Harvey Weinstein, en llibertat després de pagar una fiança d'un milió de dòlars

Ha sigut arrestat després d'entregar-se a la policia a Nova York i l'han traslladat a un jutjat

Portarà un dispositiu de seguiment i se li ha requisat el passaport

zentauroepp43483870 film producer harvey weinstein arrives at the 1st precinct i180525133635

zentauroepp43483870 film producer harvey weinstein arrives at the 1st precinct i180525133635 / MIKE SEGAR

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Ha arribat l’hora de la Justícia, amb majúscules, per a Harvey Weinstein. El productor de cinema, que més de 80 dones han acusat d’agressió i assetjament sexual, s’haentregat  a la policia de Nova York en una comissaria de Manhattan aquest divendres, poc abans de les 7.30 del matí. Després de ser processat i acusat de càrrecs de violacióacte sexual criminalabús sexual i conducta sexual inapropiada", ha sigut traslladat, emmanillat, a un tribunal penal de Manhattan, on ha sigut imputat formalment. 

El jutge li ha permès quedar en llibertat sota una fiança de 10 milions de dòlars, encara que el productor, de 66 anys, pot evitar la presó pagant un milió en efectiu. Ho farà amb un dispositiu electrònic de seguiment col·locat alturmell  i després d’entregar el passaport, la qual cosa li limitarà els moviments, encara que podrà sortir de Nova York per anar també a Connecticut, on té una mansió. 

Abans de la compareixença judicial la policia de Nova York ha informat dels càrrecs en un comunicat, en què ha donat les gràcies públicament a dues dones que han permès la imputació, i les ha definit de "valents supervivents" que han mostrat "coratge". Encara que la víctima de la violació no ha volgut que es faci públic el seu nom, se sap que el càrrec per acte sexual criminal s’ha plantejat per l’acusació de Lucía Evans, que el 2004 era un estudiant de 24 anys que Weinstein va obligar a fer-li una fel·lació a la seva oficina de Miramax.

Es declararà "no culpable"

Weinstein ha arribat aquest matí a la comissaria en un tot terreny negre, amb gest ombrívol i un gran quadern de tapes negres i dos llibres sota el braç, les biografies d’Elia Kazan i Rodgers i Hammerstein. Menys de dues hores més tard, després de ser registrat amb fotografies i la presa de les empremtes dactilars, ha sigut traslladat, emmanillat, al tribunal, on ha escoltat els càrrecs en contra seu.

Poc després el seu advocat, Benjamin Braffman, ha parlat amb la premsa a les escales de la cort i ha anunciat que el productor "es declararà no culpable". El lletrat ha insistit que el seu client "nega vehement" les acusacions i "sempre ha mantingut que totes les seves activitats sexuals van ser consentides". Braffman també ha qüestionat les víctimes i, com a defensa, ha assegurat que el seu client "no va inventar el sofà de càsting a Hollywood", com es denomina a la cultura de favors sexuals a què durant dècades s’han hagut de sotmetre les aspirants a entrar en la indústria. 

El primer article

Els càrrecs són els primers però possiblement no els últims, ja que un gran jurat segueix actiu i en podria afegir d’altres. I arriben gairebé vuit mesos després que 'The New York Times' publiqués el 5 d’octubre de l’any passat el primer article que va treure a la llumdècades d’abús sexual i de poder del productor. Poc després van arribar més revelacions a 'The New Yorker'. I es van obrir les comportes a un torrent de denúncies de dones disposades a parlar públicament, que van demostrar no només el patró de comportament de Weinstein com un depredador sexual sinó tambél’estructura de poder i pressió que havia creat per mantenir-les en silenci i la connivència de molts en la indústria que li van permetre cometre impunement els crims i abusos durant dècades.

El pas endavant atès per actrius com Ashley JuddAsia ArgentoPaz de la HuertaMira SorvinoGwyneth PaltrowAngelina Jolie o Salma Hayek va ajudar a col·locar el focus de la fama sobre el costat més fosc de la indústria. I va donar ales al moviment #MeToo, que està canviant la conversa i l’acció sobre l’assetjament sexual més enllà de Hollywood.  

Set mesos d’investigació

No totes les víctimes de Weinstein eren membres de l’‘star system’. Hi havia també secretàries i empresàries i empleades de la indústria. I va ser precisament el relat a 'The New Yorker' d’Evans, que era una aspirant a actriu i estudiant quan Weinstein la va forçar el 2004, el que va portar la fiscalia de Nova York a obrir la investigació que ha culminat amb la imputació. 

Evans va recordar en aquest article com es van conèixer en un bar, com el productor i els seus assistents van començar a contactar-la per a una reunió a les oficines de Miramax a Tribeca i com quan va arribar allà Weinstein la va forçar. "Vaig dir una vegada i una altra ‘no, para, no vull fer això’", li va explicar a Ronan Farrow (que juntament amb les periodistes del ‘Times’ Jody Kantor i Megan Twohey ha rebut aquest any el Pulitzer per la seva feinaen el cas). "Em vaig resistir però potser no prou. No volia colpejar-lo o lluitar amb ell. És un tipus gran. Va poder més que jo. En certa forma em vaig rendir".

Els investigadors van contactar Evans l’endemà que es publiqués l’article. El seu cas no estava, com d’altres, afectat per estatuts de limitacions que sovint impossibiliten perseguir els culpables. I es va posar en marxa el procés que ha entrat en una nova fase avui. "Arriba un moment en què has de pensar en el bé major de la humanitat, de les dones", li deia aquest dijous Evans a Farrow. "Ell em va prendre l’autoestima i el poder personal. Sabent que puc recuperar-ho, i evitar que faci aquestes coses a una altra dona, no podia deixar-ho passar".   

La mateixa fiscalia que ara processa Weinstein, que dirigeix Cyrus Vance, va decidir no perseguir-lo el 2015, quan la model i actriu italiana Ambra Battilana va acudir a la policia, va denunciar l’assetjament i va aconseguir que el productor fos gravat quan admetia alguns dels seus excessos en una operació clandestina. Aquesta decisió del fiscal novaiorquès va ser discutida fins i tot per a alguns dels investigadors i policies involucrats, que van parlar que la decisió va ser "corrupta", i va elevar la pressió sobre Vance per actuar.

Notícies relacionades

 Els seus investigadors no només han parlat amb Evans. L’actriu Paz de la Huerta, que assegura que Weinstein la va violar dues vegades el 2010, ha parlat en dues ocasions amb ells. I hi ha hagut també entrevistes a víctimes a Los Angeles i el Canadà. La policia de Los Angeles i de Londres també té obertes investigacions.

Hi ha en marxa, a més, una investigació federal de Weinstein. Encara que de moment no s’han presentat càrrecs, les seves financesestan en el punt de mira. I s’estudia si va vulnerar la llei, per exemple, a l’organitzar un sorteig benèfic el 2015 per recaptar fons contra la sida.  Entre els premis hi havia una sessió amb un destacat fotògraf de moda i entrades per acudir a una gala de premis i una festa a Hollywood.