Detalls de la troballa

Les imatges que acrediten la troballa del 'sant greal dels naufragis'

Les fotos submarines mostren el galió espanyol 'San José', un vaixell amb 62 canons que es va enfonsar el 1708 durant un combat amb una esquadra britànica davant de Cartagena

abertran43444150 this november 2015 photo released monday may 21 2018 by t180522144622

abertran43444150 this november 2015 photo released monday  may 21  2018  by t180522144622
abertran43444149 this november 2015 photo released monday  may 21  2018  by t180522144616

/

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Institució Oceanogràfica Woods HoleInstitució Oceanogràfica Woods Hole (WHOI) ha difós imatges submarines que acrediten la troballa al Carib del “sant greal dels naufragis”: el galió espanyol ‘San José’.

Es tracta de fotos que mostren recipients i, especialment, canons amb característiques distintives que els acrediten com a material a bord d’aquest vaixell, un vaixell espanyol amb 62 canons que es va enfonsar el 1708 durant un combat amb una esquadra britànica davant de Cartagena (Colòmbia), amb un carregament d’or, plata i maragdes, valorat en milers de milions de dòlars.

La investigació es va produir el 2015, i la WHOI ha obtingut recentment l’autorització de Maritime Archeology Consultants (MAC) i el govern colombià per donar a conèixernous detalls en forma d’imatges de la troballa.

Les restes es van trobar a més de 600 metres sota la superfície durant una recerca iniciada per MAC i aprovada pel Ministeri de Cultura de Colòmbia. La recerca va ser supervisada perl’Institut Colombià d’Antropologia i Història (ICANH) i la Direcció General Marítima (DIMAR).

"Per garantir una recerca reeixida, conservem els serveis de Woods Hole Oceanographic Institution, que compta amb una àmplia i reconeguda experiència en l’exploració d’aigües profundes", va dir Roger Dooley, arqueòleg en cap dels MAC. "Aquesta associació va ser clau per al descobriment del ‘San José’".

Gran misteri

WHOI va jugar un paper crucial tant en la recerca com en el descobriment del lloc de descans final del 'San José', que havia sigut un gran misteri per als arqueòlegs, historiadors, governs i caçadors de tresors marins durant dècades. Específicament, la institució va proporcionar i va fer operatiu un vehicle submarí autònom anomenat REMUS 6000 per inspeccionar una àrea davant la península de Barú, a Colòmbia.

"El REMUS 6000 va ser l’eina ideal per aquests treballs, ja que és capaç de dur a terme missions de llarga durada en àmplies àrees", va dir l’enginyer de WHOI i líder de l’expedició, Mike Purcell.

Notícies relacionades

Per confirmar la identitat del naufragi, REMUS va descendir a només 10 metres sobre el naufragi on va ser capaç de capturar fotos d’una característica clau distintiva dels canons del ‘San José’. Missions subsegüents en altituds més baixes van mostrar dofins gravats en aquests únics canons de bronze.

"Les restes estaven parcialment cobertes de sediments, però amb les imatges de la cambra de les missions de menor altitud, vam poder veure nous detalls en les restes i la resolució va ser prou bona com per distingir el gravat decoratiu dels canons", va dir Purcell. "L’arqueòleg marí dels MAC, Roger Dooley, va interpretar les imatges i va confirmar que finalment s’havia trobat el 'San José'".