que resulten per això fiables i veraces”.

En canvi, el demandant no ha aportat cap dada que expliqui la falsedat que atribueix a les mencions que d’ell apareixen al llibre. El tribunal nega que es vulneri el seu dret a l’honor, perquè prioritza "el dret a la lliure informació de fets històrics veraços i objectius sobre el seu honor". Tampoc s’aprecia que el llibre afegeixi "cap nota" al descrèdit o fama de Bea.

Pendent de judici 

Notícies relacionades

La interlocutòria s’ha produït en relació amb les mesures cautelars imposades. El procediment encara no ha acabat. Precisament aquest dijous es va celebrar en un Jutjat de Collado Villalba (Madrid) la vista per la demanda per vulneració del dret a l’honor interposada per Bea Gondar, que va reclamar que l’autor i l’editorial Libros del K.O. l’indemnitzin amb mig milió d’euros per esmentar-lo al llibre relacionant-lo amb el narcotràfic, informa Efe. El fiscal va demanar aixecar el segrest del llibre i desestimar la reclamació.

Tant l’autor com l’editorial, el recurs dels quals ha aconseguit que s’aixequi la prohibició cautelar del llibre, han celebrat la decisió judicial: