INTERFERÈNCIES

La música sí que té fronteres

1
Es llegeix en minuts
jgarcia43754654 graf187  barcelona  14 06 2018   el electropop gamberro de p180614191211

jgarcia43754654 graf187 barcelona 14 06 2018 el electropop gamberro de p180614191211 / Marta Perez

"La música no té fronteres". Que bé sona això i que fals és. I si no que ho preguntin  als directors del Sónar, que van anunciar per a l’edició del 2008 el debut a Espanya de Konono Nº1 i van veure com el seu goig queia en un pou burocràtic que finalment va impedir al grup congolès entrar a Europa.

Deu anys després, el Sónar+D ha acollit una taula rodona sobre com la tecnologia pot ajudar a esquivar els obstacles físics i legals que converteixen en un infern els desplaçaments de les persones. El mexicà Efraín Foglia va exposar diversos projectes impulsats des de la seva empresa Mobilitylab.net per facilitar la connectivitat al Sàhara o fer més segur el pas de Mèxic als Estats Units. En zones frontereres com Tijuana, explica Foglia, es veu molt clar què significa la lluita contra la migració: "És una guerra contra els pobres".

Notícies relacionades

Només així s’entén el que va explicar després l’artista i investigadora Joana Moll. El programa BlueServo permet a nord-americans ociosos espiar i delatar moviments sospitosos que detectin a la frontera. Més de 200.000 persones dediquen el seu temps lliure a aquesta afició. Són milions d’hores de feina gratuïta per al govern de Texas.Mollva explicar que hi ha un bar a Austràlia on tenen connectat un televisor tot el dia perquè la seva clientela pugui veure les últimes troballes d’aquests vigilants no remunerats.

Sí, la crueltat de la gent és infinita. S’intuïa en la mirada de la cineasta Brigitte Scheffer quan narrava les atrocitats que ha vist a Líbia seguint les rutes migratòries i, encara més, quan callava. Però fins i tot en un món ideal sense fronteres, hi ha altres obstacles per esquivar. I el madrileny Putochinomaricón ho va explicitar al tancament del seu concert, en què va reclamar una rebel·lió de les minories Els festivals són efímers aparadors de diversitat (alguns, ni això), però si en un país amb tanta migració com Espanya amb prou feines hi ha artistes espanyols no blancs a la indústria del lleure, als mitjans i als escenaris, el problema ja no és només a les fronteres sinó més endins.

Temes:

Sónar 2022